Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Η Άγκυρα αίρει το βέτο της στο ΝΑΤΟ κατά της Αιγύπτου

Η τουρκική κυβέρνηση ήρε το βέτο εναντίον της Αιγύπτου στο ΝΑΤΟ, αναφέρουν πηγές του ''Middle East Eye''.

«Η Τουρκία αφαίρεσε το βέτο της εναντίον της Αιγύπτου, επιτρέποντάς της να αναπτύξει εταιρική σχέση με το ΝΑΤΟ», αναφέρουν πηγές. «Η Τουρκία υποστηρίζει την Αίγυπτο για να προωθήσει τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ ως μέρος του Μεσογειακού Διαλόγου, ένα φόρουμ για τις χώρες του ΝΑΤΟ και της Μεσογείου και η Άγκυρα υποστηρίζει τη συμμετοχή της Αιγύπτου σε όλες τις δραστηριότητες στο πλαίσιο αυτό.»

https://www.youtube.com/watch?v=G5nz6tE0YP0&t=1s

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι την περασμένη εβδομάδα, ότι η Τουρκία έκανε κάποιες χειρονομίες καλής θέλησης προς την Αίγυπτο εντός του ΝΑΤΟ, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία και η Αίγυπτος προσπάθησαν να επιδιορθώσουν τις σχέσεις που "πάγωσαν", όταν η Άγκυρα αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι, ως νόμιμο ηγέτη της χώρας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, σε μια προφανή προσπάθεια προσέγγισης, ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, κάλεσαν την Αίγυπτο δημόσια για βελτίωση των σχέσεών τους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο Μεσογειακός Διάλογος, ο οποίος περιλαμβάνει την Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Μαρόκο και την Τυνησία, εξακολουθεί να είναι ενεργός αν και ο ιστότοπός του δεν έχει ενημερωθεί από τον Φεβρουάριο του 2019.

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η συμμαχία ενέκρινε πρόσφατα ένα νέο Πρόγραμμα Ατομικής Συνεργασίας με την Αίγυπτο, για να συνδυάσει τις αιγυπτιακές προτεραιότητες ασφαλείας με τα συμφέροντα ασφάλειας του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

«Το ΝΑΤΟ είχε μακρόχρονο πολιτικό διάλογο και πρακτική συνεργασία με την Αίγυπτο. Αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε για την ανάπτυξη πολιτικού διαλόγου και πρακτικής συνεργασίας μεταξύ της Συμμαχίας και των εταίρων της στις περιοχές της Μεσογείου», ανέφερε αξιωματούχος.

Τούρκος αξιωματούχος που γνωρίζει το ζήτημα, είπε ότι τα προγράμματα είναι συνήθως ένας καλός τρόπος για να παρέχουν στις χώρες-εταίρους, στρατιωτική και τεχνική εκπαίδευση ΝΑΤΟ, η οποία είναι πολύτιμη για κράτη εκτός της συμμαχίας.

Η Τουρκία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι θα στείλει μια διπλωματική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών στο Κάιρο, για πρώτη φορά μετά την άνοδο του Σίσι στην εξουσία.

https://www.youtube.com/watch?v=gNcR2Vx8wsU&t=1s

Η απόφαση ελήφθη μετά από συνομιλίες των υπηρεσιών πληροφοριών και από τις δύο χώρες το 2020.

Η Τουρκία ζήτησε επίσης από τα αιγυπτιακά κανάλια της αντιπολίτευσης που βρίσκονται στη χώρα, να μειώσουν την κριτική τους απέναντι στην κυβέρνηση του Σίσι.

Για την Ιστορία ο Μεσογειακός Διάλογος του ΝΑΤΟ ξεκίνησε το 1994 και περιλαμβάνει επτά χώρες εκτός ΝΑΤΟ της περιοχής της Μεσογείου που είναι οι: Αλγερία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Μαυριτανία, Μαρόκο και Τυνησία.

Ο διάλογος αντικατοπτρίζει την άποψη της Συμμαχίας ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη συνδέεται στενά με την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της προσαρμογής του ΝΑΤΟ στο περιβάλλον ασφαλείας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, καθώς και ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτικής προσέγγισης και συνεργασίας της Συμμαχίας.

Ο γενικός στόχος του Μεσογειακού Διαλόγου είναι:

Τα κράτη που μετέχουν να συμβάλλουν στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, να επιτύχουν  καλύτερη αμοιβαία κατανόηση και να διαλύσουν τυχόν παρανοήσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ μεταξύ των χωρών του Διαλόγου.

Η πρακτική διάσταση του θέματος περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Μέτρα πρακτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και εκείνων του Μεσογειακού Διαλόγου, τα οποία καθορίζονται σε ένα ετήσιο πρόγραμμα και στοχεύουν στην ενίσχυση της εταιρικής σχέσης μέσω της συνεργασίας σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας, περιλαμβάνει σεμινάρια, ασκήσεις και άλλες πρακτικές δραστηριότητες στους τομείς του εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων, του πολιτικού σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, της διαχείρισης κρίσεων, της ασφάλειας των συνόρων, των φορητών όπλων και του ελαφρού οπλισμού, της δημόσιας διπλωματίας, της επιστημονικής και περιβαλλοντικής συνεργασίας, καθώς και διαβουλεύσεων σχετικά με την τρομοκρατία και τον πολλαπλασιασμό όπλων μαζικής καταστροφής (ΟΜΚ).

Υπάρχει επίσης μια στρατιωτική διάσταση στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας που περιλαμβάνει προσκλήσεις σε χώρες διαλόγου να παρακολουθήσουν  και σε ορισμένες περιπτώσεις να συμμετάσχουν -σε στρατιωτικές ασκήσεις ΝΑΤΟ / PfP, να παρακολουθήσουν μαθήματα και άλλες ακαδημαϊκές δραστηριότητες στη Σχολή του ΝΑΤΟ (SHAPE) στο Oberammergau (Γερμανία ) και το Κολέγιο Άμυνας του ΝΑΤΟ στη Ρώμη (Ιταλία), και να επισκεφθούν στρατιωτικούς φορείς του ΝΑΤΟ.

Το στρατιωτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις λιμένων στις Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ, επιτόπιες συνεδρίες-εκπαιδεύσεις από Κινητές Ομάδες Εκπαίδευσης και επισκέψεις εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων περαιτέρω συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα.

Επιπλέον, οι συνεδριάσεις διαβούλευσης του ΝΑΤΟ + 7 σχετικά με το στρατιωτικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή στρατιωτικών εκπροσώπων από το ΝΑΤΟ και των επτά χωρών του Μεσογειακού Διαλόγου πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο.

https://www.youtube.com/watch?v=IDKYch_1GTk&t=98s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...