Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τρελό γεωπολιτικό παιχνίδι στην Βόρεια Αφρική! Ανησυχία Ισπανίας-Τουρκίας: Το Ισραήλ μετατρέπει το Μαρόκο σε μεγάλη περιφερειακή δύναμη

Στα εννέα χρόνια που μεσολάβησαν από την εκδήλωση της "Αραβικής Άνοιξης”, η Αλγερία διατήρησε μια στάση ουδετερότητας και αποστασιοποίησης από τα πράγματα της περιοχής. Όμως με την τροπή που έλαβε η λιβυκή κρίση, μετά την έναρξη της προέλασης του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του στρατάρχη Χαφτάρ και κατόπιν την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη, η αποσταθεροποίηση χτυπά και την δική της πόρτα, υποχρεώνοντάς την να ενεργοποιηθεί.

Όμως παραμονεύει πάντοτε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να προσεταιρισθεί την Αλγερία στους σχεδιασμούς του για την Λιβύη.

Το Πενταπόσταγμα έχει γράψει, ότι η Αλγερία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην Αφρική μετά την Αίγυπτο, με συναλλαγές που το 2020 ανήλθαν στα 4,2 δισ. Δολάρια. Οι δύο πλευρές θα ήθελαν να επεκτείνουν το εμπόριο στα 5 δισ. Δολάρια το 2021, ξεπερνώντας την Αίγυπτο. Η Τουρκία, η οποία έχει επενδύσει 3, 5 δισ. Δολάρια στην Αλγερία, έχει επίσης γίνει ο κορυφαίος ξένος επενδυτής εκτός του τομέα των υδρογονανθράκων, μεγαλύτερος από τη Γαλλία.

Επίσης, δίνει το "παρών’ στις κατασκευές, στα υφάσματα, στον χάλυβα, στα τρόφιμα και στην ενέργεια. Περισσότερες από 1.200 τουρκικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αλγερία, απασχολούν περισσότερους από 10.000 ανθρώπους. Τον περασμένο Ιανουάριο για παράδειγμα, τρεις τουρκικοί κατασκευαστικοί όμιλοι -Atlas Grup, Ozgur San, Doruk Construction- έλαβαν συμβόλαιο 1,2 δισ. δολαρίων για την κατασκευή 4.400 μονάδων κοινωνικής στέγασης σε διάφορες περιοχές της Αλγερίας.

Ως γνωστόν η Αλγερία, έχει  διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το γειτονικό Μαρόκο . Η Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη, μεριμνά σε μόνιμη βάση για τους δύο αυτούς βασικούς εταίρους. Το Παρίσι έχει καλέσει την Αλγερία και  το Μαρόκο, να επιστρέψουν σε μια λογική «διαλόγου» προς όφελος της «σταθερότητας» στο Μάγρεμπ.

https://www.youtube.com/watch?v=CYCUqo4lXsk

Ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ ο έκτος, δήλωσε ότι η "μαροκινότητα" της Δυτικής Σαχάρας είναι «αμετάβλητη» και «δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», καθώς οι εντάσεις με την Αλγερία φουντώνουν για αμφισβητούμενα εδάφη.

Το Μαρόκο βλέπει την πρώην ισπανική αποικία ως δικό του κυρίαρχο έδαφος, ενώ η Αλγερία υποστηρίζει το κίνημα ανεξαρτησίας του Μετώπου Polisario της Δυτικής Σαχάρας.

Η Δυτική Σαχάρα, το 80% της οποίας ελέγχεται από το Μαρόκο, διαθέτει εκτεταμένα αποθέματα φωσφορικών αλάτων και πλούσιες αλιευτικές περιοχές στον Ατλαντικό. Η Αλγερία φιλοξενεί και υποστηρίζει εδώ και καιρό το Μέτωπο Polisario, το οποίο επιδιώκει την πλήρη ανεξαρτησία για την επικράτεια και έχει ζητήσει ένα δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, όπως προβλεπόταν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το 1991.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Μαρόκου και του Ισραήλ - σε αντάλλαγμα της αμερικανικής αναγνώρισης της κυριαρχίας του Μαρόκου επί του εδάφους αυτού - όξυνε τις εντάσεις με την Αλγερία, υποστηρίκτριας του παλαιστινιακού ζητήματος.

Το Μαρόκο και το Ισραήλ, υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και πληροφοριών κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Benny Gantz στο Ραμπάτ.

Μετά την υπογραφή των Ειρηνευτικών Συμφωνιών του Όσλο το 1993, μεταξύ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και του Ισραήλ, το Μαρόκο και το Ισραήλ συνήψαν διπλωματικές σχέσεις. Ωστόσο, οι δεσμοί κόπηκαν το 2000, με την έναρξη της δεύτερης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, το Μαρόκο επανέλαβε τις σχέσεις του με το Ισραήλ ως μέρος των Συμφωνιών του Αβραάμ που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, κατά τις οποίες πολλά αραβικά κράτη ξεκίνησαν σχέσεις με το Ισραήλ.

https://www.youtube.com/watch?v=J6Oc38qD3J0

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Ραμτάνε Λαμάμρα, περιέγραψε την Παρασκευή, την αμυντική συμφωνία Μαρόκου-Ισραήλ ως "βρώμικη στρατιωτική συμμαχία", ανέφερε η Quds Press .

Ο Λαμάμρα, έκανε τις παρατηρήσεις του κατά τη διάρκεια του 8ου Σεμιναρίου Υψηλού Επιπέδου για την Ειρήνη και την Ασφάλεια στην Αφρική την Πέμπτη στο Οράν της Αλγερίας.

«Κάθε βήμα που κάνουν οι μαροκινές αρχές που σχετίζονται με αυτή τη βρώμικη συμμαχία, την απομακρύνουν περισσότερο από την Αλγερία και τον λαό της», υποστήριξε.

Η συμμαχία Μαρόκου-Ισραήλ, ο Lamamra είπε: «Αντικατοπτρίζει την ομοιότητα μεταξύ δύο επεκτατικών περιφερειακών δυνάμεων, που ωθούνται αγνοώντας τα θύματά τους που στερούνται τα αναφαίρετα δικαιώματά τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Πενταπόσταγμα έγραψε, πως σαν να μην έφτανε η κόντρα της με την Γαλλία που οδήγησε στην απόφαση να κλείσει τον εναέριο χώρο της στα γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη, τώρα η Αλγερία προκαλεί ανησυχία με την δράση της στην ευρύτερη περιοχή! 

Αποκαλύφθηκε πως προ ημερών το ναυτικό της Αλγερίας, έδιωξε υποβρύχιο του Ισραήλ από τα διεθνή ύδατα!

Το Εθνικό Ναυτικό της Αλγερίας εντόπισε ένα ισραηλινό υποβρύχιο "Δελφίνι" την περασμένη εβδομάδα, στα όρια των διεθνών υδάτων της Αλγερίας, το κυνήγησε και το ανάγκασε να ανέβει στην επιφάνεια πριν φύγει από την περιοχή.

Ένας άλλος παίκτης που ανησυχεί για την προσέγγιση Ισραήλ – Μαρόκου είναι η Ισπανία. Έγγραφο των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών, προειδοποίησε για τους κινδύνους της πρόσφατης προσέγγισης μεταξύ του Μαρόκου και του Ισραήλ, που θα μπορούσε να μετατρέψει το Μαρόκο σε μεγάλη περιφερειακή δύναμη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Sama την Παρασκευή.

Η Ισπανία ανησυχεί πρωτίστως, για τη μετατροπή του Μαρόκου σε περιφερειακή δύναμη στις ακτές της Μεσογείου, χάρη στην αμυντική συμφωνία με το Ισραήλ, που θα επιτρέψει στο Ραμπάτ να αποκτήσει στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας.

Η Ισπανία ανησυχεί επίσης για τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Μαρόκου, επειδή προβλέπει τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στα βόρεια της αφρικανικής χώρας, κοντά στις μαροκινές πόλεις Sebtah και Melilah, τις οποίες η Ισπανία αναφέρει ως Θέουτα και  Μελίλλα.

Το έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από τις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες, θα έπρεπε να είχε παραμείνει μυστικό. Ωστόσο, διέρρευσε από την Ισπανία για να κινητοποιήσει τον ισπανικό λαό και τη διεθνή κοινότητα για να υποστηρίξει τις ανησυχίες της.

https://www.youtube.com/watch?v=db6vM8gifp4

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ