Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν
Ένοπλες Συρράξεις

Aζέροι & Ρώσοι εμπλέκουν τη Γαλλία στον πόλεμο του Αρτσάχ: "Έστειλε μισθοφόρους υπέρ της Αρμενίας"

Η κατάπαυση πυρός μπορεί να συνεχίζεται μετά από κοντά ένα μήνα εχθροπραξιών στο Αρτσάχ, όμως οι Αζέροι, που μαζί με τους Τούρκους και τους τουρκμένους μαχητές από τη Συρία πραγματοποιούσαν επιθέσεις κατά αμάχων Αρμενίων, φαίνεται να θέλουν να «δικαιολογηθούν», αναφέροντας πως η Αρμενία χρησιμοποίησε μισθοφόρους από άλλες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φαίνεται πως εκεί πατήσαν και οι Ρώσοι, οι οποίοι άφησαν ουσιαστικά αβοήθητη την Αρμενία στην άνιση αυτή μάχη. Ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία δεν παρενέβη στην κατάσταση στο Καραμπάχ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, είναι το γεγονός ότι το Ερεβάν φαίνεται να αγνόησε τη θέση της Ρωσίας και έστειλε μισθοφόρους στο Αρτσάχ από ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα σχετικά γεγονότα ανακοινώθηκαν κατά την επίσκεψη του επικεφαλής του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, στο Μπακού.

«Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία με τη μορφή φωτογραφιών και βίντεο που επιβεβαιώνουν τη χρήση μισθοφόρων από τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά της Αρμενίας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Η Αρμενία χρησιμοποίησε ενεργά ξένους μισθοφόρους. Έχουμε πολλά έγγραφα φωτογραφιών και βίντεο, έχουμε διαβατήρια ξένων πολιτών, ιδίως από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τον Λίβανο, τον Καναδά και άλλων χωρών, όπως τη Γεωργία», δήλωσε ο Αλίγιεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο ένα μέρος αυτών των αλλοδαπών είναι αρμενικής καταγωγής. "Αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία του ζητήματος, καθώς η συμμετοχή ξένων μισθοφόρων από την Αρμενία, φυσικά, είναι απαράδεκτη", κατέληξε ο ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Lenta.ru.

Νωρίτερα, στην πραγματικότητα εμφανίστηκαν πληροφορίες ότι «περίεργοι» στρατιώτες του αρμενικού στρατού παρατηρήθηκαν στο έδαφος του Καραμπάχ, ωστόσο, δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία σε αυτά τα δεδομένα.

«Στην Αρμενία προφανώς δεν άρεσε ότι η Μόσχα αρνήθηκε να βοηθήσει το Ερεβάν να υπερασπιστεί το Καραμπάχ, οπότε αποφάσισε να καλέσει ξένους μισθοφόρους. Μετά από την κίνηση αυτή, η Ρωσία αρνήθηκε να συνδράμει το Ερεβάν, με αποτέλεσμα λόγω των ενεργειών αυτών, οι συγκρούσεις στο Καραμπάχ α χαθούν από την αρμενική πλευρά», σημειώνει ο αναλυτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στο Παρίσι φαίνεται να έχει υποβάλει καταγγελία στις δικαστικές αρχές προκειμένου να διερευνήσει πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από Γάλλους πολίτες στην περιοχή Καραμπάχ.

Η πρεσβεία το ανέφερε σε δήλωση μέσω Twitter την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες μας που επιβεβαιώθηκαν και από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ένας μεγάλος αριθμός Γάλλων μισθοφόρων αρμενικής και μη Αρμενικής καταγωγής που συνδέονται με τη γαλλική ακροδεξιά πέρασε στο Ερεβάν και στη συνέχεια κινήθηκαν προς τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν που καταλήφθηκαν από την Αρμενία».

Η πρεσβεία δήλωσε ακόμη ότι ζήτησε έρευνα από τον Εθνικό Εισαγγελέα της Γαλλίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, «για τον τερματισμό των ενεργειών αυτών των τρομοκρατών που αποτελούν μεγάλη απειλή για τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια».

Συνεχίζοντας στη δήλωση η πρεσβεία προσθέτει ότι οι δικαστικές αρχές του Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τις γαλλικές αρχές στο πλαίσιο των απαιτήσεων του διεθνούς δικαίου.

Στις 10 Νοεμβρίου, οι ηγέτες της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας κατέληξαν σε συμφωνία που προβλέπει την κατάπαυση του πυρός στο Καραμπάχ, με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας να παραμένουν στις τρέχουσες περιοχές ελέγχου τους, εκτός από την απόσυρση της ασφάλειας από τις παρακείμενες περιοχές στο Καραμπάχ , και την ανάπτυξη ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Παρά τις καταγγελίες αυτές, δεν φαίνεται να δικαιολογείται η απραξία της Μόσχας προς την Αρμενία. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί προπαγάνδα κατά των Αρμενίων και αυτή τη φορά στρέφεται ρητά και κατά της Γαλλίας. Τα "αδέρφια" του Ερντογάν, προφανώς και προσπαθούν να πυροδοτήσουν την ατμόσφαιρα εκ νέου, αυτή τη φορά εναντίον της Γαλλίας και του Μακρόν, που μετά την ανοιχτή "κόντρα" του με το Ισλάμ, φαίνεται να έχει μπει στο στόχαστρο Άγκυρας και Μπακού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως φαίνεται ένα τεράστιο διπλωματικό παιχνίδι ξεδιπλώθηκε στο Αρτσάχ, με μόνους ηττημένους τους Αρμένιους που πέστησαν για ακόμη μία φορά εθνοκάθαρση, ακόμη μία φορά με δάκτυλο της Τουρκίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ