Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Μεγάλη “φωτιά” θα ανάψει από την Βοσνία-Απειλή εισόδου δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην χώρα λόγω πρόθεσης ρωσικού βέτο στον ΟΗΕ

Έγκυρες πληροφορίες του ξένου τύπου αναφέρουν ότι η  Ρωσία ετοιμάζεται να ασκήσει βέτο στην παρουσία της EUFOR  στην Βοσνία ενώ το ΝΑΤΟ προετοιμάζει το έδαφος για είσοδο των δυνάμεων του.

Τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θα εξετάσει την επέκταση της εντολής της EUFOR στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε).

https://www.youtube.com/watch?v=wZ-lWFCFaeY

Εάν ένα μέλος (η Ρωσία) δεν συμφωνεί ( η οποία δεν συμφωνεί βάσει δηλώσεων Ρώσων αξιωματούχων), αυτό θα σημαίνει ότι η αποστολή Althea τελειώνει στη χώρα αυτή.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι ήδη γνωστό ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τις δυνάμεις του στη Βοσνία, ενώ διαπιστώθηκε επίσης από διπλωματικές πηγές ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί και ότι η Ρωσία θα εμποδίσει την επέκταση της εντολής της EUFOR, τονίζει το άρθρο.

Επιπλέον, οι αρχές της Β-Ε έχουν ήδη ενημερωθεί ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ εξετάζουν επί του παρόντος ένα σχέδιο ανάπτυξης των μονάδων τους, στο οποίο, εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα αντικαταστήσει τις μονάδες της EUFOR.

Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και για τον λόγο αυτό, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Τζούλιαν Σμιθ, έφτασε  στο Σεράγεβο, όπου συνομίλησε με τον Υπουργό Άμυνας της Β-Ε, Σίφετ Πότζιτς.

Η τρέχουσα εντολή EUFOR στη χώρα διαρκεί έως τις 3 Νοεμβρίου 2022.

Εάν δεν παραταθεί πριν από αυτήν την ημερομηνία, οι δυνάμεις της EUFOR που έχουν ενισχυθεί τους τελευταίους έξι μήνες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Β-Ε.

Το ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τις μονάδες του σε βοσνιακό έδαφος σε περίπτωση λήξης της εντολής της EUFOR είναι ένα θέμα που τέθηκε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο και ο πρώην στρατιωτικός εκπρόσωπος της Β-Ε στο ΝΑΤΟ, Alija Kozljak, είχε τονίσει τότε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη την εντολή να επιχειρήσει στη Β-Ε και ότι δεν χρειάζεται νέα απόφαση ως προς αυτό.

Τόνισε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη εντολή να ενεργήσει και δεν χρειάζεται καμία νέα απόφαση με αυτή την έννοια.

Η φωτιά’ της Ουκρανίας υπάρχει δυστυχώς περίπτωση να απλωθεί μέχρι τα Βαλκάνια και συγκεκριμένα να φτάσει στην Βοσνία, χώρα μη μέλος ακόμη του ΝΑΤΟ, μετά την ρωσική απειλή προς το Σεράγεβο.   

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Βοσνία ότι εάν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα θα ανταποδώσει”, είχε δηλώσει τον Μάρτιο ο Ρώσος πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Igor Kalbukhov, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ότι η Μόσχα επιφυλάσσεται να απαντήσει εάν η Βοσνία αποφασίσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ το Σεράγεβο κατήγγειλε την δήλωση  ως "ξεκάθαρη απειλή".

Η Βοσνία είναι μια χώρα με συλλογική προεδρία που περιλαμβάνει έναν Κροάτη, έναν Μουσουλμάνο και έναν Σέρβο.

Η περίπλοκη διοικητική δομή της Βοσνίας, που απορρέει από τις Ειρηνευτικές Συμφωνίες του Ντέιτον για τον τερματισμό του πολέμου (1992-1995), και έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων, την οποία δεν αποδέχονται οι Σερβοβόσνιοι.

Οι πολιτικές εντάσεις στη Βοσνία έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά ως αποτέλεσμα των αυτονομιστικών σχεδίων του Σερβοβόσνιου ηγέτη Milorad Dodik, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία, και ο οποίος έχει απειλήσει να αποσυρθεί από τους θεσμούς της χώρας όπως οι ένοπλες δυνάμεις.

Η Βοσνία μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για πιθανή κρίση στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές