Ένοπλες Συρράξεις

Ουκρανός ΥΠΑΜ: Πρόκληση η "ρωσική επιθετικότητα" στο Ντομπάς

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε το Σάββατο ότι η χώρα του θα μπορούσε να προκληθεί από την επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή σύγκρουσης στην ανατολική περιοχή Donbass της Ουκρανίας.

Ο υπουργός, Andrii Taran, δήλωσε ότι οι ρωσικές κατηγορίες για παραβίαση των δικαιωμάτων των Ρώσων ομιλητών θα μπορούσαν να είναι ο λόγος για την επανάληψη της ένοπλης επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας.

«Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειωθεί ότι η εντατικοποίηση της ένοπλης επιθετικότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας είναι δυνατή μόνο εάν ληφθεί κατάλληλη πολιτική απόφαση στο υψηλότερο επίπεδο στο Κρεμλίνο», ανέφερε σε δήλωση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Κίεβο έχει προκαλέσει ανησυχία η συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας καθώς αυξάνεται η βία  κατά μήκος της γραμμής επαφής που χωρίζει τα ουκρανικά στρατεύματα και τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές στο Donbass.

Οι ρωσικές μετακινήσεις στρατευμάτων  πυροδότησαν ανησυχίες ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να ενεργήσει στρατιωτικά κατά της Ουκρανίας. Το Κρεμλίνο αρνείται ότι τα στρατεύματά του αποτελούν απειλή, αλλά λέει ότι θα παραμείνουν για όσο χρονικό διάστημα κρίνει κατάλληλο.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Κοζάκ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να υπερασπιστεί τους πολίτες της στην ανατολική Ουκρανία ανάλογα με το μέγεθος της στρατιωτικής σύγκρουσης εκεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και οι Γάλλοι και Γερμανοί ομόλογοι του κάλεσαν την Παρασκευή τη Ρωσία να σταματήσει τη συγκέντρωση στρατευμάτων και επιβεβαίωσε την υποστήριξή τους προς το Κίεβο στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

Η κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, επί της ουσίας μετουσιώνεται σε κρίση ΝΑΤΟ-ΗΠΑ  με τη Ρωσία. 

Εκτίμηση είναι ότι οι κινήσεις εντυπωσιασμού  σε στρατιωτικό επίπεδο από τις δύο πλευρές θα συνεχιστούν για αρκετό χρονικό διάστημα, σε μία επίδειξη δυνάμεων μεταξύ τους. Το ερώτημα είναι που θα οδηγήσει η όλη κατάσταση, αφού ούτε τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ αλλά ούτε και τη Ρωσία συμφέρει η διαμάχη στην Ουκρανία να μετουσιωθεί σε   μια  γενικευμένη στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ τους.

Το όλο θέμα όμως αρχίζει να θυμίζει την "κρίση της Κούβας" του 1962  μεταξύ ΗΠΑ -Σοβιετικής Ένωσης, όπου για 13 ημέρες ο πλανήτης κρατούσε την ανάσα του, αφού η απειλή πυρηνικού πολέμου μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων ήταν πάρα πολύ μεγάλη, με ολέθρια επακόλουθα όπως αντιλαμβανόμαστε.

Τότε πρυτάνευσε η λογική και ο πυρηνικός Αρμαγεδώνας ευτυχώς αποφεύχθηκε. 

Ελπίζουμε να μη φθάσουμε ως εκεί ξανά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ