Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Στο φουλ ΗΠΑ-Ισραήλ κατά Ιράν με κοινή αεροπορική άσκηση-Και αγορά 3 υποβρυχίων από την Γερμανία

Η Ισραηλινή και η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία  πραγματοποίησαν κάτω από άκρα μυστικότητα κοινές εντατικές αεροπορικές ασκήσεις πάνω από την έρημο Negev.

Η άσκηση με την επωνυμία «Desert Falcon» είναι η τελευταία συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή.

Οι ισραηλινές δυνάμεις του Ισραήλ και η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού πραγματοποίησαν κοινή εναέρια άσκηση πάνω από το νότιο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, προσομοιώνοντας αεροπορικές επιδρομές και αερομαχίες στον αέρα με στόχο το Ιράν.

Η άσκηση, που ονομάστηκε «Γεράκι της Ερήμου», ήταν η πιο πρόσφατη που διεξήχθη με έδρα τη Μέση Ανατολή παρουσία της CENTCOM.

Ο Ισραηλινός Στρατός έως τώρα συνεργάζονταν κυρίως με την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ, καθώς η Ουάσιγκτον φοβόταν ότι οι αραβικές χώρες στην περιοχή θα αντιτίθονταν στη συνεργασία με την CENTCOM.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ισραηλινοί πιλότοι της 119ης Μοίρας με μαχητικά αεροσκάφη  F-16 και αεροσκάφη συλλογής πληροφοριών Gulfstream G550 πέταξαν μαζί με Αμερικανούς πιλότους από την 55η Μοίρα με  αεροσκάφη F-16 εναντίον της λεγόμενης «Κόκκινης Μοίρας» της IAF, η οποία χρησιμοποιεί F-16, ελικόπτερα και άλλο εξοπλισμό για την προσομοίωση εχθρικών δυνάμεων.

Η άσκηση διεξήχθη έξω από την αεροπορική βάση Ovda της IAF, βόρεια του Eilat, και πραγματοποιήθηκε κυρίως στον εναέριο χώρο πάνω από την έρημο Negev.

«Οι ισραηλινές αεροπορικές ομάδες μαχητικών πέταξαν από κοινού με αμερικανικές ομάδες, και προσομοίωσαν αποστολές κατά εναερίων απειλών και χτυπήματα σε στόχους, μέσω της εκπαίδευσης, της συνεργασίας και της αμοιβαίας ανάπτυξης.

Η άσκηση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στην ενίσχυση της διεθνούς-στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ και της αμερικανικής αεροπορίας και συμβάλλει στην ετοιμότητα των στρατευμάτων μας», ανέφερε η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Τον Νοέμβριο, το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε σε μια μεγάλη ναυτική άσκηση της CENTCOM υπό την ηγεσία του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Στο άμεσο μέλλον, αυτό αποσκοπεί σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της ικανότητας του Ισραήλ να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή για την αντιμετώπιση του Ιράν, αναφέρει ο ισραηλινός τύπος.

Υπενθυμίζουμε ότι μόλις προχθές, το Ισραήλ υπέγραψε κρυφά μια άνευ προηγουμένου συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου στον Λίβανο, μέσω Ιορδανίας, εκμεταλλευόμενο το κοίτασμα  Λεβιάθαν, η οποία όπως εύκολα γίνεται κατανοητό έχει προσανατολισμό την Τουρκία μελλοντικά.

Ισραηλινό Τηλεοπτικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι η συμφωνία, με τη μεσολάβηση του απεσταλμένου των ΗΠΑ, οδηγεί σε διοχέτευση φυσικού αερίου μέσω της Συρίας, εν μέρει σχεδιασμένη για να παρέχει στους Λιβανέζους μια εναλλακτική λύση έναντι του Ιράν. 

Το ισραηλινό Channel 12 ανέφερε ότι η συμφωνία έγινε με τη μεσολάβηση του Amos Hochstein, Ειδικού Απεσταλμένου και Συντονιστή της Ουάσιγκτον για Διεθνείς Ενεργειακές Υποθέσεις, και υπεγράφη μυστικά το Σαββατοκύριακο. Αυτή θα δώσει την δυνατότητα στο Ισραήλ να μεταφέρει αέριο από το υπεράκτιο κοίτασμα Λεβιάθαν στην Ιορδανία και από εκεί θα μεταφερθεί στη Συρία και στον Λίβανο.

Όλα λοιπόν αλλάζουν στην Α.Μεσόγειο, μόνο η Ελλάδα δεν γνωρίζει ποια σχέδια ακριβώς υλοποιούνται, αφού είναι σίγουρο ότι μια επίθεση στο Ιράν, θα έχει πολλές άλλες παραμέτρους, για ολόκληρη την Μέση Ανατολή και την Α.Μεσόγειο φυσικά.

https://youtu.be/e_InnK4jAnI?t=12

Το Ισραήλ θα μπορούσε να υπογράψει συμφωνία για την αγορά τριών υποβρυχίων από τη Γερμανία


Την ίδια στιγμή μια συμφωνία για την αγορά τριών υποβρυχίων από τη Γερμανία, η οποία αποτελεί αντικείμενο πιθανής κρατικής εξεταστικής επιτροπής, θα μπορούσε να υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Walla News, η υπουργική επιτροπή που εποπτεύει τις αμυντικές προμήθειες συνεδρίασε την Κυριακή για να συζητήσει τη συμφωνία για τρία υποβρύχια κλάσης Dolphin, η οποία είχε αρχικά εγκριθεί από το Βερολίνο το 2017.

Η επιτροπή συζήτησε τη συμφωνία καθώς και τον προϋπολογισμό σχετικά με την αγορά τους, αναφέρει το δημοσίευμα. Το κόστος των υποβρυχίων εκτιμάται σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ το ένα τρίτο του κόστους χρηματοδοτείται από τη γερμανική κυβέρνηση.
Στην επιτροπή συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Naftali Bennett, ο υπουργός Άμυνας Benny Gantz, ο υπουργός Οικονομικών Avigdor Liberman, ο υπουργός Δικαιοσύνης Gideon Sa'ar, η υπουργός Εσωτερικών Ayelet Shaked και ο υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ