Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Αλλάζουν όλα στον Σκοπιανό Στρατό με ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού-Τουρκία και ΗΠΑ θα έχουν την μερίδα του Λέοντος

Τα Σκόπια δημοσιοποίησαν τα σχέδια τους για αύξηση του αμυντικού της προϋπολογισμού.

Με μια σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών, το γειτονικό κρατίδιο  σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια μετάβαση στρατιωτικού εκσυγχρονισμού από τον εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής στο σημερινό γίγνεσθαι, ενώ έγινε γνωστή και η παράδοση οπλικών συστημάτων σοβιετικής εποχής στον ουκρανικό Στρατό.

Ποια είναι τα σχέδια του Στρατού των Σκοπίων

Τα υπάρχοντα προγράμματα εκσυγχρονισμού του κρατιδίου  περιλαμβάνουν την απόκτηση τεθωρακισμένων οχημάτων Stryker.

Τα Σκόπια σχεδιάζουν να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες από 317 εκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 542 εκατομμύρια δολάρια έως το 2027, για να διευκολύνει τη μετάβαση από τον παλιό εξοπλισμό της Σοβιετικής εποχής, μέρος του οποίου έχει δωριστεί στην Ουκρανία, σε πιο σύγχρονα συστήματα.

Το έγγραφο της κυβέρνησης των Σκοπίων περιλαμβάνει λεπτομερείς πληροφορίες για τους κατασκευαστές και τους προμηθευτές και τα προϊόντα τους, μαζί με στοιχεία επικοινωνίας.

Σύμφωνα με την έκθεση «Defense Market 2022-2027» της GlobalData, ενώ οι τρέχουσες δαπάνες της χώρας αυτής ύψους 317 εκατομμυρίων δολαρίων είναι χαμηλές σε σύγκριση με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, η χώρα ξοδεύει υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ της για την άμυνα (2,6%), το υψηλότερο από μερικές χώρες με μεγαλύτερες οικονομίες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες δαπανούν αντίστοιχα 1,9% και 1,8%.

Ο William Davies, αναλυτής αεροδιαστημικής, άμυνας και ασφάλειας στην GlobalData, σχολίασε: «Οι αυξημένες δαπάνες των Σκοπίων είναι ακόμα χαμηλές σε πραγματικούς όρους, ωστόσο, είναι αξιοθαύμαστη όσον αφορά τις δαπάνες του ΑΕΠ σε σύγκριση με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Η χώρα έχει αναλάβει δεσμεύσεις αγοράς εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων, και αυξάνει τις δαπάνες εξαγοράς σε τομείς όπως ο ηλεκτρονικός πόλεμος».

Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα κάνει τα ανταλλακτικά για του κατά κύριου λόγου στρατιωτικού εξοπλισμού του Σκοπιανού Στρατού σοβιετικής εποχής, πιο δύσκολο να βρεθούν πλέον, επιδεινώνοντας την ανάγκη για αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Εστιάζοντας τις προσπάθειες αναβάθμισης της σε μεγάλο βαθμό στις δυνατότητες χερσαίου πολέμου, τα υπάρχοντα προγράμματα εκσυγχρονισμού των Σκοπιανών Ενόπλων Δυνάμεων, περιλαμβάνουν την απόκτηση Joint Light Tactical Vehicles και τεθωρακισμένων οχημάτων Stryker, δείχνοντας την επιθυμία της χώρας να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της και να αντικαταστήσει ό,τι έχει παραδώσει στην Ουκρανία.

Ο Ντέιβις κατέληξε: «Παρά το γεγονός ότι η χώρα αυτή έχει αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες τα τελευταία χρόνια και προβλέπεται να συνεχίσει να το κάνει, έχει μια σειρά εσωτερικών προβλημάτων που θα λειτουργήσουν ως εμπόδια για τις εταιρείες που επιδιώκουν να εισέλθουν στην αγορά.

Αυτό περιλαμβάνει θέματα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης, καθώς και το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός έχει σημαντικούς περιορισμούς».

Ο Σκοπιανός πρόεδρος μίλησε για πιθανή αγορά UAV BAYRAKTAR από την Τουρκία

Πρόσφατα, ο Σκοπιανός πρόεδρος ανακοίνωσε μια μεγάλη στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία σε μια περίοδο που υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ τήρησε "σιωπή" σε ερώτηση περί απόκτησης τουρκικών Bayraktar από την χώρα του αφήνοντας ορθάνοικτο αυτό το ενδεχόμενο μετά και την πρόσφατη αγορά παρόμοιων UAV από την Αλβανία.

Ο Στέβο Πενταρόφσκι, ανακοίνωσε στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία την επόμενη περίοδο, λέγοντας ότι «η παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απλώς κάνει το όλο θέμα πιο επείγον».

Όταν ρωτήθηκε ο ίδιος, εάν η αγορά επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία ( BAYRAKTAR) είναι στην ατζέντα των Σκοπίων, ο Πενταρόφσκι είπε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η χώρα έκανε νέες ρυθμίσεις για την αγορά μέρους του στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων από τη χώρα αυτή.

«Όμως, φυσικά, αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα και δεν θα ήθελα να το συζητήσω όλο με λεπτομέρειες δημόσια», τόνισε.

Ο Σκοπιανός πρόεδρος χαρακτήρισε άριστες τις διμερείς σχέσεις, λέγοντας ότι η Τουρκία ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας των Σκοπίων στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ότι η οικονομική συνεργασία χτίζεται αργά χρόνο με το χρόνο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά και ατσάλι”: “Έσβησαν από τον χάρτη” αποθήκη πυρομαχικών της “Λεγεώνας των Ξένων” – Yπόστεγο με drones και αμερικανικό ραντάρ AN / TPQ-37

Επιχειρησιακή προετοιμασία από το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση επιθετικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας