Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

''Mπλόκο'' Χαφτάρ στη Τουρκία: Ανεπιθύμητος ο Λίβυος πρωθυπουργός στη Βεγγάζη

Εκτός ελέγχου φέρεται να είναι η κατάσταση στην Λιβύη, μετά το μπλοκάρισμα της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στην Βεγγάζη (περιοχή του Χαφτάρ), με επικεφαλής τον φιλότουρκο Λίβυο μεταβατικό πρωθυπουργό.

Ο στρατηγός Χαφτάρ έθεσε μάλιστα όρους για την είσοδο του Νμπαιμπά στη Βεγγάζη, τους οποίους δεν γνωρίζουμε αν θα τους αποδεχθεί η λιβυκή κυβέρνηση.

Ο Λίβυος στρατηγός εξακολουθεί να αρνείται να υποταχθεί στους κρατικούς θεσμούς και παίζει το δικό του παιχνίδι στην Λιβύη, λόγω της τουρκικής παρουσίας και των χιλιάδων Σύριων μισθοφόρων που δεν αποχωρούν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Χαφτάρ προχθές, εμπόδισαν τον Λίβυο πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη Βεγγάζη.

Ο εκπρόσωπός του Χαφτάρ, Ahmed Al-Mismari, εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τον Νμπάιμπα να μην συνοδεύεται από προσωπικό ασφαλείας ή μέλη στρατού για τη συνάντησή του στην πόλη αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ίδιος τόνισε σε δήλωση του ότι "η πλευρά του LNA δεν αντιτίθεται στην κυβέρνηση του μεταβατικού πρωθυπουργού ώστε αυτή να πραγματοποιήσει συνάντηση σε οποιαδήποτε περιοχή υπό τον έλεγχό τους, ειδικά στη Βεγγάζη, με την προϋπόθεση όμως ότι ο Νμπάιμπα δεν θα έχει μαζί του "προσωπικό ασφαλείας και συμβούλους".

Η πιθανή παρουσία Τούρκων “συμβούλων” και οι πολιτοφυλακές της Τρίπολης, θεωρούνται από τον Al-Mismari, ως μη αποδεκτές, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας σύνδεσμος με την κυβέρνηση, και οποιαδήποτε επικοινωνία.

Η λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας με επικεφαλής τον Νμπάιμπα, σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην πόλη της Βεγγάζης την περασμένη Δευτέρα, αλλά στο αεροδρόμιο Μπενίνα “γέμισε” ξαφνικά από άνδρες της πολιτοφυλακής του Χαφτάρ,  οδηγώντας έτσι σε ακύρωση της όλης διαδικασίας.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Λίβυου πρωθυπουργού, Μοχάμεντ Χαμούδα, ανακοίνωσε την ακύρωση της επίσκεψης χωρίς να αναφέρει τους λόγους, αντίθετα ο Νμπάιμπα είχε συνάντηση με τους υπουργούς του στην Τρίπολη.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών εισήλθε ως διαμεσολαβητής για να εξασφαλίσει την είσοδο του πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Νμπάιμπα την επόμενη εβδομάδα, αλλά οι υποστηρικτές του Χαφτάρ απειλούν τους πάντες.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκαν διάφορα βίντεο που δείχνουν ότι οι υποστηρικτές του Χάφταρ υπόσχονται “θερμή υποδοχή” στον Νμπάιμπα, ενώ  τον απείλησαν με την ζωή του αν έλθει στη Βεγγάζη. 

https://www.youtube.com/watch?v=ksjEJzCftwM

 

Οι Τούρκοι δεν αποχωρούν ισχυριζόμενη το Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο 

 

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ι,Καλίν δήλωσε ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί θα παραμείνουν στην Λιβύη, και οι μαχητές της Συρίας.

«Έχουμε μια συμφωνία που εξακολουθεί να ισχύει εκεί με την κυβέρνηση της Λιβύης», είπε,αναφερόμενος στο μνημόνιο ασφαλείας που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Φαγιέζ αλ-Σαρράι, το οποίο άνοιξε το δρόμο για αποφασιστική τουρκική παρέμβαση υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Το Κοινοβούλιο της Λιβύης ωστόσο, αρνήθηκε να επικυρώσει τη συμφωνία και την θεωρεί παράνομη. 

 

Το κοινοβούλιο της Λιβύης κατά Τουρκίας 

 

Την ίδια στιγμή, ο Saad Imgheib, μέλος του κοινοβουλίου της Λιβύης δήλωσε ότι ο λιβυκός  λαός υπέφερε πολύ από την καθυστέρηση, την αδικία, την καταπίεση και την ταπείνωση κατά την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Μέχρι πρόσφατα, η λιβυκή αγορά ήταν μια από τις πιο ζωτικές για την τουρκική οικονομία και τουρκικά προϊόντα διαφόρων ειδών διακινούνται στην χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Δεν έχουν εισβάλει μόνο τα τουρκικά προϊόντα στα σπίτια μας, αλλά και οι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές. Έτσι, οι κοινωνίες μας έχουν αιχμαλωτιστεί από μια διπλή τουρκική οικονομική και πολιτιστική εισβολή. Η φιλοδοξία του Τούρκου προέδρου υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια, ενώ ο ίδιος ονειρεύεται τον έλεγχο ολόκληρου του αραβικού κόσμου.

Η τουρκική παρέμβαση στις υποθέσεις των αραβικών χωρών ήρθε με την έναρξη της γνωστής Αραβικής Άνοιξης, χρησιμοποιώντας την οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως εργαλείο σε αυτές τις χώρες για να κάνει αυτό που ήθελε.

Ευτυχώς, η όλη διαδικασία απέτυχε στην Αίγυπτο, στη συνέχεια στη Συρία και την Τυνησία, και τώρα αποτυγχάνει και στη Λιβύη. Σήμερα, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει βρεθεί απομονωμένος σε Ευρώπη και ΗΠΑ, και πολιορκείται από εσωτερικές κρίσεις που απειλούν την εξουσία του», τόνισε ο Βουλευτής.

Πρόκειται για ένα κλίμα ενδεικτικό των προθέσεων χιλιάδων Λίβυων που απαιτούν την αποχώρηση όλων των μισθοφορικών δυνάμεων από την χώρα εδώ και τώρα.

Όταν υλοποιηθεί μια γενική αποχώρηση όλων των ξένων δυν'αμεων, και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιτυγχάνοντας μια συμφωνία αρχών, τότε ίσως μπορεί η Λιβύη να δει καλύτερες ημέρες ως χώρα, αλλιώς η όλη κατάσταση οδηγεί σε νέο εμφύλιο.         

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ