Πούτιν σε πλοίο
Ένοπλες Συρράξεις

"Αποκλεισμός" ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα από ΗΠΑ

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπλοκάρουν ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα στέλνοντας αμερικανικά πολεμικά πλοία μέσω του Βοσπόρου τα οποία θα σταθμεύουν μόνιμα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια τέτοια μετακίνηση μέρους του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ οφείλεται στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες. Ρωσικές πηγές ισχυρίζονται ότι η απόφαση μεταφοράς αμερικανικών πολεμικών πλοίων έγινε κατόπιν αιτήματος του Κιέβου.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για πόσο καιρό θα παραμείνουν τα αμερικανικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν υπάρχουν επίσης πληροφορίες σχετικά με το διαθέσιμο στρατιωτικό προσωπικό που μπορεί να αποφασίσει να διαθέσει η  Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία μεταφέρει επίσης πλοία στη Μαύρη Θάλασσα. Συγκεκριμένα στις 8 Απριλίου, η νότια στρατιωτική περιοχή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι, από τη ναυτική βάση Makhachkala, ο στόλος της Κασπίας θα μετέφερε δέκα σκάφη στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναλυτικά, πρόκειται για μεταφορά  αποβατικών σκαφών και κανονιοφόρων. Υποτίθεται ότι θα πάρουν το κανάλι Βόλγα-Ντον, που συνδέει την Κασπία Θάλασσα με αυτό του Αζόφ και επομένως της Μαύρης Θάλασσας.

Ο στόλος της Κασπίας έχει επτά  αποβατικά σκάφη , συμπεριλαμβανομένων έξι της κατηγορίας «Serna», το καθένα ζυγίζει περίπου 100 τόνους σε πλήρες φορτίο και έναν από  τύπου «Shark». Ο ίδιος στόλος διαθέτει και πέντε κανονιοφόρους, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων από τον τύπο "Schmel", με μετατόπιση 70 τόνων και εξοπλισμένο με πυροβόλο των 76 mm, τρία πολυβόλα, εκτοξευτή πυραύλων BM-14 και ικανότητα πόντισης ναρκών.  Διαθέτει επίσης περιπολικό σκάφος κατηγορίας "Zhuk"  οπλισμένο με δύο πολυβόλα 12,7 mm.

Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας διαθέτει  πέντε αποβατικά σκάφη , συμπεριλαμβανομένων δύο της κατηγορίας Serma, δύο της κατηγορίας Shark και ενός τύπου BK-16, που χρησιμοποιείται από τις ειδικές δυνάμεις, ενώ  διαθέτει επίσης επτά μεγάλα  αποβατικά πλοία  παλιού τύπου.

Σε κάθε περίπτωση, αυτός ο ρωσικός  "θαλάσσιος  ελιγμός" δεν είναι πρωτοφανής. Τον Μάιο του 2018, ο στόλος της Κασπίας είχε πράγματι μεταφέρει πέντε από τα πλοία του στη Μαύρη Θάλασσα. Εκείνη την εποχή, οι ρωσικές αρχές παρουσίασαν αυτήν την απόφαση ως απαραίτητη για την προστασία από μια ουκρανική επίθεση στην Κριμαία, καθώς οι εντάσεις άρχισαν να εκτείνονται πάνω από το στενό του Κερτς, που χωρίζει τη Θάλασσα του Αζόφ από τη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μετά από αυτή τη μεταφορά, τα δέκα σκάφη του στολίσκου της Κασπίας θα συμμετάσχουν σε ασκήσεις οι οποίες, σε συνεργασία με τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Εν τω μεταξύ οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Ουκρανίας Lloyd Austin και Andriy Taran συζήτησαν την κατάσταση στο Donbas. Ο υπουργός των ΗΠΑ διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του για την ετοιμότητά του να στηρίξει το Κίεβο σε «κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας». Ο ιστότοπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας δημοσίευσε αυτήν την δήλωση  την Πέμπτη: «Ο Λόιντ Όστιν εξέφρασε την ανησυχία του για τις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και διαβίβασε στον Υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας τις διαβεβαιώσεις του για την ετοιμότητά του να στηρίξει την Ουκρανία ενόψει της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας στο Ντόμπας και την Κριμαία.»

Ο Taran ενημέρωσε τον συνομιλητή για τη στρατιωτική-πολιτική κατάσταση κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης με τα εδάφη των περιοχών Donetsk και Luhansk, τα οποία δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κιέβου και της Κριμαίας και γύρω από τα κρατικά σύνορα της Ουκρανίας.

Την 1η Απριλίου, η Ρωσία άρχισε να μετακινεί πολλά οπλικά συστήματα της στα σύνορα με την Ουκρανία. Η λευκορωσική πλευρά προέβει σε παρόμοιες ενέργειες. Ένας Ουκρανός δημοσιογράφος ήταν ο πρώτος που βιντεοσκόπησε τις παραπάνω στρατιωτικές μετακινήσεις.

Η αποκάλυψη ανάγκασε το Κρεμλίνο να εξηγήσει αφού το κοινό έμαθε το τι συνέβαινε, με την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η Ρωσική Ομοσπονδία μετακινεί στρατεύματα εντός της επικράτειάς της κατά την κρίση της, αυτό δεν πρέπει να ενοχλεί κανέναν, δεν αποτελεί απειλή για κανέναν », δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσική Ομοσπονδία λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της. «Το γνωρίζετε αυτό κατά μήκος της περιμέτρου των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα των ενόπλων δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ, άλλων ενώσεων, μεμονωμένων κυβερνήσεων κ.λπ. Όλα αυτά σας υποχρεώνουν να είστε προσεκτικοί », τόνισε ο Πεσκόφ.

«Όσον αφορά τη συμμετοχή ρωσικών στρατευμάτων στην ένοπλη σύγκρουση στο έδαφος της Ουκρανίας, τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν συμμετάσχει ποτέ σε αυτό και δεν συμμετέχουν σε αυτήν. Πρόκειται για μια εσωτερική σύγκρουση στην Ουκρανία, για την  οποία εμείς, οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και  χώρες από άλλες περιοχές δεν θα θέλαμε ο εμφύλιος πόλεμος να ξεσπάσει ξανά », δήλωσε ο Πεσκόφ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτίμηση

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το θέμα δεν αγγίζει μόνο την Ουκρανία και τη Ρωσία, ούτε καν μόνο τον Εύξεινο πόντο και εξηγώ.

Εφόσον τα αμερικανικά πλοία έχουν ως αποστολή όχι απλά την περιπολία στον Εύξεινο Πόντο αλλά το μπλοκάρισμα των ρωσικών πλοίων εκεί, τότε τα πράγματα γίνονται περίπλοκα.

Λόγου χάρη τί εννοούμε μπλοκάρισμα και πως αυτό θα υλοποιηθεί στην πράξη από τις ΗΠΑ αναφορικά με το ρωσικό στόλο του Ευξείνου Πόντου;

Θα παρεμποδιστεί η κίνηση ρωσικών πολεμικών πλοίων προς την Κων/πολη-Αιγαίο από τις ΗΠΑ; 

Ποιά θα είναι η Ρωσική αντίδραση σε τέτοια περίπτωση;

Θα κινηθεί από τη  Μεσόγειο-Συρία ο εκεί υπάρχον ρωσικός στόλος με κατεύθυνση το  Αιγαίο για να μπλοκάρει  με τη σειρά του τα αμερικανικά πλοία του Ευξείνου Πόντου και αν ναί ο 6ος Αμερικανικός στόλος τι κινήσεις θα κάνει στο Αιγαίο για αυτό;

Η στρατηγική θέση της Σούδας (Κρήτη) θα αποδειχθεί για μια ακόμη φορά κλειδί για τα Αμερικανικά συμφέροντα, όπως και τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης , Καβάλας, Θεσσαλονίκης για μετακινήσεις αμερικανικών δυνάμεων στον άξονα Μ. Ανατολή ή Β. Αφρική-Ελλάδα-Ανατολικά Βαλκάνια-Πολωνία-Βαλτικές χώρες και αντίστροφα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ