Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Μεγάλη λαχτάρα για τους Τούρκους! Κορβέτα Sa'ar 6: Η θαλάσσια ισχύς στο νέο αμυντικό δόγμα του Ισραήλ

Η συνειδητοποίηση ότι το Ισραήλ πρέπει να γίνει και ισχυρή Ναυτική δύναμη προκειμένου να προστατέψει τις εγκαταστάσεις άντλησης και μεταφοράς φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του, να αντιμετωπίσει απειλές ασφάλειας που μπορεί να προέλθουν από την θάλασσα αλλά και για να εμπεδώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει στην αρχιτεκτονική ασφάλεια στην περιοχή, οδηγεί το Τελ Αβίβ σε αποφάσεις για ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ παρέλαβε τον προηγούμενο Νοέμβριο, την πρώτη από τις τέσσερις κορβέτες τύπου Saar 6, και σε επίσημη τελετή υψώθηκε η ισραηλινή σημαία στο πλοίο το οποίο ναυπηγήθηκε στο Κίελο από την Thyssenkrupp Marine Systems και η κορβέτα θα έχει το όνομα INS Magen.

https://www.youtube.com/watch?v=WXbtt3e5dcI

Αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου,  είχε πλεύσει στο Ισραήλ και θα είναι έτοιμη επιχειρησιακά εντός του 2021 ενώ στο τέλος του 2021 θα έχουν φθάσει στο Ισραήλ και οι υπόλοιπες κορβέτες.

Ο Αρχηγός του Ναυτικού του Ισραήλ αντιναύαρχος Έλι Σαρβίτ, τόνισε ότι το σκάφος είναι κατασκευασμένο για την εκτέλεση αποστολών έναντι ασύμμετρων απειλών και είναι σκάφος έκτης γενιάς, ενώ τόνισε ότι θα «προστατεύσει τα στρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ στην ΑΟΖ του».

Ο Ισραηλινός Στρατός προσδοκά ότι με την ενίσχυση του Ναυτικού, θα καταστεί δυνατή η προστασία των υπεράκτιων εγκαταστάσεων σε μια έκταση που είναι σχεδόν διπλάσια της χερσαίας έκτασης του Ισραήλ. Το νέο ναυτικό. Δόγμα του Ισραήλ, έχει στόχο να μπορεί η χώρα να υπερασπίζεται για περισσότερο χρόνο, μεγαλύτερες περιοχές σε μεγαλύτερη απόσταση στην θάλασσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Όμως το Sa’ar 6 θα έχει πρόσθετη αποστολή να προσφέρει προστασία και στο ηπειρωτικό έδαφος, από απειλές που μπορεί να προέλθουν από την θάλασσα.

Το Ισραήλ την τελευταία δεκαετία, μετά και τις ανακαλύψεις του φυσικού αερίου, στρέφεται προς δυσμάς και προς την Μεσόγειο που της προσφέρει στρατηγικό βάθος. Οι συμφωνίες με την Κύπρο, η Συμφωνία για τον αγωγό East Med, η συμμετοχή στο East Med Gas Forum, οι επενδύσεις από τα Εμιράτα στο λιμάνι της Χάιφα, διαμορφώνουν ένα σύνθετο πλαίσιο που αναδεικνύει την στροφή του Ισραήλ προς την θάλασσα.

Το Ισραήλ έχει να υπερασπιστεί και να προφυλάξει τα γεωτρύπανα και τις πλωτές εγκαταστάσεις, στα κοιτάσματα Karish - Tanin, Leviathan και Tamar.

Ο φόβος του Ισραήλ, για το ενδεχόμενο, τρομοκρατικές οργανώσεις να στοχοποιήσουν τις υπεράκτιες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, με το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ να παράγεται από φυσικό αέριο από τις υποδομές αυτές, αλλά και το γεγονός, ότι το Ισραήλ δέχεται το 98% των εισαγωγών του από την θάλασσα και η υπαρκτή απειλή προς το παρόν τουλάχιστον από την Χεζμπολάχ, έχει προκαλέσει και την αλλαγή αυτής της  στρατηγικής με την ενίσχυση του Ναυτικού.

Υποτίθεται ότι η ποιοτική αναβάθμιση του Ναυτικού, γίνεται για την προστασία των κοιτασμάτων από την Χεσμπολάχ η οποία έχει απειλήσει ευθέως τις πλωτές εξέδρες στην ισραηλινή ΑΟΖ, με χρήση ρουκετών Grad και άλλους τύπους πυραύλων μεγαλύτερης εμβέλειας.

Όμως η Χεσμπολάχ δεν είναι η μόνη απειλή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την πρώτη εβδομάδα του  περασμένου Φεβρουαρίου, μια τουρκική κορβέτα που έπλεε σε απόσταση περίπου 200 μιλίων από τις ακτές του Ισραήλ, βρέθηκε σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από μια ισραηλινή κορβέτα Sa’ar 5. Για μερικά λεπτά υπήρξε ένταση, ώσπου οι Τούρκοι το ξανασκέφτηκαν και σύμφωνα με ισραηλινές μαρτυρίες, «συνειδητοποίησαν ότι παραήταν κοντά και υποχώρησαν διακριτικά».

Η Άγκυρα κατά την προσφιλή τακτική της, απειλεί εκεί που νομίζει ότι την παίρνει. Χτίζοντας ένα ισχυρό Ναυτικό, συνεπικουρούμενο από όλα τα διαθέσιμα μέσα για να υποστηρίξει και να προστατεύσει εάν χρειασθεί δυναμικά τα συμφέροντά του, το Ισραήλ καθιστά κάτι παραπάνω από σαφές, ότι δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα στην τύχη ή σε «προστάτες» και «συμμάχους».

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού, το μεγάλο ραντάρ που διαθέτει η νέα κορβέτα την καθιστά αυτόνομη και μπορεί να διασυνδεθεί με τα αντιπυραυλικά συστήματα του Ισραήλ Iron Dome, David’s Sling και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα.

«Η Sa'ar 6 είναι ένα σκάφος με προηγμένα και υψηλής τεχνολογίας συστήματα μαζί με πυραύλους μεγάλης εμβέλειας, πυραύλους αέρος-αέρος, επιφάνειας και θαλάσσης -αέρος. Το ραντάρ είναι μεγαλύτερο και πιο προηγμένο από ό, τι είναι στο Sa'ar 5. Με μεγαλύτερη εμβέλεια, μπορεί να επιχειρεί το Sa'ar 6 σε ανοικτές θάλασσες και σε δύσκολες θαλάσσιες συνθήκες», δήλωσε ο Υποναύαρχος Eyal Harel, επικεφαλής των ναυτικών επιχειρήσεων της Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα εφοδιασθεί κυρίως με ισραηλινό εξοπλισμό, συμβατό με τα άλλα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ, ο οποίος τοποθετήθηκε στο σκάφος με την άφιξη του στο Ισραήλ.

Δηλαδή  τοποθετήθηκαν το ραντάρ Adir από την Israel Aerospace Industries ,την ναυτική εκδοχή του αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome από την Rafael Advanced Defence Systems, το αντιπυραυλικό σύστημα Barak από την ΙΑΙ, και το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου από την Elbit Systems.

Στο σκάφος  τοποθετήθηκαν δυο ναυτικά Iron Dome μικρού βεληνεκούς με 20 πυραύλους Tamir για την κάθε μονάδα, 32 κάθετες κυψέλες εκτόξευσης για το μεγάλου βεληνεκούς ναυτικό αμυντικό σύστημα επιφανείας - αέρος Barak-8 και 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους αλλά και επιπλέον υπερσύγχρονο αμυντικό υλικό, με κύριο όπλο το Oto Melara Super Rapid, δυο Typhoon 25-mm, δυο εκτοξευτήρες τορπιλών 324mm και εκτοξευτήρα μικρότερων τορπιλών MK54. Το Sa'ar 6 6 είναι stealth και στην πλατφόρμα που διαθέτει θα φιλοξενεί και ελικόπτερο Seahawk.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης