Ελληνοτουρκικά

Κανείς δεν εμπιστεύεται τις "τούμπες" του Ερντογάν - Διγλωσσία της Τουρκίας κατά Ισραήλ-Γαλλίας-Ελλάδας

Οι διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας για να παραμερίσει τις διαφορές της με το Ισραήλ, τη Γαλλία και την Ελλάδα για διάφορα θέματα δεν θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν ούτε να είναι αξιόπιστες, ανέφερε ο αναλυτής της Μέσης Ανατολής Neville Teller, σε δημοσίευμα του Σαββάτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, η Τουρκία άλλαξε τον τόνο της με πολλές χώρες με τις οποίες είχε έρθει σε ρήξη τα τελευταία χρόνια.

Αυτή η στάση «πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη στάση της Τουρκίας απέναντι στον επερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν», έγραψε ο Teller στην εφημερίδα Jerusalem Post.

Η «ομαλοποίηση που επιχειρείται από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να είναι μέρος της νέας στρατηγικής του, αλλά υπό το φως των προηγούμενων ενεργειών και των σημερινών στάσεών του στην παγκόσμια σκηνή, δεν μπορεί να εκπλαγεί αν τα κίνητρά του αντιμετωπίζονται γενικά από τον κόσμο με υποψίες, εάν όχι εντελώς με δυσπιστία», είπε.

Ο Ερντογάν την Παρασκευή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να προχωρήσει στην αποκλιμάκωση μιας πεντάμηνης πολιτικής και στρατιωτικής αντιπαράθεσης για εδαφικές διεκδικήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Υπήρξαν… συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών μας. Εμείς, με τη σειρά μας, συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες», είπε. «Τώρα, μετά τους ειδικούς εκπροσώπους μας, θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση μεταξύ εμού και του πρωθυπουργού. Είμαστε ανοιχτοί σε αυτά τα βήματα… Αυτές οι εξελίξεις κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.”

Σε πρόσφατες συνομιλίες με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, «το αίτημα για συνάντηση με την Ελλάδα και τον κ. Μητσοτάκη ήταν ένα θέμα που αντιμετωπίζαμε θετικά», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ωστόσο, την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έθεσε μια προϋπόθεση ότι η ημερήσια διάταξη των επερχόμενων διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας πρέπει να περιλαμβάνει «όλες τις διαφωνίες» και όχι μόνο τα θαλάσσια σύνορα όπως θέλει η Ελλάδα.

Η Γαλλία, η οποία συντάχθηκε με τα κράτη μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο στην αντιπαράθεση με την Τουρκία, αντιτίθεται σταθερά στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ηγήθηκε της κινήσεως για επιβολή κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Άγκυρας για τη διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Άγκυρα και το Παρίσι υποστηρίζουν επίσης συγκρουόμενες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και η Γαλλία έχει καταδικάσει την Τουρκία για τη στρατιωτική εκστρατεία του 2019 εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών στη βόρεια Συρία.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Τουρκία και η Γαλλία έχουν εκφράσει την προθυμία τους να επιδιορθώσουν τις διμερείς τους σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Την παραμονή της αμερικανικής προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν ίσως είχε υπολογίσει ότι δεν ήταν προς το συμφέρον της Τουρκίας να βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με σύμμαχο του ΝΑΤΟ, ενώ σίγουρα θα ταίριαζε στον σχεδιασμό του για να εξουδετερώσει έναν επίμονο αντίπαλο εντός της ΕΕ, είπε ο Τέλλερ. «Είτε θα ήταν διατεθειμένος να μετριάσει τη θέση του για οποιοδήποτε από τα θέματα στα οποία αντιτίθεται η Γαλλία».

https://youtu.be/dGe8FhHFpHQ

Η προσφορά του Ερντογάν στο Ισραήλ να συμφιλιώσει τις διαφορές τους «εξίσου στερείται πειθούς», τόνισε.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών το 2018, όταν η Τουρκία απέλασε τον πρέσβη του Ισραήλ και υπενθύμισε τη δική της αντίθεση για τις ισραηλινές επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας και την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μετακινήσουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ.

Ο Ερντογάν φιλοξένησε επίσης τον Ismail Haniyeh, αρχηγό του πολιτικού γραφείου της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ, στην Τουρκία δύο φορές τον περασμένο χρόνο.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε καταδικάσει και την Άγκυρα και στις δύο περιπτώσεις και είπε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να «εκφράζει ανησυχίες για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς στα υψηλότερα επίπεδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, η Άγκυρα εξέφρασε την προθυμία της για καλύτερους δεσμούς με το Ισραήλ, καθώς εκθέσεις τον Νοέμβριο αποκάλυψαν μια σειρά συναντήσεων μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων πληροφοριών και τις συζητήσεις συμφιλίωσης.

Οι προσπάθειες συμφιλίωσης της Τουρκίας στοχεύουν να διαταράξουν ή να υπονομεύσουν την τριμερή εταιρική σχέση του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε ο Teller.

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται σε ένα έργο αγωγού φυσικού αερίου (East-Med) στα ανοικτά των κυπριακών ακτών για τη δημιουργία περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου και εξαγωγικού κόμβου στην Ευρώπη.

Εμείς με τη σειρά μας ταυτιζόμαστε απόλυτα με τις απόψεις του Ισραηλινού αρθρογράφου-αναλυτή, όπως άλλωστε έχουμε επανειλλημένα γράψει σε προγενέστερα άρθρα μας.

Ο Ερντογάν είναι αναξιόπιστος και δεν πείθει κανέναν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...