Ένοπλες Συρράξεις

Μαύρη προπαγάνδα της Τουρκίας για ομαδικό τάφο στο Αφρίν

Η Άγκυρα  προχώρησε σε μια μαύρη προπαγάνδα, κατηγορώντας πρόσφατα τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, ότι σκότωσαν δεκάδες πολίτες αφού οι τουρκικές δυνάμεις ανακάλυψαν, περισσότερα από 60 πτώματα στο Αφρίν την περασμένη εβδομάδα. 

Οι κουρδικές αρχές και αυτόπτες μάρτυρες, ωστόσο, λένε ότι η τοποθεσία είναι νεκροταφείο για ανθρώπους που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση. Και οι δύο πλευρές κατηγορούν την άλλη για διάπραξη εγκλήματος. 

Το Αφρίν είναι μια κουρδική πλειοψηφική περιοχή στη βορειοδυτική Συρία. Ήρθε υπό τον έλεγχο, των κουρδικών δυνάμεων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), πριν από μια δεκαετία περίπου, όταν οι δυνάμεις του καθεστώτος αποσύρθηκαν από την περιοχή για να πολεμήσουν τις ανταρτικές δυνάμεις, μετά τη σύγκρουση που ξέσπασε το 2011.


Η περιοχή δεν γνώρισε καμία από τις βιαιοπραγίες, που ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα, μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, όταν η Τουρκία και οι Σύριοι αντιπρόσωποί της ξεκίνησαν την Επιχείρηση Olive Branch ενάντια στο YPG. Οι τουρκικές δυνάμεις, εισήλθαν στην πόλη Αφρίν στις 18 Μαρτίου, και είχαν πλήρη έλεγχο της περιοχής έξι ημέρες αργότερα. 

Σκοτώθηκαν πολλοί πολίτες και μέλη τοπικών δυνάμεων ασφαλείας,  YPG, Asayish και εθελοντές. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, κατέφυγαν σε κουρδικές περιοχές, ιδίως στην κοντινή περιοχή Shahba , ένας θύλακας που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της YPG, παρά το γεγονός ότι περιβάλλεται από φιλο-Τουρκικές δυνάμεις του καθεστώτος.

Η Τουρκία κατηγορήθηκε ότι δεν έλαβε τις απαραίτητες προφυλάξεις για την αποφυγή θανάτων αμάχων, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και οι πολιτοφυλακές της Άγκυρας, ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA), κατηγορήθηκαν ότι διέπραξαν σοβαρές παραβιάσεις στο Αφρίν και σε άλλες περιοχές που ελέγχουν, συμπεριλαμβανομένης της βεβήλωσης τάφων μειονοτήτων. Τα Ηνωμένα Έθνη, κάλεσαν την Τουρκία, να ελέγξει τους αντιπροσώπους της και να αποτρέψει τις παραβιάσεις σε τομείς που ελέγχει.

https://youtu.be/9e9en56OaEU?t=123

«Έγκλημα πολέμου»

Πάνω από τρία χρόνια μετά την εισβολή  στο Αφρίν, η Τουρκία ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι αυτοί και οι τοπικές αρχές, βρήκαν τα πτώματα 61 αμάχων σε μαζικό τάφο και κατηγόρησαν το YPG, ότι τους σκότωσε. 

Ο Ράχμι Ντογκάν, κυβερνήτης της επαρχίας Χατάι της νότιας Τουρκίας, που συνορεύει με τον Αφρίν, δήλωσε την Τετάρτη ότι βρήκαν 35 πτώματα  σε μια περιοχή του Αφρίν, αφού έλαβαν πληροφορίες, ότι το YPG είχε θάψει μαζικά υπολείμματα, σε αχρησιμοποίητη γη τον Ιανουάριο του 2018.

"Ανακοινώσαμε  χθες ότι ήταν 35, αλλά από το πρωί, ο αριθμός αυξήθηκε σε 61 και η ανασκαφή συνεχίζεται ακόμα » , είπε την επόμενη μέρα σε τελετή ,για την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, χαρακτήρισε τους τάφους ως «ένα άλλο έγκλημα πολέμου, της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK / YPG». 


Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι το YPG, είναι το συριακό απόσπασμα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), μιας ένοπλης ομάδας που αγωνίζεται για τα αυξημένα δικαιώματα των Κούρδων στην Τουρκία, καθώς  το PKK, ορίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία. 

 Η Τουρκία, βλέπει και τις δύο ομάδες ως απειλή, για την εθνική της ασφάλεια και έχει διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του PKK και των φερόμενων αντιπροσώπων της στην Τουρκία, καθώς και πέρα ​​από τα σύνορα, τόσο στη Συρία όσο και στην περιοχή του Κουρδιστάν.

«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Οι κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία (Rojava), αρνήθηκαν τον ισχυρισμό της Άγκυρας, λέγοντας ότι τα πτώματα που θάφτηκαν στον τάφο του Afrin, είναι πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, που σκοτώθηκαν ενώ αντιστέκονταν στην τουρκική εισβολή το 2018.

"Οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής, κάνουν ψευδείς ισχυρισμούς για ένα νεκροταφείο, όπου μάρτυρες YPG  που έπεσαν στην άμυνα του Afrin κατά τη διάρκεια της εισβολής, θάφτηκαν σε ένα ομαδικό  τάφο, δήλωσε ο Mazloum Abdi , γενικός διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που περιλαμβάνει το YPG.


Μάλιστα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, να ερευνήσει των τουρκικών και των πολιτοφυλάκων για  εγκλήματα στο Αφρίν και να σταματήσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το SDF, είναι ο κύριος σύμμαχος του παγκόσμιου συνασπισμού, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS), στη χώρα στη Συρία.
 

Ο εκπρόσωπος της YPG Nuri Mahmoud, κυκλοφόρησε ένα βίντεο διάρκειας 12 λεπτών, σχετικά με τον τάφο και κατηγόρησε την Τουρκία, ότι συντάσσει αναφορές για να λεηλατήσει τις φιλοδοξίες της Ροζάβα, η οποία θέλει διεθνή αναγνώριση για τη διοίκησή της και συμμάχους, που ελέγχουν περίπου το ένα τέταρτο της χώρας. 

«Οι κάτοικοι του Αφρίν, έχτισαν ένα νεκροταφείο δίπλα στο νοσοκομείο Avrin στο Afrin, τις τελευταίες μέρες του πολέμου και έθαψαν τα πτώματα σχεδόν 71 μαρτύρων - μαχητών και αμάχων - που είχαν σκοτωθεί, λόγω έντονου και αδιάκριτου τουρκικού βομβαρδισμού που στόχευε στο κέντρο της πόλης. 

Αυτοί οι άνθρωποι, σκοτώθηκαν από τουρκικές επιθέσεις στην περιοχή Mahmoudiya και δίπλα στο νοσοκομείο », δήλωσε ο Mahmoud. 


Δεν μπόρεσαν να θάψουν τους νεκρούς σε νεκροταφεία, λόγω βομβαρδισμού, πρόσθεσε.

Έδειξε πλάνα του ιστότοπου το 2018 και το 2021 και είπε, ότι το προσωρινό νεκροταφείο περιείχε 71 πτώματα, αλλά οι ταυτότητες μόνο 40 από αυτές είναι γνωστές. Μόνο πέντε από τα αναγνωρισμένα σώματα ανήκουν σε πολίτες, τα υπόλοιπα ανήκουν σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.


Το νεκροταφείο χτίστηκε τον Μάρτιο του 2018, μετά την πολιορκία της πόλης από τον τουρκικό στρατό και τους πληρεξούσιους του, «επομένως, κανείς δεν θα μπορούσε να μεταφέρει τα πτώματα έξω από το Αφρίν», δήλωσε ο Ιμπραήμ Σέκχο, εκπρόσωπος του Οργανισμού Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αφρίν-Συρίας.

Η ομάδα δικαιωμάτων, η οποία εδρεύει σε περιοχές που κρατούνται από το SDF, αλλά παρακολουθεί τις παραβιάσεις στο Afrin μέσω τοπικών εθελοντών, δήλωσε την Κυριακή, ότι χιλιάδες τάφοι Κούρδων μαχητών σε τρία μεγάλα νεκροταφεία στο Afrin, έχουν «βεβηλωθεί » καθώς η Τουρκία από τον Μάρτιο του 2018, μετέτρεψε σε οικισμούς και αγορές για την πώληση ζώων. 

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος ήταν υπάλληλος υγείας πριν από την τουρκική εισβολή και εξακολουθεί να κατοικεί στο Αφρίν, είπε επίσης στον Rudaw, ότι δημιούργησαν τον αυτοσχέδιο τάφο λόγω τουρκικών βομβαρδισμών στα νεκροταφεία της πόλης.

 «Τα περισσότερα από αυτά ήταν θύματα πολέμου », είπε ο αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας με το καθεστώς της ανωνυμίας για φόβο αντιποίνων. 


Μια άλλη πηγή, η οποία επίσης μίλησε ανώνυμα, είχε παρευρεθεί σε κηδεία στο χώρο και είπε ότι περίπου 40 άτομα θάφτηκαν εκεί, συμπεριλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας, σε σημασμένους τάφους. 


Ανέφερε επίσης ότι στις 16 Μαρτίου, δύο ημέρες πριν ο τουρκικός στρατός και οι πληρεξούσιοί του μπούν στο Αφρίν, οι κουρδικές αρχές πήραν μαζί τους τα πτώματα των 30 νεκρών τους, καθώς έφυγαν από την πόλη, «φοβούμενοι ότι ο ανοιχτός χώρος θα μπορούσε να υποβληθεί σε βομβαρδισμό».

Τοπικές αρχές στο Αφρίν, υπό την επίβλεψη της Τουρκίας, έχουν πει σε δημοσιογράφους  ότι αυτό που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα, δεν ήταν μαζικός τάφος αλλά ανεπίσημο νεκροταφείο, που κατασκευάστηκε από το SDF.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...