Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκικό υπ. Άμυνας: Τουρκική η βάση του Ιντσιρλίκ

Χθες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έγραψε πως διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από την αεροπορική βάση Incirlik στην Τουρκία, απαιτώντας από τις αρχές να κλείσουν τη στρατιωτική εγκατάσταση και να εκδιώξουν τα στρατεύματα ως απάντηση στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σήμερα το ζήτημα με την περιβόητη βάση πάει πιο μακριά, αφού επίσημος φορέας κάνει λόγο για “τουρκική βάση”. Συγκεκριμένα πριν από λίγο υπήρξε δήλωση περί της «İncirlik Base» από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, που οδηγεί την κατάσταση στα άκρα! 

Στη δήλωση που αποδίδεται σε πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρεται πως "Η βάση Ίντσιρλίκ είναι μια από τις βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας μας που ανήκουν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, είναι τουρκική βάση. Η ιδιοκτησία της ανήκει στην Τουρκική Δημοκρατία”. Αυτές οι εκφράσεις χρησιμοποιήθηκαν επακριβώς.

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε γράψει πως με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπαιντεν έρχονται αντίποινα και η Τουρκία θέλει να διώξει τον Αμερικανικό στρατό από την βάση Ιντσιρλίκ

Οι πηγές του υπουργείου δήλωσαν ότι η ιδιοκτησία της βάσης Incirlik στα Άδανα, μαζί με το περιεχόμενο, ανήκει στην Τουρκία

Στη δήλωση που έγινε, αναφέρεται, πως η χρήση ορισμένων εγκαταστάσεων στη βάση Incirlik πραγματοποιείται σύμφωνα με τη Συμφωνία Άμυνας και Οικονομικής Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ στις 29 Μαρτίου 1980, και σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές η συμφωνία "η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Τουρκίας ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμμετάσχει σε κοινά αμυντικά μέτρα στις εγκαταστάσεις των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων στο Ίνκιρικ". Δηλώθηκε ότι περιλαμβάνει τη διάταξη «επιτρέπει».

Οι πηγές του υπουργείου τόνισαν επίσης ότι υπάρχουν τμήματα που ανήκουν στην Ισπανία, το Κατάρ και την Πολωνία εκτός από τις ΗΠΑ στη 10η Βάση και ότι υποστηρίζεται επίσης η «Επιχείρηση Φυσικής Σταθερότητας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ