Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Οι Τούρκοι μετέφεραν αμερικανικούς πυραύλους MIM-23 Hawk στην Ιντλίμπ

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων PressTV, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν αμερικανικούς πυραύλους MIM-23 Hawk στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, στοχεύοντας σαφώς κατά των συριακών και ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Πρόκειται για κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου", αναφέρουν συριακές κυβερνητικές πηγές.

Ο Bashar Jaafari (εκπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ)  δήλωσε ότι η Άγκυρα ανέπτυξε αντιαεροπορικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς MIM-23 Hawk στο Idlib.

«Το τουρκικό καθεστώς δεν σταμάτησε μόνο να παραβιάζει τις υποχρεώσεις του βάσει των συμφωνιών της Αστάνα, του Σότσι και της Μόσχας, υποστηρίζοντας τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά ενίσχυσε την παράνομη στρατιωτική του παρουσία στο έδαφος της Συρίας, μεταφέροντας πυραύλους και βαρύ εξοπλισμό καθημερινά», τόνισε ο Μπασάρ Χααφάρι.

Ο ίδιος κάλεσε τον ΟΗΕ να υποχρεώσει την Άγκυρα και άλλα κράτη που βοηθούν τις τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία, να αλλάξουν στάση και να βοηθήσουν τη Δαμασκό στις αντιτρομοκρατικές προσπάθειές της, για να ολοκληρώσει τη διαδικασία ανοικοδόμησης στην χώρα.

Ο Σύριος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρουσία στη Συρία χωρίς την άδεια της κυβέρνησης της Δαμασκού ισοδυναμεί με εισβολή και κατοχή συριακού εδάφους.

Κάλεσε επίσης τον ΟΗΕ να υποστηρίξει τη συριακή κυβέρνηση στις προσπάθειές της να ολοκληρώσει τη διαδικασία ανοικοδόμησης, να εξαλείψει τις τρομοκρατικές ομάδες και να επιτύχει μια πολιτική λύση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση χωρίς καμία ξένη παρέμβαση.

«Η Συρία είναι αποφασισμένη να επιβάλει την κυριαρχία της σε ολόκληρη την εδαφική της έκταση μη  εγκαταλείποντας την βούληση της να απελευθερώσει κατεχόμενα εδάφη ανεξάρτητα από το αν οι κατακτητές είναι Αμερικανοί, Τούρκοι, Ισραηλινοί ή διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε ο Μπασάρ Χααφάρι.

Η Ρωσία ανησυχεί για τις εντάσεις στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας

Η Ρωσία ταυτόχρονα ανησυχεί για τις εντάσεις που προκύπτουν στην περιοχή των τουρκο-συριακών συνόρων που είναι όμως υπό τον έλεγχο της Άγκυρας, τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

"Ανησυχούμε για την αύξηση των εντάσεων στην περιοχή των συρο-τουρκικών συνόρων, που επί του παρόντος είναι υπό τον έλεγχο της Άγκυρας", επεσήμανε η ίδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 28 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε έκρηξη στο Αφρίν της Συρίας στα βορειοανατολικά της επαρχίας Χαλεπίου, από την οποία σκοτώθηκαν 40 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών, και τραυματίστηκαν 47. Η Τουρκία κατηγόρησε τις κουρδικές δυνάμεις για την επίθεση.

"Καταδικάζουμε έντονα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που παίρνουν ζωές αμάχων. Από αυτή την άποψη, θα θέλαμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από αυτή της συνέχισης της καταπολέμησης των τρομοκρατών στη Συρία", δήλωσε η Ζαχάροβα σχολιάζοντας την τρομοκρατική επίθεση στο Αφρίν.

Η Ρωσίδα διπλωμάτης τόνισε τέλος ότι το συριακό έδαφος πρέπει να επιστρέψει ολόκληρο υπό τον έλεγχο της Δαμασκού.

"Είμαστε πεπεισμένοι ότι η δημιουργία μόνιμης και μακροπρόθεσμης σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή των συριακών-τουρκικών συνόρων και σε ολόκληρη τη χώρα, είναι δυνατή μόνο μετά την ανάκαμψη της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας, ενότητας και εδαφικής ακεραιότητάς της Συρίας", τόνισε η ίδια.

Ρώσοι και Σύροι όπως φαίνεται θα εργαστούν στενά και αποφασιστικά ώστε να εκδιώξουν από την χώρα, Τούρκους, Αμερικανούς και Τζιχαντιστές, σύμφωνα και με δηλώσεις του Ρώσου και Σύρου προέδρου.

Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο σκηνικό που μπορεί να επιφέρει σοβαρότατες επιπτώσεις σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή.   

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ