Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Συρία: "Αντίποινα" Μόσχας σε Άγκυρα; Ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν κομβόι με κατεύθυνση την Τουρκία

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Aviapro ανέφερε χθες, 9 Ιανουαρίου 2021, ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές και κατέστρεψε ένα κομβόι βυτιοφόρων με καύσιμα που προορίζονταν για την Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η επίθεση προκλήθηκε από μαχητικό τζετ.

Ένα άλλο ρωσικό πρακτορείο, το INAED, ισχυρίζεται ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από drones.

Πόλεμος στη Συρία: Ποιος ελέγχει τι και τι συμβαίνει

Σύμφωνα με το Sentry Syria, η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών έλαβε πληροφορίες σχετικά με την προγραμματισμένη μεταφορά. Πηγές στο Sentry Syria ισχυρίζονται ότι η δραστηριότητα των Ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών εκείνη τη νύχτα ήταν έντονη, περισσότερο από το συνηθισμένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα βίντεο που γυρίστηκε λίγα λεπτά μετά την επίθεση κυκλοφόρησε στα κοινωνικά μέσα. Το βίντεο δείχνει τις έντονες πυρκαγιές που κατακλύζουν το κομβόι μετά τη ρωσική επίθεση.

Το Aviapro ισχυρίζεται ότι η επίθεση έλαβε χώρα λίγο πριν το κομβόι εγκαταλείψει τη Συρία και εισέλθει στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Aviapro, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν την επίθεση αμέσως μετά την έξοδο από την πόλη Al-Bab. Η πόλη βρίσκεται στην επαρχία του Χαλέπι και βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τουρκικής πολιτοφυλακής από το 2016. Το Al-Bab βρίσκεται 30 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία και 40 χλμ. από το Χαλέπι.

Η επίθεση είναι απάντηση στην κατεστραμμένη ρωσική βάση στο Tell Tamer;

Όπως αναφέραμε στις 7 Ιανουαρίου 2021, ρωσική στρατιωτική βάση που βρίσκεται στο Tell Tamer, επαρχία Χαλέπι, καταστράφηκε μερικώς από μια μπαράζ βολών όλμων της Τουρκίας. Ο λόγος ήταν «ένα άλλο λάθος» από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος υπολόγισε εσφαλμένα τις θέσεις των δημοκρατικών δυνάμεων της Συρίας.

Αν και οι επιθέσεις στη ρωσική στρατιωτική βάση στο Tell Tamer χαρακτηρίστηκαν ως ακούσιες, σας υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία έχει οικοδομήσει συνέπεια στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη Συρία με τα χρόνια.

Ο ρωσικός στρατός ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε επίθεση, είτε εκούσια είτε όχι, με αντίποινα αεροπορικής επίθεσης εντός 24 ωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η καταστροφή του κομβόι θα μπορούσε να περιγραφεί ως απόπειρα της Ρωσίας να σταματήσει την εξαγωγή συριακού πετρελαίου από τη χώρα και ως την «αναμενόμενη» ρωσική αντίδραση 24 ώρες μετά την επίθεση στη ρωσική βάση.

Πόλεμος στη Συρία

Τον Φεβρουάριο, η Τουρκία έχασε τουλάχιστον 62 στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη Συρία, σχεδόν 100 στρατιώτες τραυματίστηκαν, δεκάδες τουρκικά θωρακισμένα οχήματα καταστράφηκαν και περισσότερα από δέκα drone,  καταρρίφθηκαν.

Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε επανειλημμένα τη Μόσχα για συμμετοχή σε θανάτους Τούρκων στρατιωτών

Στις αρχές Μαρτίου, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνήψαν συμφωνία  με την οποία τέθηκε σε ισχύ μια εκεχειρία στη ζώνη αποκλιμάκωσης στο Idlib.

Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ αργότερα είπε ότι εάν οι ΗΠΑ και ο τουρκικός στρατός δεν εγκαταλείψουν τη χώρα, η Δαμασκός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βία.

Ο λόγος για τις ρωσοτουρκικές διαπραγματεύσεις ήταν η απότομη επιδείνωση της κατάστασης στο Idlib, όπου τον Ιανουάριο ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση από τον συριακό στρατό κατά των θέσεων της ένοπλης αντιπολίτευσης και των τρομοκρατών.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν  σχεδόν το ήμισυ της ζώνης αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ και άφησαν πίσω τους αρκετές τουρκικά παρατηρητήρια.

Μετά από αυτό, η Άγκυρα αύξησε απότομα τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην περιοχή και ξεκίνησε την επιχείρηση «Spring Shield» για να ωθήσει τα Συριακά στρατεύματα πίσω .

Εκτίμηση είναι ότι η Ρωσική αεροπορική επιδρομή ήταν αντίδραση και άμεση απάντηση στην Τουρκία, για την "κατά λάθος" καταστροφή της ρωσικής στρατιωτικής βάσης με μπαράζ βολών όλμων από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η λυκοφιλία Πούτιν- Ερντογάν με τις παραπάνω δύο επιθέσεις ένθεν και κείθεν δίνει τα διαπιστευτήρια της.

Εδώ ταιριάζουν δύο παροιμίες του σοφού λαού μας

Η πρώτη αφορά τον Πούτιν σε σχέση με την Τουρκία και τον Ερντογάν "καλά δεν ήξερες, δεν ρώταγες να σου πούν";

Η δεύτερη αφορά τον Ερντογάν σε σχέση με τον Πούτιν και τη Ρωσία "βρήκες τοίχο να ξυστείς".

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Γιατί η αγορά Rafale από Ελλάδα-Αίγυπτο-ΗΑΕ μαζί με την μετεγκατάσταση 36 μαχητικών του Κατάρ στην Τουρκία, φέρνουν πιό κοντά την σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας;

Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ την διατήρηση της συμμαχίας της με ΗΑΕ-Αίγυπτο και ιδιαίτερα με το Ισραήλ,...