Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Το "μακρύ χέρι" της Μόσχας πίσω από την διαφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων

Παραμένουν ιστορικές οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ. Το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ρώσοι έχουν συνηθίσει να ενεργούν ως κύριοι στη Βουλγαρία, χάρη στην περιχαράκωση των υπηρεσιών ασφαλείας τους, όπως αναφέρει το .asianews.it.

Πολλοί βλέπουν το χέρι του Κρεμλίνου πίσω από τις πρόσφατες διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Βουλγαρία και Σκοπίων.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 4 Φεβρουαρίου, μια μεγάλη ομάδα Βουλγάρων πολιτών προσπάθησε να περάσει τα σύνορα της ΠΓΔΜ για να γιορτάσει την 150η επέτειο από το θάνατο του επαναστάτη ήρωά τους, Γκότσε Ντέλτσεφ, ο οποίος ενέπνευσε τις εξεγέρσεις κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Μετά από αρκετές ώρες αποκλεισμών που άφησαν πάνω από 200 άτομα στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ των συνόρων και ορισμένες βίαιες συγκρούσεις, οι αρχές συνέλαβαν τους πιο υπερβολικούς διαδηλωτές.

Υπήρξε άλλο ένα περιστατικό νωρίτερα, όταν στην πόλη Okhrid της πΓΔΜ ο γραμματέας ενός βουλγαρικού πολιτιστικού κέντρου, ο 21χρονος Kristian Pendikov, ξυλοκοπήθηκε βίαια «για λόγους εθνικιστικού μίσους», όπως δήλωσε αργότερα η τοπική εισαγγελία. Ο νεαρός αργότερα κατέληξε σε νοσοκομείο της Σόφιας σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Σχολιάζοντας αυτό το επεισόδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Πρόεδρος της πΓΔΜ Στέβο Πενταρόφσκι είπε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ήταν πίσω από αυτή την «αντικρατική εκστρατεία»: θα ελίσσονταν κάποιες «οργανωμένες δομές» στη χώρα προκειμένου να επιδεινώσουν τις εντάσεις μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας ".

Ο ακροδεξιός Βούλγαρος ευρωβουλευτής Angel Džambazki, ο οποίος αποκαλεί τους γείτονες «προσωρινούς διαχειριστές της Μακεδονίας μας», κατηγόρησε ωστόσο τους Μακεδόνες ότι επιτίθενται διαρκώς και προσβάλλουν τους συμπατριώτες του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Σκόπια εκφράζουν από κοινού θέσεις «ναζισμού, φασισμού και μπολσεβικισμού και πρέπει να ασκήσουμε βέτο στην είσοδο της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Bujara Osmani, αύξησε επίσης τη δόση τις τελευταίες ημέρες, κάνοντας λόγο για «τρίτες δυνάμεις που ενδιαφέρονται να διατηρήσουν μια συνθήκη μόνιμης σύγκρουσης σε αυτήν την περιοχή». Όταν ζήτησαν από δημοσιογράφους να κατονομάσει ονόματα, απάντησε «η Ρωσική Ομοσπονδία».

Οι καυγάδες των δύο γειτόνων συνεχίζονται εδώ και αρκετά χρόνια, ιδίως από το 2004, όταν οι Σκοπιανοί έκαναν αίτηση για ένταξη στην Ε.Ε. Μετά από μακροχρόνιες διαφωνίες με τους Έλληνες, συμφώνησαν να προσθέσουν τον τίτλο «του Βορρά» για να αφήσουν μέρος της μακεδονικής ταυτότητας στην ελληνική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Από το 2019, ωστόσο, η Σόφια ζήτησε να μην αποκαλεί τη γλώσσα της χώρας, που θεωρείται βουλγαρική διάλεκτο, «μακεδονική» και να σταματήσει να χαρακτηρίζει την παρουσία Βουλγάρων, συμμάχων των Ναζί, σε αυτό το έδαφος «φασιστική κατοχή».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε αποδεκτή με μεγάλη δυσκολία τη «γαλλική φόρμουλα» του συμβιβασμού, εισάγοντας την αναφορά στη «βουλγαρική μειονότητα» στο σύνταγμα της πΓΔΜ, με αποτέλεσμα να αρθεί το βέτο της Σόφιας. Ωστόσο, η πρόοδος της ολοκλήρωσης δεν σημειώνει μεγάλη πρόοδο λόγω των συνεχών εκρήξεων διαμαρτυρίας και από τις δύο πλευρές.

Στις διαδηλώσεις στην Οχρίδα, ο επικεφαλής του φιλορωσικού κινήματος της Μακεδονικής Λέβιτσα, Ντίμιταρ Απασίεφ, έχει έρθει στο προσκήνιο, όπως και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος προτείνει «να ακυρωθεί η συμφωνία φιλίας με τη Βουλγαρία».

Ο Pendarovski κάνει επίσης λόγο για «υβριδικές απειλές» που προέρχονται από τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια. Στο τελευταίο φόρουμ του Νταβός ανανέωσε τις κατηγορίες του κατά του Κρεμλίνου. Η ΠΓΔΜ τήρησε ανεπιφύλακτα όλες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας από την πρώτη μέρα, επιβάλλοντας βίζα εισόδου στους Ρώσους και κλείνοντας τον εναέριο χώρο της προς τη Μόσχα, μαζί με τη Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο, γεγονός που εξόργισε τη ρωσική ηγεσία, αφού ακόμη και το αεροπλάνο του υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ είχε αποτραπεί.

Η Ρωσία κατηγορεί την ΕΕ ότι δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα μέλη και τους συμμάχους της και ότι «σκουπίζει τα εθνοτικά και ταυτοτικά τους προβλήματα κάτω από το χαλί», αναφέροντας επανειλημμένα τη βουλγαρομακεδονική διάσταση ως παράδειγμα της κατάστασης μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών.

Οι Ρώσοι έχουν συνηθίσει να ενεργούν ως κύριοι στη Βουλγαρία, χάρη στην περιχαράκωση των δικών τους υπηρεσιών ασφαλείας, μια κατάσταση που δεν ευχαριστεί τους ίδιους τους Βούλγαρους, αλλά δεν μπορούν να συγκρατήσουν, αφήνοντας ένα ανοιχτό ρήγμα στην καρδιά των Βαλκανίων.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...