Ένοπλες Συρράξεις

Σχέδιο εξόντωσης των Κούρδων από την Τουρκία με "όπλο" το νερό

Ως αποτυχία βαφτίζουν το τουρκικό σχέδιο εξόντωσης των Κούρδων της Βόρειας Συρίας μέσω του πόσιμου νερού διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Human Rights Watch, ενώ η όλη κίνηση θα έπρεπε να στείλει στην Τουρκία κατευθείαν στο διεθνές δικαστήριο.  

Τοπικοί αξιωματούχοι και οι εκθέσεις αναφέρουν ότι οι διακοπές μεταφοράς νερού από τον σταθμό άντλησης στο Allouk, είναι μια τακτική πίεσης της Τουρκίας για να εξαναγκάσει τις αρχές που ελέγχονται από την κουρδική κυβέρνηση να προμηθεύσουν ηλεκτρική ενέργεια σε περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Τζιχαντιστών, και συγκεκριμένα  από τον ηλεκτρικό σταθμό Al-Mabroukeh, ο οποίος παραμένει υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης της Συρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Η αποτυχία των τουρκικών αρχών να εξασφαλίσουν επαρκή παροχή νερού στις περιοχές που υπάρχουν Κούρδοι κάτοικοι στη βορειοανατολική Συρία, θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των ανθρωπιστικών οργανισμών να προετοιμάσουν και να προστατεύσουν τις ευάλωτες αυτές κοινότητες για την πανδημία COVID-19", ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Human Rights Watch.

Η ίδια ζητά από την Άγκυρα να πράξει ότι είναι δυνατό  αμέσως για να ξαναρχίσει η παροχή νερού μέσω του σταθμού άντλησης νερού Allouk.

Η Τουρκία και οι τουρκικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του σταθμού του Allouk κατά την τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία τον Οκτώβριο του 2019.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Allouk, βρίσκεται κοντά στην πόλη Ras al-Ain (Serekaniye) και εξυπηρετεί 460.000 ανθρώπους στην επαρχία al-Hasakeh , συμπεριλαμβανομένης της πόλης al-Hasakeh και τριών στρατοπέδων με εκτοπισμένους.

Οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας ανέφεραν στην Human Rights Watch ότι οι τουρκικές αρχές διέκοψαν την άντληση νερού αρκετές φορές από την αρχή του έτους, με την τελευταία διακοπή να έγινε στις 29 Μαρτίου.

"Εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας που υπερφορτώνει εξελιγμένα συστήματα διακυβέρνησης και υποδομής, οι τουρκικές αρχές έχουν διακόψει την παροχή νερού σε περιοχές στη Συρία", δήλωσε ο Michael Pag, διευθυντής της Μέσης Ανατολής για την Human Rights Watch.

"Οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να κάνουν ό, τι μπορούν για να ξαναρχίσουν αμέσως την προσφορά σε αυτές τις κοινότητες", τόνισε ο ίδιος.

Οι τοπικές αρχές και οι ανθρωπιστικές ομάδες στη βορειοανατολική Συρία υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια στην εφαρμογή του σχεδίου ετοιμότητας COVID-19.

Οι οργανώσεις δεν είναι σε θέση να μεταφέρουν πρόσθετες προμήθειες στην περιοχή, επειδή τα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν είναι κλειστά. Η απόσυρση της δυνάμεως του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από το πέρασμα του Al-Yarubiyeh ον Ιανουάριο,εξαιτίας της απειλής του βέτο της Ρωσίας, επηρέασε επίσης τις προμήθειες.

Το διασυνοριακό πέρασμα Al-Yarubiyeh χρησιμοποιούνταν κυρίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την παροχή εφοδίων στη βορειοανατολική Συρία.

Οι οργανισμοί ανθρωπιστικής βοήθειας αναφέρουν ότι λόγω των περιορισμένων επιλογών για την πανδημία,έχουν καταστήσει προτεραιότητα την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις πρακτικές πλύσης των χεριών.

Ωστόσο, οι επανειλημμένες διακοπές στην παροχή νερού σημαίνει ότι δεν μπορούν να ενθαρρύνουν το μέτρο αυτό.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι οι αρχές που ελέγχουν το Al-Mabroukeh και το Tishreen Dam δεν κατάφεραν να παράσχουν ηλεκτρική ενέργεια στον σταθμό άντλησης νερού και στην τουρκική ελεγχόμενη πόλη του Ras al-Ayn, αλλά οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι το al-Mabroukeh δεν εξυπηρετεί τον αντλιοστάσιο και ότι εξακολουθεί να υπάρχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία του σταθμού ύδρευσης.

“Όλα τα μέρη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα εμποδίζονται οι βασικές υπηρεσίες σε πληθυσμούς που έχουν ανάγκη”, ανέφερε η Human Rights Watch.

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Allouk παρέχει ύδωρ σε πληθυσμούς που θεωρούνται ευάλωτοι, μεταξύ άλλων στα στρατόπεδα al-Hol και Areesheh, όπου φιλοξενούνται δεκάδες χιλιάδες Σύροι, Ιρακινοί και αλλοδαποί που ζούσαν σε περιοχές που παλαιότερα είχε καταλάβει ο ISIS.

Η Human Rights Watch έχει τεκμηριώσει τα τεράστια προβλήματα σε αυτά τα στρατόπεδα, συμπεριλαμβανομένων των ασφυκτικά γεμάτων αιθουσών, των λυμάτων που διαρρέουν δίπλα από τις σκηνές και των κατοίκων που πίνουν νερό από δεξαμενές που περιέχουν σκουλήκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτές οι συνθήκες είναι πιθανό να επιδεινωθούν με την διακοπή των υδάτινων αποθεμάτων και θα θέσουν όλο τον πληθυσμό αυτόν σε μεγαλύτερο κίνδυνο και να προσβληθεί  όχι μόνο από τον κορονοϊό αλλά από πολλά είδη ασθενειών.

Οι εναλλακτικές λύσεις για την άντληση νερού από το σταθμό υδροδότησης του Allouk είναι ανεπαρκείς, όπως λένε οι οργανισμοί βοήθειας που εργάζονται στην περιοχή.

Αυτή τη στιγμή μεταφέρουν νερό με οχήματα, κάτι που αποτελεί μια χρονοβόρα και μη βιώσιμη διαδικασία.

Σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης της Βορειοανατολικής Συρίας, η μεταφορά φορτίων νερού προσφέρει λιγότερο από το 50 τοις εκατό των αναγκών του πληθυσμού και είναι πολύ δαπανηρή.

Ένας εργάτης δήλωσε ότι η ποιότητα του νερού που εισάγεται μέσω φορτηγών είναι πολύ χαμηλότερη από το αντληθέν νερό και επηρεάζει ιδιαίτερα τη διαθεσιμότητα του πόσιμου νερού.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους νόμους του πολέμου, όλα τα συμβαλλόμενα μέρη σε μια ένοπλη σύρραξη πρέπει να προστατεύουν αντικείμενα που είναι απαραίτητα για την επιβίωση του άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι απαραίτητα για τη διανομή του νερού και αποχέτευσης. Τα συμβαλλόμενα μέρη στη σύγκρουση πρέπει να εξασφαλίσουν την επιβίωση των αμάχων, αναφέρει το διεθνές δίκαιο που η Τουρκία παραβιάζει κατά κόρον και κανένας δεν της "τραβάει ούτε το αυτί".

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...