Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τρελό σενάριο: Οι Τούρκοι προβλέπουν σύγκρουση μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας!

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, δεν έχει εγκαταλείψει ακόμη τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των τηλεοπτικών οθονών, σε όλο τον κόσμο και άλλες εξίσου σοκαριστικές φήμες, ήδη «ζεσταίνονται» από τις αμερικανικές ακτές, έτοιμες να γίνουν πραγματικότητα στο εγγύς μέλλον. Μιλάμε για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων όχι μόνο από το Ιράκ, αλλά και από τη Συρία. 

Και παρόλο που το απόσπασμα που βρίσκεται εκεί είναι ελάχιστο, αυτό το βήμα της Ουάσινγκτον θα έχει αρκετά απτές πολιτικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή, επηρεάζοντας επώδυνα τα κράτη που βρίσκονται μακριά από το επίκεντρο των γεγονότων.

Η αμερικανική έκδοση της Foreign Policy, γνωστή για την εγγύτητά της με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, γράφει ανοιχτά για αυτό. Επομένως, ακόμη και οι πιο θεωρητικοί υπολογισμοί, που εκτυπώνονται σε αυτό το περιοδικό, γίνονται αντικείμενο στενής ανάλυσης και εξέτασης στο εγγύς μέλλον.

Το κύριο συμπέρασμα της αμερικανικής έκδοσης είναι η πρόβλεψη, ότι μετά την ολοκλήρωση της αποστολής των ΗΠΑ στη Συρία, η Τουρκία και όχι η Μόσχα, θα αποκτήσουν εξαιρετική επιρροή στην περιοχή. 

Ένα τέτοιο συμπέρασμα ωστόσο δεν άρεσε στους ίδιους τους Τούρκους, οι οποίοι θεωρούν ότι αυτό δεν είναι όφελος, αλλά μάλλον κίνδυνος σύγκρουσης με τη Ρωσία, μέχρι άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης, αναφέρουν ρωσικές πηγές.

Τα σχέδια της Άγκυρας για τη δημιουργία ενός «Μεγάλου Τουράν», είναι από καιρό γνωστά και εκτείνονται, πολύ περισσότερο από τη γειτονική Συρία. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος αμφιβολίας για τις προσπάθειες της Τουρκίας, (ή μάλλον του επικεφαλής της Ρετζέπ Ερντογάν), να «στριμώξει» πρώτα τις ΗΠΑ και στη συνέχεια τη Ρωσία από την Συρία. 

Και, πιθανότατα, η Ουάσινγκτον επιτυγχάνει μια κατάσταση ελεγχόμενου χάους στην περιοχή, απομακρύνεται βιαστικά από παντού όπου η σχετική ειρήνη και τάξη διατηρούνταν, «με τις πλάτες»  των αμερικανών  πεζοναυτών. Η Άγκυρα θα αξιολογήσει κατηγορηματικά τέτοιες ειλικρινείς ενέργειες της Ουάσινγκτον, ως "σήμα" και "αποπλάνηση" σε μεγάλης κλίμακας ενεργά μέτρα.

Το Πενταπόσταγμα μόλις εχθές είχε γράψει, ότι «σε αναλύσεις επισημαίνεται ότι κατά τις Ρωσικές Μυστικές υπηρεσίες, 20.000 Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στον τρομοκρατικό, κατά τη Μόσχα, θύλακα του Ιντλίμπ, εφαρμόζοντας δικούς τους κανόνες αστυνόμευσης και έχουν καθιερώσει μάλιστα, την τουρκική λίρα ως συναλλακτικό μέσο στην περιοχή».

Δεν δίνουν καθόλου την εικόνα ότι σκοπεύουν κάποτε να φύγουν από εκεί, όπως κάθε τόσο, υπογράφει ο Ερντογάν στις συμφωνίες με Ρωσία και το Ιράν. «Αν ήθελαν θα είχαν τελειώσει με τους τρομοκράτες», λένε στη Μόσχα. Ένας μεγάλος φόβος για τους Ρώσους, είναι ότι μετακινούνται ελεύθερα μέσω του Ιντλίμπ, τζιχαντιστές και η υπομονή Ρωσίας και Συρίας αγγίζει τα όριά της.

Ρωσία και Τουρκία έχουν διαμετρικά αντίθετους στόχους στη Συρία. Μια νέα οξεία αντιπαράθεση συνεπώς, είναι αναμενόμενο να συμβεί. Και ο  κίνδυνος της αναζωπύρωσης της έντασης παραμένει υψηλός, όσο οι στρατηγικές των δύο χωρών παραμένουν αμετάβλητες.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τον Οκτώβριο του 2020, βάσει μίας νέας συμφωνίας μεταξύ των δύο ηγετών Πούτιν και Ερντογάν, η  ζώνη επιτήρησης  επεκτάθηκε ανατολικά κατά μήκος των συνόρων Συρίας - Τουρκίας, με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να αναπτύξουν δυνάμεις για να γεμίσουν το κενό που άφησε, η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Στο όνομα της ανακοπής ενός νέου προσφυγικού κύματος προς την Τουρκία, ο Ερντογάν επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την προσδοκία της Μόσχας, για ισχυρούς δεσμούς με την Τουρκία με σκοπό να αντισταθμιστεί η επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή.

Και ο Πούτν από την πλευρά του, φάνηκε πρόθυμος να καθησυχάσει τις ανησυχίες του Ερντογάν, έχοντας βεβαίως διασφαλίσει τα συμφέροντα της Μόσχας και των Σύρων συμμάχων, ανακαταλαμβάνοντας πόλεις-κλειδιά και  αποθέματα φυσικού αερίου και φωσφορικών αλάτων.

Η Ιντλίμπ αποτελεί το τελευταίο προπύργιο ανταρτών και τζιχαντιστικών ομάδων, που προσπαθούν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2011. Η αντιπολίτευση είχε καταφέρει να ελέγχει μεγάλο μέρος της χώρας. Ο συριακός στρατός όμως, ανακατέλαβε τα περισσότερα εδάφη τα τελευταία πέντε χρόνια με τη συνδρομή βεβαίως της Ρωσίας και του Ιράν.

Ίσως μια γεύση των προθέσεων της Μόσχας, παίρνουμε αυτές τις ημέρες καθώς ολόκληρο το έδαφος που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών, στην επαρχία Ιντλίμπ νότια του αυτοκινητόδρομου Μ4, δέχεται χτυπήματα εδώ και μια εβδομάδα. 

Ταυτόχρονα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μαχητές και βομβαρδιστικά των Ρωσικών Αεροπορικών Δυνάμεων, βομβαρδίζουν αυτήν την περιοχή εδώ και αρκετές ημέρες, πράγμα που υποδηλώνει όχι μια συνηθισμένη ειδική επιχείρηση για την καταστροφή μικρών εχθρικών ομάδων, αλλά μια πλήρους στρατιωτικής επιχείρησης.

Ενδεικτικό είναι ότι  απλοί Τούρκοι πολίτες, περιέγραψαν τις ανησυχίες τους με σχόλιά τους στο Haber7.

Γράφει ο χρήστης Ali.

''Δεν ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να συζητάμε την πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία με τη Ρωσία; Και αν συμβεί αυτό, ανεξάρτητα από το πώς, πρέπει να πολεμήσουμε με τη Ρωσική Ομοσπονδία στη Συρία.''

Ο Κασίφ είναι σίγουρος:

''Τα σχέδια των Αμερικανών είναι ξεκάθαρα - να παίξουν με τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Τουρκία, εξαπολύοντας έναν μεγάλο πόλεμο και στη συνέχεια υποτίθεται ότι θα βοηθήσουν την Άγκυρα.''

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...
Ρωσία 0

Η Ρωσία "παγώνει" το πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου Zmeevik "δολοφόνου των αεροπλανοφόρων"-Οι "πυραυλικές προτεραιότητες" της Μόσχας (Βίντεο)

Η απόφαση του Κρεμλίνου να μην διασκορπίσει τους οικονομικούς του πόρους σε ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων όπως ο...