Ένοπλες Συρράξεις

Από "κακό παιδί" έγινε "αφεντικό": Η Τουρκία ανέλαβε τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ VJTF

Ο τουρκικός στρατός, έχει αναλάβει την ηγεσία της πολύ υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ Joint Task Force (VJTF) από την 1 Ιανουαρίου 2021 και για όλο το έτος, θέτοντας σε ετοιμότητα χιλιάδες στρατιώτες, έτοιμοι να αναπτυχθούν εντός λίγων ημερών.

Η Τουρκία παραλαμβάνει απο την Πολωνία, η οποία παρείχε τον πυρήνα της δύναμης το 2020. Χτισμένη γύρω από την 66η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού της Τουρκίας με περίπου 4.200 στρατιώτες, συνολικά περίπου 6.400 στρατιώτες θα υπηρετήσουν στο VJTF. Μονάδες από την Αλβανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λετονία, το Μαυροβούνιο, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα υπηρετήσουν επίσης στη δύναμη, η οποία αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. 

Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στη μονάδα - από τις πιο κινητές στο ΝΑΤΟ – ιδιαίτερα, στον προγραμματισμό των υλικοτεχνικών και πυρομαχικών της. Τα τελευταία μοντέλα τουρκικών ενόπλων οχημάτων, αντιαρματικών πυραύλων έχουν διατεθεί στη δύναμη.

 Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το VJTF στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας το 2014, ως απάντηση στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της αποσταθεροποίησης στην Ουκρανία και της αναταραχής στη Μέση Ανατολή. Τα μέλη του ΝΑΤΟ εναλλάσσονται στη θέση του επικεφαλής του VJTF. Η Πολωνία ηγήθηκε του VJTF το 2020, η Γερμανία το 2019 και η Ιταλία είχε τον έλεγχο της δύναμης το 2018.

Η Δύναμη Ανταπόκρισης του ΝΑΤΟ (NRF), είναι μια τεχνολογικά προηγμένη, πολυεθνική δύναμη που αποτελείται από στοιχεία ξηράς, αέρος, ναυτιλίας και ειδικών επιχειρήσεων, τα οποία αναπτύσσονται γρήγορα. Παρέχει συλλογική άμυνα και γρήγορη στρατιωτική απάντηση σε μια αναδυόμενη κρίση. Επιπλέον, μπορεί να εκτελέσει επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης, να παρέχει προστασία σε κρίσιμες υποδομές και να υποστηρίξει την αντιμετώπιση καταστροφών.

Το NRF δημιουργήθηκε το 2002. Η συνολική διοίκηση ανήκει στον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης. Η κοινή διοίκηση δυνάμεων του ΝΑΤΟ Brunssum και η κοινή διοίκηση δυνάμεων Νάπολης, αναλαμβάνουν την επιχειρησιακή διοίκηση σε περιστροφική βάση, με τη Νάπολη να προηγείται για το 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δομή NRF αποτελείται από 4 μέρη:

  • Στοιχείο εντολών και ελέγχου: βασίζεται σε ένα αναπτυσσόμενο κεντρικό αρχηγείο κοινής ομάδας εργασίας 
  • Πολύ υψηλή ετοιμότητα Joint Task Force (VJTF)
  • Αρχική ομάδα δυνάμεων παρακολούθησης: Πρόκειται για δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας, που μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα μετά το VJTF, σε απάντηση κρίσης
  • Ομάδα Δυνάμεων Ανταπόκρισης: Το ΝΑΤΟ διατηρεί ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικών δυνατοτήτων, που περιλαμβάνουν μονάδες διοίκησης και ελέγχου, μάχης και υποστήριξης μέσω της ομάδας των δυνάμεων ανταπόκρισης (RFP). Οι δυνάμεις αντλούνται, από την πολύ ευρύτερη ομάδα συμμαχικών δυνάμεων ή δυνάμεων που αναπτύσσονται.

Οι σύμμαχοι και τα κράτη –εταίροι, πρέπει να πληρούν αυστηρά πρότυπα για να συμμετάσχουν στο NRF. Κατά συνέπεια, κατά την περίοδο 6-18 μηνών πριν από την ανάληψη του ρόλου μιας μονάδας υψηλής ετοιμότητας NRF, πραγματοποιούνται διάφορες εκπαιδεύσεις και ασκήσεις για την ενσωμάτωση των εθνικών δυνάμεων και την τυποποίηση των διαδικασιών τους.

Το VJTF συγκεντρώνεται ακολουθώντας στα πρώτα σημάδια πιθανών διεθνών προβλημάτων, πριν ξεκινήσει μια κρίση, για να λειτουργήσει ως πιθανή προειδοποίηση για περαιτέρω κλιμάκωση.

Η κινητοποίηση μιας τόσο μεγάλης, καλά προετοιμασμένης δύναμης στέλνει ένα μήνυμα σε κάθε επίδοξο επιτιθέμενο, ότι το ΝΑΤΟ θα απαντήσει με όλη τη δύναμη της Συμμαχίας σε κάθε επίθεση εναντίον ενός συμμάχου.

Επειδή το VJTF πρέπει να είναι πάντα έτοιμο να ανταποκριθεί, τα μέλη του ΝΑΤΟ αναλαμβάνουν το έργο εκ περιτροπής. Αυτό ρίχνει το βάρος στους ανθρώπους και τα μέλη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το VJTF είναι η αιχμή του δόρατος, της δομής της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και οι υποστηρικτικές συνεισφορές εναλλάσσονται, επίσης μεταξύ των μελών της Συμμαχίας ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι τα έθνη παρέχουν κεντρικά γραφεία, έτοιμες δυνάμεις μάχης και δυνατότητες εφοδιαστικής για ένα χρόνο έως 18 μήνες κάθε φορά.

Επιπλέον, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν στη διάθεσή τους ένα ευρύ φάσμα άλλων δυνάμεων. Για παράδειγμα: Οι σύμμαχοι συχνά στέλνουν δυνάμεις για να διεξάγουν ασκήσεις, σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη. Όλοι οι Σύμμαχοι έχουν εθνικά στρατεύματα σε υψηλές καταστάσεις ετοιμότητας, που μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα σε μια κρίση.

Ορισμένες μονάδες είναι έτοιμες να αναπτυχθούν σε μόλις δύο ημέρες, ενώ η πλειοψηφία των μονάδων, θα είναι έτοιμη να κινηθεί σε λιγότερο από επτά ημέρες. Αυτό το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, διατηρεί όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ ασφαλή.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ