Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Οι ΗΠΑ ''κυκλώνουν'' την Ρωσία σε Εύξεινο Πόντο και Αιγαίο

Έχοντας δημιουργήσει εγκαταστάσεις στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, οι Ηνωμένες Πολιτείες τώρα ετοιμάζουν στα πλαίσια της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας την πιθανή χρήση του αεροδρομίου της Σαμοθράκης, ελέγχοντας την έξοδο από τα Δαρδανέλια, κάτι που η Μόσχα σίγουρα δεν βλέπει με καλό μάτι.

Ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να επεκτείνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, προβληματίζοντας την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στο Κρεμλίνο.

Αναφέρεται ότι για το σκοπό αυτό, ο στρατός των ΗΠΑ θα εκσυγχρονίσει την αεροπορική βάση στην πόλη Campia-Turzii στην Ρουμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο μεγάλης κλίμακας εκσυγχρονισμός της αεροπορικής βάσης θα κοστίσει στους Αμερικανούς 152 εκατομμύρια δολάρια, και οι εργασίες θα ξεκινήσουν αυτό το καλοκαίρι. Τα κονδύλια για το έργο θα δοθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Αποτροπής, η οποία ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2014, με σκοπό τον περιορισμό μιας επιθετικής Ρωσίας”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.

Οι ακριβείς αλλαγές που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στην αεροπορική βάση δεν αναφέρονται, αλλά με βάση το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σκοπεύει να αναπτύξει βαρέα μεταγωγικά αεροσκάφη, καθώς και πιθανότατα μαχητικά αεροσκάφη F-35, ο σχεδιασμός θα επικεντρωθεί στους διαδρόμους και στην κατασκευή πρόσθετων υπόστεγων και ειδικού εξοπλισμού.

"Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, μετά τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης Campia-Turziy, θα δώσει την ευκαιρία σε μοίρες αμερικανικών μαχητικών να «ανταποκρίνονται ταχύτατα» σε κάθε απειλή που προκύπτει στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, στοχεύοντας την Ρωσία", τονίζει ο ίδιος.

Επιπλέον, στο μέλλον, οι Αμερικανοί σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τη ρουμανική αεροπορική βάση ως μονάδα υποδοχής στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.

Βουκουρέστι και Ουάσιγκτον συνεργάζονται ενεργά στον στρατιωτικό τομέα, υιοθετώντας έναν κοινό «οδικό χάρτη» στον τομέα της άμυνας, με ορίζοντα δεκαετίας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην «ασφάλεια της περιοχής του Εύξεινου Πόντου» στο πλαίσιο της ρήξης ΗΠΑ-Ρωσίας. 

 

Η ρωσική αντίδραση στα σχέδια αυτά με τον στόλο της στον Εύξεινο Πόντο 

 

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο στόλος του Εύξεινου Πόντου του ρωσικού ναυτικού έχει σε πλήρη ετοιμότητα περίπου 55 πολεμικά πλοία και υποβρύχια από τις βάσεις του, ενώ σε ετοιμότητα είναι και τα παράκτια πυραυλικά συστήματα τύπου BASTION.

Σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι μερικά από τα ρωσικά πολεμικά πλοία του στόλου του Εύξεινου Πόντου μπορεί να βρίσκονται σε άλλες περιοχές του πλανήτη, "ο ρωσικός στόλος είναι έτοιμος μέσα σε λίγες ώρες να φέρει 55 πολεμικά πλοία και υποβρύχια στην περιοχή αυτή”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, οι ίδιοι ειδικοί σημειώνουν ότι εκτός από τα πλοία, η Ρωσία διαθέτει μεγάλο  αριθμό πυραυλικών συστημάτων ικανών να χτυπήσουν στόχους σε αποστάσεις από δεκάδες έως μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα, ενώ στην Κριμαία εδρεύει βάση της ρωσικής ναυτικής αεροπορίας.

«Αυτό που οι χώρες του ΝΑΤΟ στην περιοχή προσπαθούν να δείξουν είναι εντελώς άνευ σημασίας. Ακόμα κι αν για κάποιο λόγο η Σύμβαση του Montreux σταματήσει να λειτουργεί, η Ρωσία θα έχει αρκετά πολεμικά πλοία για να πάρει τον έλεγχο ολόκληρης του Εύξεινου Πόντου, χωρίς υπερβολή», δηλώνει Ρώσος αναλυτής στο Avia.pro.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στα τέλη Μαΐου, τουλάχιστον τρία πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ θα σταλούν στην περιοχή αυτή ανεβάζοντας την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.Ρωσία και ΗΠΑ υλοποιούν τον δεύτερο γύρο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, ο οποίος επηρεάζει την ΕΕ, την Τουρκία και ολόκληρη την Μ.Ανατολή.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...