Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Νέο "Σουδάν" στην Βοσνία-Απειλή εισόδου δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην χώρα αν επιμείνουν οι Σερβοβόσνιοι σε απόσχιση

Η Βοσνία θα είναι το εφαλτήριο για πιθανή κρίση στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.   

Αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν μετά την αποχώρηση των Σερβοβόσνιων από τους θεσμούς της Βοσνίας, ότι οποιεσδήποτε κινήσεις των ηγετών σερβικών οντοτήτων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε) προς διάσπαση της χώρας θα αντιμετωπιστούν με «απαραίτητη απάντηση» από την Ένωση.

Ανακοίνωση αμερικανικής πρεσβείας στο Σεράγεβο:

“Τα κράτη μέλη όμως εξακολουθούν να αδυνατούν να επιβάλουν κυρώσεις στον φιλορώσο Σερβοβόσνιο ηγέτη, Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ ωθεί τη χώρα «προς τη σύγκρουση», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Τι θα γίνει εάν ένα μέλος (η Ρωσία) συμφωνεί με τον Ντόντικ (σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων), και την ανακήρυξη ανεξαρτησίας στη χώρα αυτή;

Σε αυτή την περίπτωση, είναι ήδη γνωστό ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τις δυνάμεις του στη Βοσνία, ενώ διαπιστώθηκε επίσης από διπλωματικές πηγές ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί.

Τι θα πράξει όμως η Ρωσία για να εμποδίσει την δράση αυτήν, μέσω του ΟΗΕ, με πιθανή ταυτόχρονη ανάπτυξη της Wagner;

Το ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τις μονάδες του σε βοσνιακό έδαφος σε περίπτωση λήξης της εντολής της EUFOR είναι ένα θέμα που τέθηκε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο και ο πρώην στρατιωτικός εκπρόσωπος της Β-Ε στο ΝΑΤΟ, Alija Kozljak, είχε τονίσει τότε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη την εντολή να επιχειρήσει στη Β-Ε και ότι δεν χρειάζεται νέα απόφαση ως προς αυτό.

Υπενθυμίζουμε ότι  είχαμε αναφέρει ότι “η Ρωσία προειδοποιεί τη Βοσνία ότι εάν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα θα ανταποδώσει”, σύμφωνα με τον Ρώσο πρεσβευτή  στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Igor Kalbukhov.

Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ότι η Μόσχα επιφυλάσσεται να απαντήσει εάν η Βοσνία αποφασίσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ το Σεράγεβο κατήγγειλε την δήλωση  ως "ξεκάθαρη απειλή".

«Αν (η Βοσνία-Ερζεγοβίνη) αποφασίσει να γίνει μέλος σε κάτι (ΝΑΤΟ), αυτό είναι εσωτερικό ζήτημα. Ένα άλλο πράγμα είναι η αντίδρασή μας. Στο παράδειγμα της Ουκρανίας, δείξαμε αυτό που περιμέναμε. Εάν υπάρξουν απειλές, θα απαντήσουμε», είχε τονίσει ο Καλμπούχοφ σε συνέντευξή του στο κανάλι FTV.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία είχε επικρίνει τότε τις δηλώσεις του Ρώσου διπλωμάτη ως «επικίνδυνες, ανεύθυνες και απαράδεκτες» και τόνισε ότι «καμία τρίτη χώρα δεν έχει λόγο στις συμφωνίες ασφαλείας μεταξύ του ΝΑΤΟ και των κυρίαρχων κρατών», αλλά η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

 Η φωτιά’ της Ουκρανίας υπάρχει δυστυχώς περίπτωση να απλωθεί μέχρι τα Βαλκάνια και συγκεκριμένα να φτάσει στην Βοσνία, χώρα μη μέλος ακόμη του ΝΑΤΟ, μετά την ρωσική απειλή προς το Σεράγεβο.   


Η Βοσνία είναι μια χώρα με συλλογική προεδρία που περιλαμβάνει έναν Κροάτη, έναν Μουσουλμάνο και έναν Σέρβο.

Η περίπλοκη διοικητική δομή της Βοσνίας, που απορρέει από τις Ειρηνευτικές Συμφωνίες του Ντέιτον για τον τερματισμό του πολέμου (1992-1995), και έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων, την οποία δεν αποδέχονται οι Σερβοβόσνιοι.

Οι πολιτικές εντάσεις στη Βοσνία έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά ως αποτέλεσμα των αυτονομιστικών σχεδίων του Σερβοβόσνιου ηγέτη Milorad Dodik, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία, και ο οποίος έχει απειλήσει να αποσυρθεί από τους θεσμούς της χώρας όπως οι ένοπλες δυνάμεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ