Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Ο LNA προειδοποιεί: “Έντονη” τουρκική δραστηριότητα σε βάσεις-"κλειδιά" - Η λιβυκή ΑΟΖ επόμενος στόχος της Άγκυρας

Κώδωνας κινδύνου και για την Ελλάδα μας έρχεται από την Λιβύη και τις δυνάμεις του Χαφτάρ. Ο λόγος για επικείμενο σχέδιο της Τουρκίας, το οποίο αφορά πιθανότατα είτε την έναρξη γεωτρήσεων στην Τουρκολιβυκή ΑΟΖ, είτε προσπάθεια κατάληψης της Σύρτης (πράγμα πολύ δύσκολο λόγω του διεθνή παράγοντα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Τούρκοι θα θελήσουν να αιφνιδιάσουν πιθανόν εκτιμούν ειδικοί, την Ελλάδα με γεωτρήσεις εντός της λιβυκής ΑΟΖ, αρκετά νότια της Κρήτης, θέλοντας με έμμεσο τρόπο να “νομιμοποιήσουν” την παράνομη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης. 

Παράλληλα ο Ερντογάν έχει εξαπολύσει μια τεράστια διπλωματική επίθεση φιλίας σε ΗΑΕ, Αίγυπτο και Σ. Αραβία για ευνόητους λόγους που αφορούν την Ελλάδα.            

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού με επικεφαλής τον Χαλίφα Χαφτάρ ανέφερε ότι το τουρκικό κράτος ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τη Λιβύη, ούτε μέσω διαπραγματεύσεων ούτε μέσω διεθνούς μεσολάβησης.

Ο Ahmed Al-Mismari, Επίσημος Εκπρόσωπος του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), επεσήμανε ότι το τουρκικό κράτος προσπαθεί να εξασφαλίσει τη βάση al-Watiya, η οποία βρίσκεται εντελώς υπό τον τουρκικό έλεγχο. Τόνισε ακόμη, ότι το τουρκικό κράτος έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στη βάση al-Watiya για τον σκοπό αυτό. 

Σημείωσε δε, ότι τουρκικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια "σουλατσάρουν" με σχέδιο έξω από τις ακτές της Λιβύης και ότι υπάρχει έντονη τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα τόσο στις βάσεις al-Watiya όσο και στη Misrata. 

Σχέδιο διπλωματικής επίθεσης από τον Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι τους τελευταίους μήνες έχουν εμπλακεί σε σημαντικές διπλωματικές κινήσεις στον αραβικό κόσμο, οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν ως προοίμιο της νέας στρατηγικής της Άγκυρας. 

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει ουσιαστικά διακόψει τους δεσμούς της με τη Συρία, το Ισραήλ, την Αρμενία, την Ελλάδα, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο, ενώ έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο διπλωματικών σχέσεων μαζί τους. 

Η Άγκυρα κλιμάκωσε επίσης τις εντάσεις με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Σαουδική Αραβία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όμως, καθώς μπήκαμε στο 2021 και ο κόσμος προετοιμάζεται για την περίοδο μετά τον κορανοϊό και την περίοδο μετά τον Τραμπ, η Άγκυρα επιλέγει να μειώσει τις εντάσεις με τον αραβικό κόσμο έχοντας σαφές σχέδιο. 

Εγχώριοι, περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες ώθησαν και αυτοί με την σειρά τους την τουρκική ηγεσία, στην επιδιόρθωση των σχέσεων της με τα κράτη αυτά. 

Πριν όμως ρίξουμε φως σε αυτούς τους παράγοντες, πρέπει να δούμε πώς κινούνται οι Τούρκοι για να βελτιώσουν τους δεσμούς τους με τις αραβικές χώρες. 

Νέο κύμα απο-κλιμάκωσης Τουρκίας-Σ.Αραβίας

Μόνο τον περασμένο μήνα, έγιναν σημαντικές ενέργειες για τη χαλάρωση των δεσμών με τις αραβικές χώρες, οι οποίες μπορεί να σηματοδοτήσουν μια περίοδο «σπασίματος του πάγου» των σχέσεων μεταξύ της Άγκυρας και του αραβικού κόσμου μετά από μια περίοδο σημαντικών εντάσεων. 

Η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ είναι τα κύρια σημεία εστίασης της μεταβαλλόμενης τουρκικής διπλωματίας.

Κάιρο και  Άγκυρα, βιώνουν πολύ άσχημες σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια.

Τον περασμένο μήνα μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή αρχηγό πληροφοριών επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Λιβύης την Τρίπολη στις 27 Δεκεμβρίου, όπου  συναντήθηκε με την τουρκική αντιπροσωπεία, ενώ αναφέρθηκαν επαφές μεταξύ Αιγυπτίων και Τούρκων αξιωματούχων πληροφοριών στη Λιβύη. 

Οι πληροφορίες ανέφεραν  ότι οι δύο πλευρές για πρώτη φορά μετά από χρόνια κατέληξαν σε ουσιαστικό συντονισμό και συμφωνία στην κρίση της Λιβύης. 

Η Αίγυπτος όμως δεν είναι ο μόνος στόχος της τουρκικής εκστρατείας συμφιλίωσης. Η Σαουδική Αραβία είναι μια άλλη χώρα με την οποία η Τουρκία σκέφτεται να “θάψει το τσεκούρι του πολέμου”. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επίσκεψη της 8ης Ιανουαρίου στην Τουρκία του υποψηφίου πρωθυπουργού του Λιβάνου Saad Hariri, τον οποίο στηρίζει το Ριάντ, σηματοδοτεί μια σοβαρή προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Άγκυρας με το αραβικό βασίλειο. 

Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ αποτελούν ιδιαίτερα ευαίσθητους στόχους για το τουρκικό κράτος. 

Τα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου μίλησαν για μια μυστική αποστολή του Χαρίρι που έδρασε ως διαμεσολαβητής μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ. 

Επιπλέον, ο ειδικός απεσταλμένος του ΥΠΕΞ του Κατάρ Motlaq al-Qahtani δήλωσε ότι η Ντόχα ήταν έτοιμη να ενεργήσει ως συνομιλητής μεταξύ των Σαουδάραβων και Τούρκων. 

Αυτό σηματοδοτεί ένα νέο επίπεδο του τουρκικού σχεδίου για την προσέγγιση Αραβικών χωρών. 

Το τουρκικό καθεστώς γνωρίζει ότι πρέπει να βελτιώσει τις άσχημες οικονομικές συνθήκες στη χώρα τα επόμενα δύο χρόνια εάν θέλει νίκη το 2022 στις γενικές και το 2023 στις προεδρικές εκλογές.διαφορετικά, θα υποστεί μεγάλη απώλεια.

Αυτοί οι δύο δρόμοι πολιτικής του Τούρκου προέδρου το προηγούμενο διάστημα τοποθέτησαν  μια σειρά χωρών όπως, η Ελλάδα, το Ισραήλ, την Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, την Αίγυπτος, την Κύπρος, την Γαλλία, ακόμη και τις  ΗΠΑ ως αντιπάλους της Τουρκίας, η οποία γενικά προκαλεί συνεχώς. 

Όλοι αυτές οι χώρες είναι δυσαρεστημένες και εξοργισμένες με την τουρκική στρατηγική στη Μεσόγειο. 

Το βασικό σημείο διαφοράς μεταξύ των αραβικών κρατών και της Τουρκίας είναι η υποστήριξη των τελευταίων στην κυβέρνηση που συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Τρίπολη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια αποκλιμάκωση λοιπόν με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, θα έδινε στην Τουρκία τουλάχιστον το δικαίωμα να αντιμετωπίσει λιγότερες πιέσεις, μιας και αυτό είναι το κύριο σχέδιο της για την ώρα, αναφέρουν αραβικές πηγές.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...