Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκία-Αζερμπαιτζάν-Πακιστάν: Τριπλό μουσουλμανικό τόξο - Κοινή άσκηση κόντρα στις ελληνικές συμμαχίες

Η Τουρκία απέναντι στις τριμερείς συμμαχίες που χτίζει η Ελλάδα συνεχίζει να προσπαθεί να χτίσει το δικό της «μουσουλμανικό» τόξο με χώρες που είτε είναι de facto δορυφόροι της είτε είναι δηλωμένα φιλοτουρκικές.

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και θα ολοκληρωθεί στις 22 Σεπτεμβρίου η άσκηση με την επονομασία «Τα τρία αδέρφια», όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας.

Δεν είναι τυχαίο πως στις 13 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δέχτηκε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Αζερμπαϊτζάν, Αντιστράτηγο Κερίμ Βελιέφ, ο οποίος πήγε στην Τουρκία μετά από πρόσκληση του Αρχηγού ΓΕΣ Στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Γκιουλέρ, ο υπουργός Ακάρ τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των αδερφών της Αζερμπαϊτζάν στον δίκαιο σκοπό της, με την αντίληψη «ένα έθνος, δύο κράτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Ακάρ συνεχάρη επίσης τον Βελιέφ για τον διορισμό του ως Αρχηγός ΓΕΣ και του ευχήθηκε επιτυχία στο καθήκον του.

Από τουρκικής πλευράς συμμετέχει η γνωστή μονάδα «μπορντό μπερελί».

Στα τουρκικά η επίσημη ονομασία τους είναι «Özel Kuvvetler Komutanlığı» και το παρατσούκλι τους «Bordo Bereliler».

Η μονάδα ιδρύθηκε το 1992 σαν ειδική ταξιαρχία με το όνομα «Hususi ve Yardımcı Muharip Birlikleri» διαδεχόμενη το τμήμα ειδικών αποστολών του τουρκικού γενικού επιτελείου Άμυνας. Αναπτύχθηκε ώστε να διεξάγει απόρρητες αποστολές πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Αποστολές που έχουν να κάνουν με τη συγκέντρωση πληροφοριών και καταδρομικές επιχειρήσεις. Η μονάδα έγινε ευρύτερα γνωστή όταν στελέχη της συμμετείχαν στην σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Κένυα. Οι ταυτότητες όλων των στελεχών καλύπτεται από ανωνυμία καθώς είναι σε συνεχής επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία και το βόρειο Ιράκ ενάντια στο PKK. Για να μπει κανείς στις τάξεις αυτής της μονάδας πρέπει να είναι αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων της τουρκίας με άψογη φυσική κατάσταση και γνώστης τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας.

Η εκπαίδευσή τους διαρκεί περίπου 2.5 χρόνια και περιέχει πολεμικές τέχνες, μάχη εκ του συστάδην, βιολογικό/χημικό πόλεμο, πτώση με αλεξίπτωτο, κατάδυση, σκόπευση με τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή, ανατινάξεις, αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, έρευνα και διάσωση, μυστική έρευνα και καταστροφή στόχων, ανίχνευση και επιβίωση στην φύση.

Μια χαρακτηριστική δοκιμασία είναι η «βολή εμπιστοσύνης» που γίνεται τον τελευταίο μήνα της εκπαίδευσης ώστε να διασφαλίσει πως οι στρατιώτες μπορούν να εμπιστευτούν την ζωή τους στον συνάδελφό τους. Μια διαδικασία η οποία αν μη τι άλλο δημιουργεί δεσμούς εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτήν δύο άντρες στέκονται δίπλα σε χάρτινους στόχους ενώ άλλοι πυροβολούν τους στόχους με πιστόλι περπατώντας προς αυτούς από τα 15 μέτρα. Κατά την διαδικασία αυτή οι άντρες που στέκονται δίπλα στους στόχους δεν επιτρέπεται να κινηθούν ή να φορούν αλεξίσφαιρο. Μόνο λίγες ειδικές δυνάμεις στον κόσμο το κάνουν αυτό…

Η μονάδα αυτή δεν έχει να κάνει με καμιά άλλη μονάδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, είναι ανεξάρτητη.

Αν και είναι επιπέδου Ταξιαρχίας η δύναμή της δεν είναι μεγαλύτερη των 500 μάχιμων. Είναι η τρίτη μονάδα ειδικών επιχειρήσεων της Τουρκίας μαζί με τους βατραχανθρώπους της Su Altı Taarruz (υποβρύχιες επιθετικές αποστολές) και την Su Altı Savunma (υποβρύχια άμυνα).

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ