Ένοπλες Συρράξεις

''Φωτιά'' & ''ατσάλι'': Η Ρωσία δοκίμασε κρυφά βλήμα Crasnopol στη Συρία - Mετέφερε δεκάδες πυροβόλα στο Ιντλίμπ με την απειλή της ισοπέδωσης

Αυτό συνέβη και στην Συρία, όταν κατά την διάρκεια σκληρών μαχών στην συριακή επαρχία Idlib, μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλότουρκων ανταρτών, τα ρωσικά στρατεύματα έκαναν χρήση εξαιρετικά ασυνήθιστων όπλων, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Versia.

Αρχικά, τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι τα παλαιά σοβιετικά συστήματα πυροβολικού D-20 χρησιμοποιήθηκαν κατά των φιλότουρκων τρομοκρατών προκαλώντας πολλά θύματα από ένα νέο βλήμα πυροβολικού.

Ωστόσο, όπως έγινε σαφές αργότερα λόγω των φωτογραφιών που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο, τα παλιά πυροβόλα χρησιμοποιήθηκαν μόνο και μόνο για να εκτρέψουν την προσοχή, διότι από αυτά πυροδοτήθηκαν νέα βλήματα crasnopol με την βοήθεια λέιζερ, τα οποία μπορούσαν ανεξάρτητα να στοχεύουν σε πολλούς στόχους ταυτόχρονα κατά την πτήση τους προς τον στόχο.

Αυτός ο τύπος βλήματος αναπτύχθηκε αρχικά από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης αλλά λόγω της διάλυσης της το σχέδιο εγκαταλείφθηκε προσωρινά.

Στην συνέχεια το όλο πλάνο αναπτύχθηκε ενεργά από Ρώσους επιστήμονες και είχε το αποτέλεσμα ενός πραγματικά εκπληκτικού βλήματος.

"Μέχρι σήμερα, δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε πραγματικές εχθροπραξίες και ο πόλεμος στη Συρία έγινε μια «πραγματική δοκιμασία μάχης» για το βλήμα αυτό", δηλώνει Ρώσος ειδικός.

Το crasnopol απέκτησε τις ιδιαίτερες ιδιότητές του λόγω ενός συνδυασμού δύο παραγόντων, της παρουσίας αεροδυναμικών στοιχείων στο βλήμα και ενός μικρού κινητήρα.

Αυτά τα δύο μαζί, επιτρέπουν στο βλήμα αυτό να αλλάζει την τροχιά της κίνησης του κατά την διάρκεια της πτήσης του προς τον στόχο, με την βοήθεια του λέιζερ.

"Χάρη σε αυτά επιτυγχάνεται απίστευτη ακρίβεια, χτυπώντας με “χειρουργικό τρόπο” για παράδειγμα, ακόμη μέσα από ένα παράθυρο ενός σπιτιού ή ακόμη ενός συγκεκριμένου αυτοκινήτου", τονίζει Ρώσος ειδικός.

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του Krasnopol είναι η συμβατότητα του τόσο με τα παλαιά συστήματα πυροβολικού (πυροβόλα  D-20) όσο και με τα νεότερα ( Msta-S, Msta-B).

Ταυτόχρονα, η τιμή ενός βλήματος Krasnopol ανέρχεται στα  35.000 δολάρια, η οποία είναι σημαντικά μικρότερη από τα ξένα ανάλογα βλήματα που κοστίζουν περισσότερα από $ 100.000 το ένα.

Την ίδια στιγμή τελεσίγραφο έδωσε η Ρωσία στην Τουρκία και στους φιλότουρκους μαχητές για τον  αυτοκινητόδρομο M-4 (Λατάκεια-Χαλέπι).

Οι Τούρκοι μετά το κάζο και τις απώλειες που έχουν καθημερινά σχεδόν, αποσύρουν τα  βαριά όπλα από την περιοχή της εθνικής οδού, προφανώς συνειδητοποιώντας ότι δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, και ετοιμάζονται για την επίθεση κατά του συριακού στρατού.

Με τη σειρά της, η Ρωσία «δεν μένει καθόλου αδρανής».

Ισχυρά πυροβόλα στάλθηκαν στην πρώτη γραμμή στο Idlib.

Πρόκειται για την μεταφορά  μεγάλου διαμετρήματος πυροβόλων (152-mm  2A65 Msta-B).

Το εύρος καταστροφής αυτών των ρωσικών όπλων φτάνει στα 30 χιλιόμετρα, γεγονός που θα δημιουργήσει ένα μεγάλο κενό στην υπεράσπιση των τζιχαντιστών κατά τη διάρκεια των νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η επικράτεια που κατέχουν οι Τζιχαντιστές θα βρεθεί κάτω από τρομερά πυρά.

Η δύναμη του Msta-B είναι τέτοια που το αποτέλεσμα ενός άμεσου κτυπήματος βλήματος 152 mm σε τουρκικό τεθωρακισμένο όχημα Kirpi, ήταν να μείνει μόνο ένα μικρό κομμάτι...ως ενθύμιο.

Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό πόσα πυροβόλα έχει μεταφέρει ο ρωσικός στρατός στο Idlib, ωστόσο, πληροφορίες μιλούν για 24, τα οποία θα μειώσουν τη χρήση ρωσικών αεροσκαφών, οι αποστολές των οποίων "κοστίζουν πολλά χρήματα”.

Ωστόσο, Ρώσοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η μεταφορά συστημάτων πυροβολικού στην περιοχή του Idlib να προκλήθηκε από την παρουσία τουρκικών συστημάτων αεράμυνας και ηλεκτρονικών συστημάτων πολέμου.

Έτσι, η Ρωσία θέλει να εξασφαλίσει την αεροπορία της χρησιμοποιώντας ένα φθηνότερο οπλικό σύστημα που είναι  αρκετά αποτελεσματικό, διαλύοντας τα όποια τουρκικά σχέδια κατάρριψης ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους.

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ