Ένοπλες Συρράξεις

"Δούρειος Ίππος" από ΗΠΑ-Φτιάχνουν το Μπαλουχιστάν για να να ελέγξουν Αφγανιστάν-Πακιστάν "κονταίνοντας" την Κίνα;

Ο Michael Rubin, ανώτερος συνεργάτης στο American Enterprise Institute,  με άρθρα-επισημάνσεις του έχει προβεί σε έγκριτες και αξιόπιστες αναλύσεις, με τις οποίες φωτίζει διάφορα σημεία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Αυτή τη φορά σε το άρθρο του με τίτλο, "Θα μπορούσε η Ουάσινγκτον να υποστηρίξει την ανεξαρτησία του Μπαλουχιστάν;", επιχειρεί να δώσει μια  διαφορετική προσέγγιση, αναφορικά με την παραμονή των ΗΠΑ στην περιοχή πλησίον του Αφγανιστάν, επισημαίνοντας τα εξής:

"Η πιθανότητα μια μελλοντική αμερικανική διοίκηση να δοκιμάσει μια λύση «Κουβέιτ» με το Μπαλουχιστάν αυξάνεται.

Το 1899, η Μεγάλη Βρετανία έκλεισε μια συμφωνία με έναν αυτονομιστή ηγέτη στο Κουβέιτ για να κάνει το μικρό έδαφος του Περσικού Κόλπου βρετανικό προτεκτοράτο. Για τους Βρετανούς, η διακοπή των δεσμών του Κουβέιτ με το Οθωμανικό Ιράκ είχε στρατηγική αίσθηση: Με την δημιουργία του Κουβέιτ ως ξεχωριστής οντότητας με εξωτερική πολιτική που υπάγεται στη Βρετανία, το βρετανικό γραφείο της Ινδίας κατάφερε να εμποδίσει ένα γερμανικό σχέδιο για την κατασκευή σιδηρόδρομου μέχρι τον Περσικό κόλπο.

Στο προκείμενο, πολλοί από τους ανώτερους αξιωματούχους του Πακιστάν γιορτάζουν την αμερικανική ήττα. Αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Πακιστάν ήταν σύμμαχοι κατά τη διάρκεια του ψυχρού Πολέμου, η διμερής εταιρική σχέση ήταν πάντα γεμάτη προβλήματα.

Οι διαδοχικές αμερικανικές διοικήσεις  αντιμετώπισαν τους Πακιστανούς ως φίλους, αγκαλιάζοντας τους όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονταν τη βοήθεια της χώρας, αλλά αγνοώντας και επιβάλλοντας κυρώσεις όταν η πακιστανική υποστήριξη δεν ήταν πλέον σημαντική.

Ποτέ όμως οι σχέσεις δεν ήταν τόσο τεταμένες. Ο νυν πρωθυπουργός Ιμράν Χαν επιδίωξε και πέτυχε τον εφελκυσμό κινεζικών επενδύσεων. Με την αποχώρηση της Αμερικής από το Αφγανιστάν, η Κίνα επιδιώκει ένα νέο πλεονέκτημα. Υπάρχουν φήμες ότι ο κινεζικός στρατός θα αναλάβει  την αεροπορική βάση του Μπαγκράμ και θα επιδιώξει να κυριαρχήσει στην παραγωγή αφγανικής παραγωγής σπάνιων γαιών.

Η ομάδα του Μπάιντεν θεωρείται στρατηγικά ως κοντόφθαλμη από πολλούς στις ΗΠΑ, αλλά μια νέα γενιά Ρεπουμπλικάνων και πολλών Δημοκρατικών γερουσιαστών, δυσανασχετεί με το ρόλο του Πακιστάν που εκτροχιάζει την αφγανική ειρήνη και ευημερία και προκάλεσε την ενδυνάμωση των Ταλιμπάν.

Μια ακόμη ευρύτερη ομάδα Αμερικανών πολιτικών ,συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, δικαιολογούν την αμερικανική αποχώρηση λόγω της ανάγκης να αντιμετωπιστεί η Κίνα.

Καθώς το "κασέ" του Πακιστάν καταρρέει στην Ουάσινγκτον και ο φόβος για την Κίνα μεγεθύνεται, αυξάνεται η πιθανότητα μια μελλοντική αμερικανική διοίκηση να δοκιμάσει μια λύση «Κουβέιτ» με το Μπαλουχιστάν''.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπαλουχιστάν

Οι Μπαλούχι έχουν τη δική τους γλώσσα και ξεχωριστή ταυτότητα. Στις δεκαετίες πριν από τη διχοτόμηση της Ινδίας το 1947, το Μπαλουχιστάν - τουλάχιστον εκείνα τα τμήματα που δεν ενσωματώθηκαν στο Ιράν - ενώθηκαν σε μια χαλαρή συνομοσπονδία κρατών Μπαλούχι υπό βρετανική προστασία.

Ενώ ορισμένα πριγκιπικά κράτη Μπαλούχι επέλεξαν να ενταχθούν στο Πακιστάν, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο - το Χανάτο του Καλάτ - υποστήριξε την ανεξαρτησία για αρκετούς μήνες πριν το Πακιστάν τελικά το απορροφήσει.

Η πόλη Γκουαντάρ, εν τω μεταξύ, παρέμεινε μέρος του Σουλτανάτου του Ομάν μέχρι το Πακιστάν να το προσαρτήσει το 1958.

Σήμερα, το Γκουαντάρ είναι από τις σημαντικότερες επενδύσεις της Κίνας στο Πακιστάν: δεν είναι μόνο μεταξύ των σημαντικότερων λιμανιών στον Ινδικό Ωκεανό της Κίνας, αλλά είναι επίσης η διέξοδος για τον Κινέζικο-Πακιστανικό Οικονομικό Διάδρομο (CPEC) πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας.

Απουσία του λιμανιού Gwadar, οι στρατηγικές και οικονομικές δυνατότητες του CPEC καταρρέουν.

Οι Μπαλούχι ήταν εδώ και καιρό ανήσυχοι στο Πακιστάν. Την πρώτη δεκαετία, το Πακιστάν παραμέλησε την περιοχή. Επένδυσε ελάχιστα και άφησε το βρετανικό διοικητικό σύστημα στη θέση του.

Το 1958, οι φυλές ξεσηκώθηκαν εναντίον της πακιστανικής κυριαρχίας και το Καράτσι ,πρωτεύουσα του Πακιστάν πριν από τη δημιουργία του Ισλαμαμπάντ, κήρυξε στρατιωτικό νόμο και κινήθηκε για να διαλύσει το φυλετικό σύστημα και να σβήσει κάθε αντίληψη ότι το Μπαλουχιστάν ήταν νόμιμη οντότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Μπαλουχιστάν εγκαινίασε μια αντάρτικη εκστρατεία χαμηλής έντασης. Το 1970, καθώς το Πακιστάν αντιμετώπισε επίσης αναταραχή και ενδεχομένως απόσχιση του πληθυσμού του στη Βεγγάλη, συμφώνησε με το σχηματισμό μιας επαρχίας του Μπαλουχιστάν.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών, ξέσπασαν εμφύλιες διαμάχες , πρώτα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο και στη συνέχεια με φόντο ένα αναπτυξιακό σχέδιο του 2004, το οποίο οι ντόπιοι πίστευαν ότι θα οδηγούσε σε εισροή Πουντζάμπι στην περιοχή.

Μαχητές των Μπαλούχι συνεχίζουν να δημιουργούν προβλήματα στις πακιστανικές δυνάμεις, ενώ ξεχωριστές ομάδες Μπαλούχι, που ίσως χρηματοδοτήθηκαν από τη Σαουδική Αραβία, παρενοχλούν ομοίως τις ιρανικές δυνάμεις στην επαρχία Σιστάν και Μπαλουχιστάν του Ιράν.

Καθώς το Πακιστάν όχι μόνο απομακρύνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά, μέσω των πληρεξουσίων του Ταλιμπάν και της Κίνας, προσπαθεί να ταπεινώσει την Ουάσινγκτον, μια νέα γενιά Αμερικανών Στρατηγών, πολιτικών και αναλυτών πληροφοριών,  μπορεί να επανεξετάσει τις κόκκινες γραμμές που διέπουν τις διμερείς σχέσεις από την εποχή της κυβέρνησης του Τρούμαν.

Το Μπαγκλαντές, άλλωστε, αποσπάστηκε από το Πακιστάν και είναι πλέον μια σταθερή και μετριοπαθής χώρα.

Είναι ολοένα πιο κατανοητό ότι μια νέα γενιά πολιτικών των ΗΠΑ που δεν έχουν εμπιστοσύνη στο Ισλαμαμπάντ και ασχολείται λιγότερο με τις ευαισθησίες του Πακιστάν, μπορεί να αμφισβητήσει εάν θα ήταν συμφέρον των ΗΠΑ να δημιουργηθεί το κράτος του  Μπαλοχιστάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ