Ένοπλες Συρράξεις

Στη Μόσχα σήμερα οριοθετούνται τα συμφέροντα Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν στον Καύκασο θέτοντας ΗΠΑ-ΕΕ εκτός παιγνιδιού

Η πρόταση  της «Πλατφόρμας των χωρών 3+3», την  δημιουργία της οποίας ο Τούρκος  Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε για να επικραττήσει σταθερότητα και ειρήνη στον Καύκασο και η οποία θα περιλαμβάνει  τιςΤουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία, Ιράν, Γεωργία και Αρμενία, έγινε αποδεκτή.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Τούρκος  Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε το Μπακού τον περασμένο Ιούνιο, είχε πεί τότε:

«Ας δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα για 6 χώρες στην οποία θα μετέχουν η Ρωσία, η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, η Γεωργία και η Αρμενία. Με αυτήν την πλατφόρμα, θα επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή και οι εχθροπραξίες θα εξαφανιστούν. Αυτή η περιοχή χρειάζεται ειρήνη».

Τελικά η πρώτη συνάντηση της πλατφόρμας περιφερειακής συνεργασίας σε μορφή 3+3 θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Μόσχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γεωργία αρνείται τη συμμετοχή της

Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Πρέσβη Sedat Önal θα εκπροσωπήσει την Τουρκία στη συνάντηση, στην οποία θα παραστούν το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, η Ρωσία και το Ιράν σε επίπεδο Αναπληρωτών Υπουργών Εξωτερικών.

Η Γεωργία ωστόσο έκανε δήλωση ότι δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση «εκτός εάν ληφθούν απαραίτητα μέτρα για τον τερματισμό της κατοχής στις περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας και  συζητηθούν περιφερειακά ζητήματα στο τραπέζι των συζητήσεων  με τη ρωσική πλευρά», 

Διπλωματικές πηγές τόνισαν την μεγάλη  σημασία της ύπαρξης της Γεωργίας στην πλατφόρμα 3+3 για τη σταθερότητα του Καυκάσου.

Νέα εποχή αρχίζει στον Καύκασο

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η "Πλατφόρμα 3+3", που δημιουργήθηκε για να λύσει τα προβλήματα στον Καύκασο μέσω της διπλωματίας, θα σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής στον Καύκασο.

Μιλώντας σε τουρκικό ΜΜΕ, ο ειδικός διεθνών σχέσεων Καθ. Δρ. Toğrul İsmail είπε ότι η "Πλατφόρμα 3+3"   θα είναι μια πολύ σημαντική και λειτουργική πλατφόρμα.

Δηλώνοντας ότι η πλατφόρμα θα εμποδίσει άλλες δυνάμεις και μη περιφερειακούς παράγοντες να εισέλθουν, να αμφισβητήσουν και να υπαγορεύσουν το μέλλον στην περιοχή, ο Τούρκος Καθηγητής ανέφερε:

«Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ δεν είναι πολύ ευχαριστημένες με αυτήν την πλατφόρμα. Το πρώτο βήμα γίνεται στη Μόσχα, αν πετύχει, μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της περιοχής του Καυκάσου. Φυσικά, εάν όλα τα μέρη θέλουν πραγματικά ειρήνη και σταθερότητα. Θα ήταν λάθος να πούμε ότι θα πετύχει αμέσως, καθώς είναι ένα έργο που κοιτάζει το μέλλον».

Τονίζοντας ότι η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν είναι οι δύο χώρες που θέλουν περισσότερο την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή, ο Ismayil είπε:

" Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν ανέλαβαν  μια σημαντική πρωτοβουλία για τη δημιουργία αυτής της πλατφόρμας. Είναι επίσης ένδειξη ότι η γεωπολιτική συγκυρία στην περιοχή έχει αλλάξει σταδιακά προς όφελος της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν. Να θυμίσουμε ότι στο Ιράν δεν άρεσε στην αρχή μια τέτοια πλατφόρμα . Όμως τώρα το Ιράν έχει αρχίσει να κατανοεί την πραγματικότητα. Είναι μια σοβαρή πλατφόρμα για το μέλλον και η Γεωργία θα πρέπει επίσης να πειστεί να μετέχει σε αυτήν"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο πρωταρχικός σκοπός της δημιουργίας της πλατφόρμας 3+3 από  την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, είναι ο αποκλεισμός των ΗΠΑ και της ΕΕ από τις εξελίξεις και τα τεκταινόμενα στον Καύκασο

Οπωσδήποτε αυτό εξυπηρετεί εκτός από τις δύο παραπάνω χώρες, τη Ρωσία και το Ιράν που δεν θέλουν  να έχουν στα πόδια τους, εχθρικές προς αυτές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, μονοπολώντας μαζί με τους Τούρκους τις εξελίξεις στην περιοχή

Η τελευταία προσέγγιση του Ιράν  προς την Αρμενία, αναπάντεχη από πολλούς, αποσκοπεί στο να δώσει στο Ερεβάν  ένα στήριγμα ,ότι δεν είναι μόνο του ανάμεσα στη "σκύλα και τη χάρυβδη", δηλαδή τη Ρωσία και την Τουρκία, όπου η πρώτη σφύριζε  πριν ένα χρόνο αδιάφορα όταν η δεύτερη μαζί με τους Αζέρους διέλυαν την αρμενική αντίσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ωστόσο η άρνηση της Γεωργίας να συμμετέχει είναι εξόχως σημαντική, αφού μπορεί να αποτελέσει στη συνέχεια τη χώρα εκείνη μέσω της οποίας ΗΠΑ-ΕΕ θα μπορούν να ξαναμπούν στο παιγνίδι του Καυκάσου, από το οποίο όμως πρέπει να σημειώσουμε ότι απουσιάζουν εκκωφαντικά τα τελευταία 2 χρόνια.

Η παλτφόρμα των 3+3 εκτός από τα παραπάνω, θα εξυπηρετήσει την ώσμωση των  οικονομικών συμφερόντων των "τουρκικών κρατών" του Καυκάσου, μέσω της γεωγραφικής συνέχειας που δημιουργεί ο στρατηγικότατης σημασίας διάδρομος  του Zangezur, ο οποίος υπενθυμίζουμε  ότι διέρχεται από το έδαφος της Αρμενίας  και θα ενώνει τα δύο τμήματα του Αζερμπαϊτζάν και κατ"επέκταση την Τουρκία με το Αζερμπαϊτζάν.

Στην μεγαλύτερη εξίσωση μπαίνει και η Κίνα της οποίας ο "δρόμος του μεταξιού" εξυπηρετείται στην μια από τις 3 οδεύσεις του προς την Ευρώπη από τη γεωγραφική περιοχή των 6 χωρών της "πλατφόρμας συνεργασίας 3+3.

Τέλος η Αρμενία  είναι  θύμα των  γεωπολιτικών συμφερόντων Μόσχας και Άγκυρας  στον Καύκασο και συνεπώς καλείται χωρίς κανένα πραγματικό σύμμαχο πλήν του Ιράν στην περιοχή να αποφασίσει για το μέλλον της.

Η λυκοφιλία Πούτιν-Ερντογάν σε πλήρη ταύτιση συμφερόντων αναφορικά με την Αρμενία, δρομολογεί επώδυνους συμβιβασμούς για το Ερεβάν, στους οποίους ο νύν Αρμένιος Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, φαίνεται διατεθιμένος να υποκύψει.

Ωστόσο επειδή όπως αναλύσαμε σε προγενέστερο άρθρο μας , η αρμενική κοινή γνώμη είναι  διαιρεμένη, αναμένουμε σοβαρές εσωτερικές τριβές και αναταραχές  στην Αρμενία που θα καταστήσουν το έργο Πασινιάν εξαιρετικά δύσκολο αλλά και ριψοκίνδυνο για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, λαμβάνοντας υπόψιν επίσης την αρνητική γνώμη της Αρμενικής ομογένειας των ΗΠΑ για συμβιβασμό και ανάπτυξη καλών σχέσεων με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ