Ένοπλες Συρράξεις

Νευρικότητα στην Άγκυρα για την Ιντλίμπ: Ρώσοι κομάντος με συριακή παραλλαγή πολεμάνε τους Τούρκους

Πριν λίγο σύμφωνα με το συριακό παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR), ο τουρκικός στρατός και όχι οι σύμμαχοι του Τζιχαντιστές, ξεκίνησαν ευρεία επίθεση στοχεύοντας τις θέσεις του συριακού στρατού κοντά στην πόλη Kafr Nooran.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ομάδες ήδη σε τουρκικά στρατιωτικά σημεία παρατήρησης, είναι δύσκολο για τον συριακό στρατό να προσδιορίσει ποιος είναι πίσω από αυτές τις επιθέσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε πριν μερικές ημέρες τη συριακή κυβέρνηση ότι οι δυνάμεις της χώρας του θα συνεχίσουν να επιτίθενται στον συριακό στρατό εάν αυτός "παραβιάσει" την εκεχειρία της συμφωνίας της Μόσχας.

Η απάντηση της Μόσχας όμως, που θέλει ανεξαρτήτως των συμφερόντων της στην Τουρκία, την ολοκληρωτική αποχώρηση των Τούρκων από το συριακό έδαφος, ήρθε άμεσα και ήταν τύπου “Μασκίροβκα”.   

Αφού τα πράγματα στην Ιντλίμπ έχουν εκτραχυνθεί χρησιμοποιούνται πλέον νέες μέθοδοι από ρωσικής πλευράς για να χτυπηθούν οι τουρκικές δυνάμεις και οι φιλότουρκοι ισλαμιστές αντάρτες.   

Την εμφάνιση τους σε μέσα μαζικής ενημέρωσης έκαναν φωτογραφίες Ρώσων στρατιωτικών στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Έμπειροι ειδικοί διαπίστωσαν αμέσως ότι πρόκειται για Ρώσους που φορούν τις στολές του συριακού στρατού.

Πριν από λίγο διάστημα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πληροφορίες ότι Ρώσοι στρατιώτες ήταν ντυμένοι με συριακές στολές κάνοντας την εμφάνιση τους στα χαρακώματα της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sözcü, οι Ρώσοι μεταμφιέζονται ως στρατιώτες του «καθεστώτος του Άσαντ» και πολεμούν κατά των τουρκικών δυνάμεων και των φιλότουρκων Τζιχαντιστών προκαλώντας παράλληλα μεγάλες απώλειες.

Ειδικοί εκτιμούν ότι πίσω από όλες τις επιτυχίες του συριακού στρατού στο μέτωπο στο Ιντλίμπ, «υπάρχουν Ρώσοι που αγωνίζονται για τους Σύρους». Επιπλέον, η τουρκική πλευρά πίσω από τις κλειστές πόρτες σε Άγκυρα και Κρεμλίνο έχει συζητήσει το θέμα επανειλημμένα με τη ρωσική πλευρά, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης έγινε γνωστό σήμερα ότι ρωσικά βομβαρδιστικά και μαχητικά που έπρεπε να πετάξουν στη Συρία απέφυγαν επί τούτου το τουρκικό εναέριο χώρο στην πτήση τους στην Συρία.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες που παρέχονται από διάφορες πηγές, αρκετά ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη υλοποίησαν έναν μεγάλο κύκλο μέσω Ιράν και Ιράκ για την πτήση τους στην αεροπορική βάση του Khmeimim.

Δεν έχουν παρασχεθεί άλλες πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα, αν και πολλά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Τουρκία δεν είχε κλείσει τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη, αλλά πρόκειται για ειλημμένη απόφαση του Κρεμλίνου .

Πηγές στην Τουρκία ισχυρίζονται και αυτές ότι στην πραγματικότητα η Άγκυρα δεν απαγόρευσε την πτήση των ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών μέσω του εναέριου χώρου της, κάτι που μας δείχνει ότι υπάρχει ένταση και πιθανή ρήξη των σχέσεων των δύο χωρών με θέμα το Ιντλίμπ.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σχόλια σχετικά για αυτό το θέμα ούτε από την Τουρκία ούτε από τη Ρωσία.

Τελικά όπως είχαν προβλέψει πολλοί ειδικοί, το Ιντλίμπ και η παρουσία Τζιχαντιστών σε αυτό, μπορεί να πυροδοτήσει μεγάλη αντιπαλότητα ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία, όπως και γίνεται με απροσδιόριστες όπως φαίνεται συνέπειες.  

 

GALLERY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ