Ένοπλες Συρράξεις

Τελειώνει η υπομονή του Κρεμλίνου: Το ΝΑΤΟ διερευνά τα «κενά» αεράμυνας της Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα

Η Μαύρη Θάλασσα έχει γίνει hot spot στις σχέσεις μεταξύ του Κρεμλίνου και της Δύσης, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, μια κίνηση που της δίνει πρόσβαση στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της χερσονήσου.

Η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την είσοδο ενός άλλου πλοίου στα στρατηγικά ύδατα αποτελεί ένδειξη ότι αυτό είναι μια σχεδόν συνεχής προσπάθεια να  δοκιμάσουν και να ελέγξουν πόσο έτοιμοι είναι ( Ρωσία ), πόσο  καλά έχει φτιάξει ολόκληρο το αμυντικό σύστημα στα ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν ασκήσεις ναυτικής εκπαίδευσης με συμμάχους και εταίρους στη Μαύρη Θάλασσα και επίσης περιπολούν τακτικά στα ύδατα.

Η δραστηριότητα πολεμικού πλοίου του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλεί ανησυχία για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και λόγο για αυξημένες προφυλάξεις.

«Είναι απολύτως ένα θέμα που τον απασχολεί και μίλησε για αυτό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς νιώθει ο Πούτιν για τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που συμμετέχουν σε πολυεθνική άσκηση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, που διεξάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την  Ευρωπαϊκή Διοίκηση.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού έφτασαν για την πολυεθνική άσκηση στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με το υπουργείο, το USS Porter, ένα αντιτορπιλικό που μεταφέρει κατευθυνόμενους πυραύλους, το USNS John Lenthall,  και το USS Mount Whitney, ένα πλοίο διοίκησης, βρίσκονται στην περιοχή.

Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις, πραγματοποιούσαν απρογραμμάτιστες δραστηριότητες και δημιούργησαν μια πολυεθνική ομάδα ενόπλων δυνάμεων σε κοντινή απόσταση από τα ρωσικά σύνορα. Το υπουργείο είπε, ότι οι ενέργειες ήταν αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την περιοχή και στοχεύουν στη στρατιωτική ανάπτυξη της ουκρανικής επικράτειας.

Θα συνεχίσουμε να «πετάμε» και να «κολυμπάμε»

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, αντέδρασε στη δήλωση της Ρωσίας για τη δημιουργία ομάδας ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα. Το Πεντάγωνο είπε, ότι θα διεξαγάγουν επιχειρήσεις όπως κρίνει σκόπιμο. Αυτό ανακοίνωσε σε ενημέρωση στην Ουάσιγκτον στις 10 Νοεμβρίου ο εκπρόσωπος του τμήματος Τζον Κίρμπι.

Ο Kirby κλήθηκε να σχολιάσει τις ρωσικές δηλώσεις, σχετικά με την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των αναγνωριστικών πτήσεων.

"Διεξάγουμε επιχειρήσεις με συμμάχους του ΝΑΤΟ και, φυσικά, μονομερώς, το είδατε. Θα συνεχίσουμε να πετάμε, να πλέουμε και να δραστηριοποιούμαστε στον διεθνή εναέριο και θαλάσσιο χώρο όπως νομίζουμε... Τώρα που μιλάμε, υπάρχουν ένα δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα. Νομίζω ότι αυτή είναι μια σημαντική αρχή που πρέπει να τηρηθεί», απάντησε ο Kirby.

Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διερευνούν, εάν η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως ενεργειακό όπλο. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί κάνουν τα πάντα για να παρατείνουν τη συμφωνία για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ουκρανικού εδάφους. 

 Ρωτήθηκε επίσης γιατί η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να συμφωνήσει με τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας, ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ήδη ενεργειακούς πόρους ως γεωπολιτικό όπλο.

"Εξετάζουμε αν η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια που έχει με θετικό τρόπο ή επιδιώκει να τη χρησιμοποιήσει ως όπλο. Η Ρωσία έχει πει, ότι έχει αρκετά αποθέματα για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης. Αυτό για το οποίο μιλάει, μπορεί πραγματικά να μειώσει το άγχος. Αν δεν το κάνει, θα είναι σίγουρα μια επιβεβαίωση αυτού που μας ανησυχεί: ότι η ενέργεια γίνεται όπλο. Το μελετάμε πολύ, πολύ προσεκτικά», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν πλοία και αεροπλάνα στα νότια της Ρωσίας;

Η Ουάσιγκτον πιέζει τη Ρωσία όσο ποτέ άλλοτε. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ενισχύουν την παρουσία αεροσκαφών κοντά στα νότια σύνορα της Ρωσίας.

 Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ενίσχυσε την παρουσία της κοντά στα νότια σύνορα της Ρωσίας. Τέσσερα αναγνωριστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου ενός αμερικανικού U-2, εθεάθησαν εκεί μέσα σε ένα 24ωρο. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της Izvestia, τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ συγκεντρώνουν πληροφορίες για την κατάσταση στην Κριμαία. Οι ειδικοί λένε, ότι είναι πιθανό οι Ηνωμένες Πολιτείες να θέλουν να «ενθαρρύνουν» την ουκρανική κυβέρνηση να δράσει στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ο πρώην διοικητής της 4ης Πολεμικής Αεροπορίας και Στρατού Αεράμυνας, Αντιστράτηγος Valery Gorbenko είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι τα αεροσκάφη αναγνώρισης εξερευνούν σοβαρά το έδαφος της Ουκρανίας και της Μαύρης Θάλασσας από στρατιωτική άποψη.

Ο Γκορμπένκο εξήγησε ,ότι ενώ οι χάρτες της περιοχής ήταν διαθέσιμοι εδώ και πολύ καιρό με τη βοήθεια δορυφόρων, το ΝΑΤΟ αναζητά τώρα τοποθεσίες ρωσικής αεράμυνας. "Για παράδειγμα, αναζητούν πού και σε ποιες συχνότητες λειτουργούν οι σταθμοί ραντάρ. Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης, τα συστήματα αεράμυνας είναι τα πρώτα που στοχοποιούνται, ο εχθρός πρέπει να διεισδύσει σε ασφαλείς διαδρόμους για να διεισδύσει η αεροπορία του στην περιοχή", είπε.

Οι άνευ προηγουμένου ασκήσεις της Δύσης στη Μαύρη Θάλασσα, είναι προετοιμασίες για μια συνολική επιχείρηση κατά της Ρωσίας με τη συμμετοχή της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το bulgarianmilitary.co  το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί καθημερινές αναγνωρίσεις των νότιων συνόρων της Ρωσίας με τη βοήθεια στρατηγικών drones Global Hawk που απογειώνονται από την αεροπορική βάση Sigonella στη Σικελία, καθώς και από ένα ηλεκτρονικό αεροσκάφος αναγνώρισης RC-135 με έδρα την Ελλάδα.

Ενδεικτικό της σοβαρής κατάστασης, είναι ότι περίπου το 11 τοις εκατό των κομάντος των ΗΠΑ που αναπτύχθηκαν στο εξωτερικό φέτος, στάλθηκαν στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο εκτός από την Ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ