Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

''Άκυρο'' Σερβίας σε Τουρκία: Αγοράζει όπλα από την Κίνα

Το Βελιγράδι σταθμίζοντας πολλούς παράγοντες για την εθνική του ασφάλεια, ειδικά μετά την συμμαχία Αλβανίας-Κοσσόβου με την Τουρκία, στράφηκε στην Κίνα για την απόκτηση τεχνολογίας εξοπλισμένων με πυραύλους μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων.  

Η πρόσφατη πολεμική αντιπαράθεση μεταξύ της Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στον Καύκασο, έχει πλέον ήδη σημαντικό αντίκτυπο και στα Βαλκάνια.

Τον Οκτώβριο του 2020, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić, παρακολούθησε στρατιωτική άσκηση των σερβικών ενόπλων δυνάμεων, στην οποία συμμετείχε το κινεζικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα CH-92A, που παραδόθηκε στη Σερβία τον Ιούνιο του 2020.

https://www.youtube.com/watch?v=KaJJAiPHVj4https://www.youtube.com/watch?v=qDvp9jWjkWQ&t=3s

Η εξαγωγή κινεζικών drone οφείλεται στην επιθυμία του Πεκίνου να διεισδύσει στην ευρωπαϊκή αμυντική αγορά προωθώντας την εικόνα του ως υπερδύναμης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αγορά κινεζικών drone από τη Σερβία βασίζεται σε θέματα εθνικής ασφάλειας, εξισορρόπησης εξωτερικής πολιτικής μεταξύ Κίνας και Δύσης αλλά και εσωτερικών πολιτικών.

Δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε ξανά πολεμικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια και σε αυτό το σενάριο το Βελιγράδι κινδυνεύει να βρεθεί στη μέση μιας τεράστιας μάχης  μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Τα drone CH-92A αγοράστηκαν επειδή είναι πιο συμβατά με το σερβικό πρόγραμμα ανάπτυξης drone. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα έχει μεταφέρει όχι μόνο νέα όπλα, αλλά και τεχνολογία στη Σερβία.

Τα drone CH-92A κατασκευάζονται από την κινεζική εταιρεία China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) και διαθέτουν ακτίνα μάχης που υπερβαίνει τα 250 χιλιόμετρα, αυξάνοντας τις δυνατότητες των σερβικών δυνάμεων.

Κάθε drone είναι εξοπλισμένο με δύο πυραύλους FT-8C που μπορούν να χτυπήσουν στόχο σε απόσταση εννέα χιλιομέτρων μακριά.

Επίσης είναι αποτελεσματικά εργαλεία για την παρακολούθηση και την αναγνώριση του εχθρικού εδάφους.

Η αποστολή drone της Κίνας στη Σερβία ήταν η πρώτη εξαγωγή στρατιωτικού αεροπορικού εξοπλισμού στην Ευρώπη. Τα κινεζικά αεροσκάφη τύπου όπλων εξάγονται και χρησιμοποιούνται ήδη σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Για την Κίνα, η προσέγγιση των Βαλκανίων είναι ένας τρόπος προώθησης του οράματος της για έλεγχο του διεθνούς  συστήματος.

https://www.youtube.com/watch?v=RvWOMLmzMvU

Το ίδιο ισχύει και για τον στρατιωτικό τομέα, όπου η Κίνα δείχνει ότι είναι μια ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη ικανή να δημιουργήσει στρατιωτικές συνεργασίες με χώρες όπως η Σερβία.

Υπενθυμίζεται ότι τα περισσότερα οπλικά συστήματα της Σερβίας προέρχονται από τις ημέρες του γιουγκοσλαβικού στρατού και ο εκσυγχρονισμός τους είναι ζωτικής σημασίας για το Βελιγράδι.

Όπως είπε και ο ίδιος ο Vučić σχετικά με τα κινέζικα drone: «Αυτά αποτελούν ένα σύγχρονο τρόπο πολέμου. Από αυτή την άποψη, τώρα έχουμε την ικανότητα που πριν δεν είχαμε, να ανταγωνιστούμε με πιο σοβαρές χώρες».

Οι Σέρβοι όμως επιζητούν δυνατότητες αποτροπής έναντι οποιασδήποτε εξωτερικής εναέριας πολεμικής δράσης, κάτι που σύμφωνα με τον Vuk Vuksanovic ερευνητής στις διεθνείς σχέσεις στο London School of Economics and Political Science (LSE), συνεργάτης του LSE IDEAS και ερευνητή στο Κέντρο Πολιτικής Ασφαλείας του Βελιγραδίου, διαμορφώνει τη σκέψη τόσο της πολιτικής όσο και της στρατιωτικής ηγεσίας στη χώρα και η απόκτηση κινεζικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων ταιριάζουν απόλυτα σε αυτό το δόγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χάρη στην παράδοση κινεζικών drone, η σερβική αεροπορία θα ανασυστήσει την 353η μοίρα επιτήρησης πληροφοριών, μια μοίρα ειδικευμένη  σε αποστολές τύπου ISR.

Με αυτές τις αλλαγές, το Βελιγράδι αναμένεται να γίνει ο μεγαλύτερος χρήστης drone στα Βαλκάνια.

Πέρα από τις στρατιωτικές απαιτήσεις, η παράδοση drone είναι μέρος του καθιερωμένου προτύπου της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας, αφού η χώρα ισορροπεί ανάμεσα σε  δυτικές και μη δυτικές δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ όμως ανησυχούν για την κινεζική διείσδυση στη Σερβία. Ο Τραμπ προσπάθησε να αντισταθμίσει την παρουσία του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα Huawei στη Σερβία και η αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για την αγορά κινεζικών όπλων.

Τώρα με  πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ, θα αυξήσουν ακόμα πιο πολύ τον ανταγωνισμό με την Κίνα κάτι που αναπόφευκτα θα φτάσει και στη Σερβία. Η σερβική ηγεσία προσπαθεί ήδη να αποφύγει την απόλυτη επιλογή μεταξύ των δύο δυνάμεων.

“Όταν οι ΗΠΑ όμως θέσουν το ζήτημα του κινεζικού στρατιωτικού υλικού στη Σερβία, το Βελιγράδι θα αναγκαστεί για άλλη μια φορά να κάνει μια σκληρή επιλογή η οποία θα έχει γνώμονα το συμφέρον της χώρας”, καταλήγει ο Vuk Vuksanovic και έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα.

https://www.youtube.com/watch?v=_eZJpUjVj1s&t=2s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ