Συριακός Στρατός
Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Μητέρα των μαχών" στην Ιντλίμπ: Μεταφέρει δεκάδες στρατιωτικά οχήματα η Τουρκία - Άμεση επίθεση των ΤΕΔ στο Συριακό Στρατό

Ο τουρκικός στρατός έχει αναπτύξει 2.810 οχήματα στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, από την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στις 5 Μαρτίου, όπως αποκάλυψε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) στις 24 Απριλίου.

Σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικά 10.300 μέλη των τουρκικών στρατιωτικών υπηρεσιών έχουν σταλεί στην Ιντλίμπ από τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί σε περισσότερες από 50 θέσεις σε ολόκληρη την περιοχή της Συρίας.

Μόνο στις 24 Απριλίου, μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από δεκάδες τουρκικά στρατιωτικά οχήματα μπήκε στην Ιντλίμπ, προμηνύοντας κλιμάκωση στο προσεχές μέλλον. Το τουρκικό κομβόι ενίσχυσε τις θέσεις των τουρκικών παρατηρητηρίων.

Εκτός από την κατάπαυση του πυρός, η συμφωνία της 5ης Μαρτίου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας περιλαμβάνει ένα σύνολο μέτρων που αποσκοπούν στην αποκλιμάκωση στην επαρχία Ιντλίμπ. Το άνοιγμα του αυτοκινητόδρομου Μ4, που συνδέει τις πόλεις Λατάκια και Χαλέπι, είναι το βασικό μέτρο.

Η Άγκυρα, η οποία προφανώς είναι απασχολημένη με την ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Ιντλίμπ, δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας και δεν έχει συμβάλλει στην εκκαθάριση της εθνική οδού M4 από τρομοκράτες, καθώς αυτοί αποτελούν το "μακρύ της χέρι" στη Συρία.

Η τουρκική στρατιωτική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Ιντλίμπ δείχνει ότι η Άγκυρα προετοιμάζεται στην ποραγματικότητα για μάχη εναντίον του Συριακού Στρατού και όχι για την εφαρμογή της συμφωνίας της 5ης Μαρτίου. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο στρατός της Συρίας και οι σύμμαχοί του ενδέχεται σύντομα να αναγκαστούν να ξαναρχίσουν τις επιχειρήσεις στην περιοχή.

Τις τελευταίες μέρες ο τουρκικός στρατός επιτέθηκε στις θέσεις του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA) στη δυτική ύπαιθρο του Κυβερνείου του Χαλεπίου.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), ο τουρκικός στρατός - χωρίς ενισχύσεις από Σύριους τζιχαντιστές - στόχευσε τις θέσεις του Συριακού Στρατού κοντά στην πόλη Kafr Nooran την Τετάρτη.

Η επίθεση θεωρήθηκε αρχικά ότι πραγματοποιήθηκε από το Τουρκικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (NLF) ή έναν από τους τζιχαντιστές συμμάχους τους. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση του SOHR, ήταν στην πραγματικότητα και κατ' αποκλειστικότητα οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Δεδομένου ότι το NLF και άλλες μαχητικές ομάδες είναι ήδη παρόντες στα σημεία παρατήρησης του τουρκικού στρατού, είναι δύσκολο για το Συριακό στρατό να προσδιορίσει την πραγματική πηγή αυτών των επιθέσεων.

Οι τζιχαντιστές έχουν χρησιμοποιήσει την παρουσία τους στα παρατηρητήρια του τουρκικού στρατού για να πραγματοποιήσουν τέτοιες επιθέσεις στο παρελθόν, ειδικά στην επαρχία Ιντλίμπ, παραβιάζοντας την εκεχειρία που προκύπτει από τη Συμφωνία του Σότσι της 17ης Σεπτεμβρίου 2018.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε τη συριακή κυβέρνηση ότι οι δυνάμεις της χώρας του θα συνεχίσουν να επιτίθενται στον SAA εάν παραβίασαν την εκεχειρία της Συμφωνίας της Μόσχας. Ωστόσο, η ίδια η Άγκυρα "παρέβλεψε" να απομακρύνει τις μαχητικές ομάδες που βρίσκονται νότια του αυτοκινητόδρομου M-4, όπως ορίζει η ίδια συμφωνία που επικαλείται.

GALLERY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ