Ένοπλες Συρράξεις

Aμερικανοί Στρατηγοί: ''Τις επόμενες εβδομάδες οι Ρώσοι θα μπουν στο Ντονμπάς''

Υπάρχει "χαμηλός έως μεσαίος" κίνδυνος η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο κορυφαίος Στρατηγός των ΗΠΑ στην Ευρώπη την Πέμπτη, στην πρώτη  στρατιωτική αξιολόγηση εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων προς τα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο Διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αρνήθηκε να εξηγήσει τις πληροφορίες που τον οδήγησαν στην εκτίμησή του, κάτι που  υποδηλώνει ότι ο στρατός των ΗΠΑ  δεν αναμένει ρωσική εισβολή σε αυτό το  χρονικό σημείο, αλλά δεν αποκλείει ούτε μειώνει τον κίνδυνο.

Ο Wolters αργότερα ανέφερε ότι η άποψή του για τους κινδύνους τις επόμενες εβδομάδες και μήνες βασίστηκε τουλάχιστον εν μέρει στην ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων.

Το Πεντάγωνο αρνήθηκε να αναλύσει λεπτομερώς την εκτίμησή του για το μέγεθος και τη σύνθεση αυτών των στρατευμάτων, παραπέμποντας σε δημοσιογραφικές πηγές. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε ότι η Ρωσία έχει περισσότερα στρατεύματα στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας από οποιαδήποτε στιγμή από το 2014, όταν προσάρτησε την Κριμαία και υποστήριξε την απόσχιση αυτονομιστικών περιοχών. 

Εάν η τρέχουσα κατάσταση παρέμενε η ίδια, ο Wolters εκτιμούσε ότι ο κίνδυνος εισβολής θα μπορούσε να μειωθεί.

"Η αίσθηση μου είναι, με την τάση που βλέπω τώρα, ότι η πιθανότητα εμφάνισης θα αρχίσει να μειώνεται", είπε.

Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν ανταλλάξει ευθύνες για μια αύξηση της βίας στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα μάχονται με τις ρωσικές δυνάμεις σε μια σύγκρουση, σύμφωνα με την οποία το Κίεβο έχει σκοτώσει 14.000 ανθρώπους από το 2014.

Οι εντάσεις λόγω της συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας αύξησαν το κόστος αύξησης του εγχώριου χρέους και ώθησαν την κυβέρνηση να επιταχύνει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση περισσότερων δανείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο Προεδρικός σύμβουλος στο Reuters την Πέμπτη.

Μολονότι η άποψη του  Διοικητή των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη Tod Wolters έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, μετά την όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας λόγω των σημερινών αμερικανικών κυρώσεων, εμείς θα αποτολμούσαμε να αναβαθμίσουμε κατά πολύ περισσότερο το επίπεδο απειλής στην Ουκρανία, χωρίς αυτό κατ' ανάγκη να σημαίνει στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά ίσως επίσημη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ