Ο Αντιστράτηγος Σαντάμ Χαφτάρ υιός του Χαλίφα Χαφτάρ, Αρχηγός του Επιτελείου των Χερσαίων Δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, επιθεώρησε τα σημεία ανάπτυξης στρατιωτικών μονάδων στην πρώτη γραμμή δυτικά της Σύρτης, για να αξιολογήσει την ετοιμότητά τους, σύμφωνα με το Γραφείο Στρατιωτικών Πληροφοριών του LNA.
Ο Αντιστράτηγος Χαφτάρ τόνισε τη σημασία της διατήρησης των υψηλότερων επιπέδων ετοιμότητας για όλες τις μονάδες και της πλήρους δέσμευσής τους στα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή ετοιμότητα για την εκτέλεση οποιωνδήποτε καθηκόντων που ενδέχεται να ανατεθούν.
Το σκηνικό είναι πολεμικό και ο Χαφτάρ ετοιμάζεται να μπουκάρει με την βοήθεια της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων της Βάγκνερ στην δυτική Λιβύη.
Ο φιλότουρκος νυν πρωθυπουργός Ντειμπά, προσπαθεί να συσπειρώσει γύρω τους όσες φατρίες μπορεί, για αυτό και δέχθηκε αντιπροσωπεία επιφανών προσωπικοτήτων και αξιωματούχων από την πόλη Ζλίτεν, στο πλαίσιο μιας σειράς εθνικών συναντήσεων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ενότητας και την υποστήριξη της σταθερότητας.
Ο ίδιος μάλιστα εξαπέλυσε μια δριμεία επίθεση στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων (HOR), Ακίλα Σαλέχ, κατηγορώντας τον ότι υποκίνησε πόλεμο και προσπάθησε να αποκαταστήσει την πολιτική του εικόνα .
Σε μια ανάρτηση που κοινοποιήθηκε στο Facebook τη Δευτέρα, ο Ντειμπά περιέγραψε τον Σαλέχ ως «πολεμοκάπηλο» που υποστήριξε την επίθεση στην Τρίπολη από δυνάμεις πιστές στον Khalifa Haftar μεταξύ 2019 και 2020 - μια επιχείρηση που άφησε πάνω από 3.000 νεκρούς και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην πρωτεύουσα.
«Ο Α.Σαλέχ, ο οποίος νομιμοποίησε τον βομβαρδισμό και την καταστροφή της Τρίπολης για περισσότερο από ένα χρόνο, τώρα μιλάει για ειρήνη με ένα αναίσχυντο πρόσωπο», έγραψε ο Ντειμπά.
Ο ίδιος συνέχισε κατηγορώντας τον πρόεδρο του κοινοβουλίου ότι προσπάθησε να «γυαλίσει την πολιτική του ιστορία», ενώ δεν αντιμετώπισε την εξαφάνιση αρκετών μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ο Σαλέχ κατηγόρησε την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) για την πρόσφατη βία στην Τρίπολη και κάλεσε τους βουλευτές να διορίσουν γρήγορα νέο πρωθυπουργό για να αποτρέψουν ένα πολιτικό κενό στη δυτική Λιβύη.
Τι συμβαίνει πραγματικά στην Λιβύη
Το εύθραυστο πολιτικό και ασφαλιστικό τοπίο της Λιβύης βρίσκεται για άλλη μια φορά υπό έλεγχο μετά από μια έξαρση της βίας των πολιτοφυλακών στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, σε έντονη αντίθεση με την αυξανόμενη αίσθηση σταθερότητας και ανοικοδόμησης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Οι εντάσεις στην Τρίπολη κλιμακώθηκαν δραματικά μετά τη δολοφονία του Αμπντελγκάνι Αλ-Κικλί, γνωστού ως «Γκνέιβα», ενός δολοφόνου επικεφαλής της πλέον διαλυμένης Υπηρεσίας Υποστήριξης Σταθερότητας.
Ο θάνατός του, σε αυτό που περιγράφηκε ως μια εξαιρετικά περίπλοκη επιχείρηση ασφαλείας μέσα σε μια στρατιωτική εγκατάσταση, πυροδότησε ένα κύμα θανατηφόρων συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων ένοπλων παρατάξεων που συνδέονται με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU).
Η βία ανέδειξε τη βαθιά ριζωμένη επιρροή των πολιτοφυλακών στη δυτική Λιβύη και αναβίωσε κατηγορίες εναντίον του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπάιμπα, ο οποίος, σύμφωνα με τους επικριτές, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη των πολιτοφυλακών για να διατηρήσει την εξουσία, και των Τούρκων φυσικά.
Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2021, ο Ντμπάιμπα έχει επανειλημμένα δεσμευτεί να διαλύσει τις πολιτοφυλακές και να ενσωματώσει τα μέλη τους σε επίσημους θεσμούς ασφαλείας.
Ωστόσο, η κυβέρνησή του έχει κατηγορηθεί ότι χρηματοδοτεί και ενδυναμώνει πολιτικά ένοπλες ομάδες για να διασφαλίσει την πίστη τους, ακόμη και όταν η θητεία του έληξε επίσημα μετά τις αποτυχημένες εκλογές του Δεκεμβρίου 2021.
Αυτές οι εξελίξεις έχουν ενισχύσει την αντίληψη ότι ο Ντμπάιμπα χρησιμοποιεί την γνωστή τακτική του «διαίρει και βασίλευε», ενθαρρύνοντας την αντιπαλότητα μεταξύ των πολιτοφυλακών, για να κρατήσει υπό έλεγχο πιθανές απειλές και να αποτρέψει οποιαδήποτε μεμονωμένη ομάδα από το να γίνει κυρίαρχη.
Σε έντονη αντίθεση, οι ανατολικές πόλεις της Λιβύης, ιδιαίτερα η Βεγγάζη, παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα.
Από τότε που εκκαθαρίστηκαν από εξτρεμιστικές δυνάμεις και δυνάμεις πολιτοφυλακής από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) υπό τον Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, η περιοχή έχει βιώσει σχετική ηρεμία.
Μεγάλα έργα υποδομών και προσπάθειες ανοικοδόμησης βρίσκονται σε εξέλιξη και η κατάσταση ασφαλείας παραμένει σε μεγάλο βαθμό σταθερή.
Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι ενώ η Βεγγάζη έχει προχωρήσει στην ανοικοδόμηση της κρατικής εξουσίας, η Τρίπολη παραμένει παγιδευμένη σε έναν κύκλο βίας μεταξύ φατριών, καθιστώντας την πολιτική και θεσμική ανάκαμψη εξαιρετικά δύσκολη.
Το έντονο χάσμα έχει αναζωπυρώσει μια κρίσιμη εθνική συζήτηση: μπορεί η Δυτική Λιβύη να επιτύχει διαρκή ειρήνη χωρίς να διαλύσει τα δίκτυα πολιτοφυλακής που είναι εδραιωμένα στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις;
Οι δυτικοί για να επενδύσουν απαιτούν αναπαραγωγή του ανατολικού μοντέλου αφοπλισμού και κεντρικής εξουσία, για να κινηθεί η Λιβύη προς μια πραγματική σταθερότητα και δημοκρατική διακυβέρνηση.