Ένοπλες Συρράξεις

Τεράστια ''φάπα'': Ο Καναδάς ακυρώνει άδειες εξαγωγής για την τεχνολογία drone στην Τουρκία!

Ο Καναδός Υπουργός Εξωτερικών Marc Garneau ανακοίνωσε την ακύρωση άδειας για  εξαγωγή όπλα στην Τουρκία τη Δευτέρα, αναφέροντας ότι το υπουργείο Παγκόσμιων Υποθέσεων είχε αποφανθεί ότι καναδικός εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε στη μάχη μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, ανέφερε η εφημερίδα The Global and Mail.

Μια έρευνα αποκάλυψε ότι ο καναδικός εξοπλισμός εμπλέκεται σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς από drone που πραγματιοποιήθηκαν  στον πόλεμο για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε ο Γκάρναου.

Η περιορισμένη καναδική τεχνολογία απεικόνισης που κατασκευάστηκε από το L3Harris Wescam χρησιμοποιήθηκε από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ η εξαγωγή είχε εγκριθεί για εξαγωγή μόνο στην Τουρκία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Καναδάς ανέστειλε τις άδειες για εξαγωγή του πολύ σημαντικού απάρτιου στην Τουρκία τον περασμένο Οκτώβριο.

Η Τουρκία υποστήριξε πλήρως το Αζερμπαϊτζάν στις έξι εβδομάδες συγκρούσεων με την Αρμενία για την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το Νοέμβριο. Τα τουρκικά drone διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στη στρατιωτική επιτυχία του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέτρεψε τον Καναδά να επανεξετάσει τους περιορισμούς της αμυντικής βιομηχανίας.

Η χρήση του εργαλείου «δεν ήταν σύμφωνη με την εξωτερική πολιτική του Καναδά, ούτε τις διαβεβαιώσεις τελικής χρήσης που έδωσε η Τουρκία», δήλωσε ο Γκάρνεου, προσθέτοντας ότι είχε εκφράσει τις ανησυχίες του στον Çavuşoğlu.

Ιστορικό

Η Τουρκία πίεσε τον Καναδά να εγκρίνει την εξαγωγή εξαρτημάτων των drone αναγκαίων για διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων. Η Οττάβα εξέδωσε άδειες εξαγωγής  για την Τουρκία  πέρυσι αναφορικά με τα μέσα πρόσκτησης στόχων  παρά το εμπάργκο όπλων, μετά από διαβεβαιώσεις από τούρκους αξιωματούχους ότι ο εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την προστασία των αμάχων που δέχονται επίθεση στη Συρία,  σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε  πρόσφατα οι The Globe and Mail reports

 

Τα έγγραφα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που κοινοποιήθηκαν στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων δείχνουν ότι η Τουρκία πίεσε την Οτάβα για να επιτρέψει την αποστολή των λίαν κρίσιμων απαρτίων για την λειτουργία των drone, με το επιχείρημα ότι ήταν απαραίτητο να προστατευθούν οι άμαχοι στη βορειοδυτική επαρχία Idlib της Συρίας.

Στις 6 Μαΐου 2020, υπόμνημα της Μάρτα Μόργκαν, αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, συνιστά στον υπουργό εξωτερικών τότε Φρανσουά-Φίλιπ Σαμπάν να επιτρέψει την εξαγωγή απαρτίων της  Wescam στους Τούρκους. Στο υπόμνημα, η κα Morgan είπε ότι αυτό αντιπροσωπεύει μια περίπτωση «εξαιρετικών περιστάσεων».

Η Τουρκία είναι σύμμαχος του Καναδά στο ΝΑΤΟ, αλλά τον Οκτώβριο του 2019 η Οτάβα σταμάτησε τη διαδικασία έγκρισης νέων αδειών εξαγωγής για την αποστολή στρατιωτικών συστημάτων στην Τουρκία, επικαλούμενη τη «στρατιωτική εισβολή της Άγκυρας στη Συρία». 

Τον Απρίλιο του 2020, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κυκλοφόρησε μια δημόσια προειδοποίηση ότι οι μελλοντικοί εξαγωγείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα αιτήματα για αποστολή στρατιωτικών υλικών της Ομάδας 2 θα απορριφθούν. Η ομάδα 2 είναι μια εκτεταμένη κατηγορία που περιλαμβάνει  πολλά στρατιωτικά υλικά τα περισσότερα εκ των οποίων  θεωρούνται οπλικά συστήματα

Ωστόσο, οι Παγκόσμιες Υποθέσεις πίεσαν τον κ. Champagne για να επιτρέψει εξαίρεση για ανθρωπιστικούς λόγους.

«Με βάση τις διαβεβαιώσεις που σας έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Καναδοί αξιωματούχοι έχουν αξιολογήσει ότι προορίζονται για χρήση για να βοηθήσουν στην προστασία των αμάχων στο Idlib», έγραψε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ζητήθηκε σχόλιο για τα παραπάνω, από την η τουρκική πρεσβεία στην Οτάβα υπερασπίστηκε τη συμπεριφορά της.

«Δεν θα βιαστούμε να σχολιάσουμε τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν… θα αναλυθούν εν ευθέτω χρόνω», δήλωσε η τουρκική διπλωματική αποστολή σε δήλωσή της στο The Globe and Mail.

Η πρεσβεία είπε ότι ο Καναδάς πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει τις εξαγωγές σε σύμμαχο. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι περιορισμοί στις άδειες εξαγωγής ελεγχόμενων αγαθών και τεχνολογίας στην  σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ  Τουρκία είναι αδικαιολόγητοι και παραπλανητικοί. Η Τουρκία τηρεί σχολαστικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πρότυπα του ΝΑΤΟ."

Τα παραπάνω απάρτια της Wescam, με έδρα το Burlington.Ont, είχαν εγκριθεί για εξαγωγή μόνο στην Τουρκία

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ  εξαπάτησε την αναπληρώτρια ΥΠΕΞ του Καναδά Μάρτα Μόργκαν, παρέχοντας της ψεύτικες διαβεβαιώσεις ότι θα έπρεπε να εγκριθεί η εξαγωγή από τον Καναδά προς την Τουρκία, κρίσιμων απάρτιων για την λειτουργία των Τουρκικών drone, αφού τα αυτά θα χρησιμοποιούντο για την προστασία των αμάχων στο Idlib της Συρίας...

Τελικά διαπιστώθηκε ότι τα Τουρκικά drone εξοπλισμένα με τις Καναδικές κάμερες παντός καιρού και υψηλής ευκρίνειας χρησιμοποιήθηκαν όχι για την προστασία των  αμάχων στο Idlib της Συρίας, αλλά δόθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν και χρησιμοποιήθηκαν κατά των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αυτό ήταν παντελώς παράνομο και εκθέτει τον ίδιο τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Επιπλέον το γεγονός ότι ο Καναδάς έχει διακόψει την εξαγωγή προς την Τουρκία του παραπάνω κρίσιμου υλικού για την λειτουργία των drone, δείχνει ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα παραγωγής νέων drone, μέχρις ότου βρεί λύση στο θέμα αυτό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ