Κόσμος

Η τουρκική οικονομία «θηλιά» για τον Ερντογάν: Η ανεργία των νέων φθάνει στο 70%

Σύμφωνα με έκθεση του κόμματος της αντιπολίτευσης  CHP που δόθηκε  συμβολικά σήμερα στη δημοσιότητα, η ανεργία στους νέους στη χώρα φθάνει στο εξωφρενικό 70%, την ώρα που η τουρκική λίρα κατρακυλάει και ο αντισημιτισμός στην Τουρκία είναι στα ύψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επτά στους 10 Τούρκους εργαζόμενους μεταξύ 15 και 24 ετών είναι άνεργοι και εξαρτώνται πλήρως από τις οικογένειές τους, σύμφωνα με έκθεση του κόμματος της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) που δημοσιεύθηκε σήμερα 19 Μαΐου, Εθνική Ημέρα Νεολαίας και Αθλητισμού για την Τουρκία.

https://youtu.be/l5SVOX_VNeo

Η έκθεση του CHP απέδωσε την ευθύνη για την έκρηξη της ανεργίας στις τάξεις της νεολαίας της χώρας  στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και είχε τον τίτλο, «Το σύστημα AKP κάνει τους νέους να εξαρτώνται οικονομικά από την οικογένεια τους, αυξάνει την ανεργία, το χρέος και την απελπισία».

Η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TÜİK) ανέφερε στο τέλος του 2020 ότι 12,8 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες, μεταξύ των οποίων μόνο 3,3 εκατομμύρια αναφέρθηκαν ως άνεργοι το Φεβρουάριο του 2021.

Η TÜİK ουσιαστικά έχασε την αξιοπιστία της ως αποτέλεσμα αντιφατικών δεδομένων που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, και περίπου 11.171.000 άτομα εξαιρέθηκαν από το εργατικό δυναμικό τον Φεβρουάριο του 2021, επειδή είχαν χάσει κάθε ελπίδα να βρουν εργασία και δεν έψαχναν πλέον.

Η TÜİK ανέφερε 25,3% ανεργία μεταξύ των νέων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 και 41% συμμετοχή εργατικού δυναμικού μεταξύ των εργαζομένων ηλικίας 15 έως 24 ετών.

Περίπου το 59%  των νέων ανέφεραν ότι η ανεργία τους έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικογενειακή τους ζωή, ενώ το 80% είπε ότι η ανεργία τους ήταν αποξενωτική γι 'αυτούς μεταξύ των συνομηλίκων τους.

Οι οικογένειες εξάντλησαν όλους τους πόρους για την εκπαίδευση των παιδιών τους, αναγκάστηκαν να καλύψουν τα φοιτητικά τους δάνεια και τα ατομικά έξοδα των παιδιών τους, ως αποτέλεσμα της μαζικής ανεργίας των νέων, πρόσθεσε το CHP.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Το AKP αναμένει απόφοιτους πανεπιστημίων να ξεπληρώσουν τα δάνεια τους χωρίς να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης για αυτούς", ανέφερε η έκθεση.

Ο αριθμός των ανέργων και ανεκπαίδευτων δυνητικών εργαζομένων ηλικίας 15 έως 29 ετών πλησίασε τα έξι εκατομμύρια, σημείωσε η έκθεση, προσθέτοντας ότι το 20%  των αποφοίτων κολεγίου στη χώρα ήταν εκτός εργασίας και δεν έψαχναν πλέον.

Τα καλά εκπαιδευμένα μέλη του εργατικού δυναμικού εγκαταλείπουν την Τουρκία σημείωσε η έκθεση του CHP, προσθέτοντας ότι το ποσοστό των νέων μεταξύ 20 και 35 ετών που μετανάστευσαν από την Τουρκία είχε αυξηθεί κατά 70% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Εκτός όμως από την ανεργία που αντιμετωπίζουν οι νέοι της χώρας, η οικονομία της χώρας βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, αφού η τουρκική λίρα σημείωσε νέα πτώση.

Συγκεκριμένα η τουρκική λίρα έπεσε ακόμη χαμηλότερα, όταν ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ned Price, κατηγόρησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αντισημιτικά σχόλια του κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. 

Η λίρα μειώθηκε κατά 0,7%, σε 8,4 λίρες  ανά δολάριο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το  τουρκικό νόμισμα έχει χάσει την αξία  του  κατά 15% από τα μέσα Μαρτίου.

«Προτρέπουμε τον Πρόεδρο Ερντογάν και άλλους Τούρκους ηγέτες να απέχουν από εμπρηστικές παρατηρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω βία», δήλωσε ο Price σε δήλωση του την Τρίτη. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τη βία που συχνά συνοδεύει τον αντισημιτισμό και τα επικίνδυνα ψέματα που κρύβουν».

https://youtu.be/l5SVOX_VNeo

Οι ανησυχίες των επενδυτών για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τους φόβους για την οικονομική σταθερότητα. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ανέρχεται στο 17,1%, το υψηλότερο στις μεγάλες αναδυόμενες αγορές εκτός της Αργεντινής που πλήττεται από την κρίση, και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών του έχει διευρυνθεί στο 5% του ΑΕΠ, λόγω ανορθόδοξων οικονομικών και νομισματικών πολιτικών.

Οι παρατηρήσεις του Price για τον Ερντογάν είναι «ψέματα», δήλωσε ο Ömer Çelik, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας, σε τηλεοπτικές παρατηρήσεις την Τετάρτη.

"Καταδικάζουμε έντονα τη στόχευση του Προέδρου μας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ", είπε.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών επιδεινώθηκαν, αφού η Τουρκία ενίσχυσε τους δεσμούς με τη Ρωσία προβαίνοντας στην αγορά ρωσικών πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 το 2019, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθούν κυρώσεις από τις  ΗΠΑ στην αμυντική βιομηχανία της 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απειλήσει με  περαιτέρω κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία δεν παραιτηθεί από τους S-400.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σύμβουλος Ερντογάν απειλεί 3 μεγάλα νησιά μας-Προσομοίωση ανακατάληψης νήσου από Γάλλους και Έλληνες πεζοναύτες προκαλεί σοκ σε Άγκυρα

Ι.Καραγκιούλ : (Θα κάνουμε δικά μας) Μοσούλη, Κιρκούκ, Χαλέπι, Τζαραμπλούς, Αφρίν, Ρόδο, Χίο, Λέσβο-Τουρκικός εθνικός...