Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κόλπο γκρόσο Ερντογάν στη Συρία με "εθνοκάθαρση" Κούρδων-Δοκιμάζει τα όρια του Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, είναι έτοιμος να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επίθεση εναντίον των περιοχών της Συρίας που ελέγχονται από τους Κούρδους (Tell Rifyat, Manbij κ.λπ.). Ο Ερντογάν, σκοπεύει επίσης να στείλει μηνύματα στους Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η επίλυση της κρίσης στη Συρία είναι δυνατή μόνο με τουρκικούς όρους.

Με τέτοιες δηλώσεις, ο Ερντογάν δοκιμάζει πραγματικά τα όρια της υπομονής του Πούτιν. Σύμφωνα με το Al-Monitor, από την άποψη του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο έλεγχος στο Tell Rifyat και ενδεχομένως ακόμη και στη Μανμπίτζ από τις συριακές ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία, θα ήταν μια ανεπιθύμητη ώθηση, για την αντιπολίτευση και μια νέα απειλή για τη σταθερότητα της χώρας. Επομένως, ο Πούτιν, ως βασικός υποστηρικτής του Άσαντ, προτιμά να συγκρατεί τις τουρκικές φιλοδοξίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, θέλουν επίσης να αποφύγουν την κυριαρχία της Τουρκίας στις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους εταίρους τους.

Η Τουρκία προσπαθεί εδώ και χρόνια, να ανακατευθύνει τους Σύριους αντάρτες για να πολεμήσουν τους Κούρδους. Τον Οκτώβριο του 2019, η Τουρκία πίεσε τις ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συρία και επιτέθηκε σε κουρδικές περιοχές. Η Άγκυρα, έχει επίσης συνεργαστεί με τη Ρωσία και το Ιράν στη Συρία.  

Τώρα υπάρχουν ανησυχίες, ότι η Τουρκία θέλει νέο «πράσινο» φως για να επιτεθεί σε περιοχές στη Συρία. Πρόσφατα φιλοξένησε την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, και πιθανότατα ,ζήτησε την υποστήριξή της για μια επίθεση. Επιπλέον, η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θέλει να αγοράσει αμερικανικά F-16, ελπίζοντας ότι η πιθανή συμφωνία δισεκατομμυρίων θα αποτελέσει «δέλεαρ» για τις ΗΠΑ και θα αποσπάσει την προσοχή από την πολεμική εξόρμηση της Άγκυρας.

Ταυτόχρονα, Ερντογάν και Πούτιν ενδέχεται να συμφωνήσουν σε ορισμένες παραχωρήσεις τόσο στο Ιντλίμπ όσο και στο Τελ Ριφάτ. Έτσι, σύμφωνα με τους ειδικούς του Al-Monitor, η Τουρκία ενδέχεται να λάβει το πράσινο φως για μια περιορισμένη επιχείρηση στο Τελ Ριφάτ, με αντάλλαγμα, την απόσυρσή της από τον αυτοκινητόδρομο Μ-4 στο Ιντλίμπ. Δεδομένης της σημασίας αυτής της περιοχής για τη Δαμασκό και τους συμμάχους της, κάθε υποχώρηση από εκεί, θα απαιτήσει σοβαρά βήματα από τον Ερντογάν που θα αλλάξουν σημαντικά την κατάσταση επί τόπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Συριακός Αραβικός Στρατός (SAA), έχει αναπτύξει ενισχύσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής με τις τουρκικές δυνάμεις, στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενισχύσεις του στρατού αναπτύχθηκαν σε πολλές θέσεις μεταξύ των πόλεων Τελ Ριφάτ και Μανμπίτζ, τις οποίες κατέχουν και οι δύο κουρδικές δυνάμεις.

Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε στις 16 Οκτωβρίου, το RusVesna.SU αποκάλυψε ότι οι ενισχύσεις περιλάμβαναν άρματα μάχης T-90, οχήματα μάχης πεζικού BMP-2, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων BM-21 και αυτοκινούμενα  2S1 Gvozdika.

Η στρατιωτική συσσώρευση του SAA στη βόρεια ύπαιθρο του Χαλέπι, ήρθε μετά από μια έκθεση του Reuters, που αποκάλυψε ότι ο τουρκικός στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών προετοιμάζονται να αναλάβουν στρατιωτική δράση, εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στο Tell Rifaat και σε άλλα μέρη της περιοχής.

Ο τουρκικός στρατός, έριξε φυλλάδια πάνω από το Τελ Ριφάτ στις 16 Οκτωβρίου το πρωί, προειδοποιώντας τους ντόπιους για μια επιχείρηση των δυνάμεών του. Η δήλωση ανέφερε: "Θα πάρουμε πίσω την πόλη μας. Συνεργαστείτε με τις δυνάμεις μας πριν να είναι πολύ αργά." Μετά το μήνυμα, οι ένοπλες ομάδες που τοποθετήθηκαν στις συνοριακές γραμμές πήραν θέση επίθεσης.

 Ενώ ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SMO), προετοιμάζεται για επιχείρηση κατά των Κούρδων του DSG/YPG στη βορειοανατολική Συρία με την υποστήριξη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, είναι αξιοσημείωτο ότι ο Συριακός στρατός που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, έχει αυξήσει τις επιθέσεις του σε περιοχές υπό τον έλεγχο των αντιπολιτευτικών ομάδων στη δυτική Συρία, ιδιαίτερα την Ιντλίμπ.

11 χιλιάδες Σύριοι μαχητές, αποφάσισαν να παραδοθούν στα ρωσικά στρατεύματα

Μια τεράστια ομάδα μαχητών, οι οποίοι προηγουμένως συμμετείχαν ενεργά σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στη νότια Συρία, αποφάσισαν να παραδοθούν στο ρωσικό στρατό με αντάλλαγμα εγγυήσεις, ότι δεν θα υπάρξει διωγμός από την Δαμασκό. Προς το παρόν, είναι γνωστό ότι οι μαχητές που παραδόθηκαν, παρέδωσαν επίσης αρκετές δεκάδες χιλιάδες φορητά όπλα, πυρομαχικά και άλλα όπλα. Αυτό κατέστησε δυνατή τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην αραβική δημοκρατία.

Είναι γνωστό, ότι σε όλους τους μαχητές που παραδόθηκαν οικειοθελώς, εξασφαλίζεται η πλήρης απουσία οποιουδήποτε διωγμού στη Συρία. Ταυτόχρονα, τους επιτρέπεται επίσης να ζουν ελεύθερα στις περιοχές τους, ενώ όλοι όσοι διαφωνούν με μια τέτοια πολιτική, καλούνται να εγκαταλείψουν το νότιο τμήμα της Συρίας και να κατευθυνθούν προς τις βόρειες περιοχές.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο γεγονός, ότι η πλήρης σταθεροποίηση θα επιτρέψει στον συριακό στρατό να αντιμετωπίσει άλλους κινδύνους. Συγκεκριμένα, μιλάμε για την εκκαθάριση του κεντρικού τμήματος της Συρίας από τρομοκράτες του "Ισλαμικού Κράτους". Και την απελευθέρωση των βορείων και βορειοδυτικών τμημάτων της χώρας, από τις δυνάμεις των Τούρκων μισθοφόρων και στρατιωτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ιράν ανησυχεί και πιστεύει ότι υπάρχουν «επικίνδυνες εξελίξεις» στη βόρεια Συρία

Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, συριακές και ρωσικές δυνάμεις έβαλαν στόχο τον δρόμο μεταξύ Μπαμπ αλ-Χάουι και Σαρμάδα στα βόρεια προάστια του Ιντλίμπ», αναφέρουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. «Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία και η Δαμασκός, έχουν στείλει ένα φλογερό μήνυμα στην Άγκυρα και έχουν ανακοινώσει ότι είναι έτοιμοι να μεταβούν στο τελευταίο σημείο των συριακών συνόρων με τα τουρκικά σύνορα».

Το Ιράν πιστεύει ότι το συριακό καθεστώς και η Ρωσία, που είναι και οι δύο εταίροι με το Ιράν, θα μπορούσαν να επιδιώξουν να εκδιώξουν τους εξτρεμιστές στο Ιντλίμπ που συνδέονται με τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, η οποία προηγουμένως ήταν η Αλ Κάιντα στη Συρία. Επίσης, η Δαμασκός θέλει να εξασφαλίσει τον στρατηγικό δρόμο Μ4. Αυτή η επίθεση μεταφέρει ένα άλλο μήνυμα, και αυτό είναι οικονομικό. Η Τουρκία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της με τη Ρωσία να ανοίξει ξανά τον διεθνή Δρόμο Χαλέπι-Λατάκια, γνωστός ως Μ4, ειδικά επειδή βελτιώνει την οικονομική κατάσταση στη Συρία.

Τι πιστεύει ότι συμβαίνει το Ιράν; 

Η Ρωσία και ο συριακός στρατός, έσπασαν την εξίσωση στη βόρεια Συρία στοχεύοντας στη Σαρμάδα, προκειμένου να αποτρέψουν τις τουρκικές δυνάμεις να κινηθούν για να πάρουν τον έλεγχο του Ταλ Ριφάτ, ειδικά επειδή η Ρωσία, δεν αποκρούει την επίθεση στο Ταλ Ριφάτ. Αυτό θέτει σε εφαρμογή μια πιθανή εξίσωση ή «βρώμικη» συμφωνία, στην οποία το καθεστώς ανταλλάσσει το Ταλ Ριφάτ για τμήματα του Ιντλίμπ. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτό θα συμβεί.  

Σαφώς, το Ιράν παρακολουθεί στενά. Η Τουρκία ήταν στο παρελθόν κοντά στο Ιράν και τη Ρωσία σε θέματα Συρίας, προτιμώντας να συνεργαστεί μαζί τους εναντίον των ΗΠΑ. Αλλά, οι μειωμένες ''αποδόσεις'' για την τουρκική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΑΚΡ και οι φόβοι ότι χάνει τη δημοτικότητά της στο εσωτερικό, μπορεί να κινητοποιήσουν έναν νέο πόλεμο από τον Ερντογάν.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ