Λιβύη
Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Η Ρωσία ενισχύει με Σύριους μισθοφόρους τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης

“Η Ρωσία στρατολογεί Σύριους φιλοκυβερνητικούς άνεργους νέους στα όπλα στην Δαμασκό για 800 δολάρια το μήνα. Οι νέοι αυτοί μεταφέρονται από το αεροδρόμιο της Δαμασκού στην ρωσική βάση στην Himeymim, όπου παίρνούν μια “ειδική” εκπαίδευση και στην συνέχεια  αποστέλλονται στην Βεγγάζη για να ενώσουν τις δυνάμεις τους με αυτή του LNA κατά των δυνάμεων του FSA, που πληρώνει αδρά η Τουρκία (2000 δολάρια το μήνα).

Πρόκειται ουσιαστικά για “μεταφορά” του πολέμου της Συρίας στο λιβυκό έδαφος με διακύβευμα τους “μπαρουτοκαπνισμένους” Σύριους, φιλοκυβερνητικούς και μη, αντάρτες, οι οποίοι έχουν γίνει ανάρπαστοι λόγω της πολεμικής εμπειρίας τους στο συριακό έδαφος.

Μια έκθεση του Πενταγώνου αποκάλυψε σήμερα ότι ο αριθμός των Ρώσων μισθοφόρων που συνδέονται με τη ρωσική εταιρεία ασφάλειας Wagner αυξήθηκε σημαντικά το τελευταίο τρίμηνο του 2019 στη Λιβύη, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι εργάζονται για να στηρίξουν τον στρατηγό  Χαφτάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό συνέβη σε μια έκθεση που παρουσίασε ο Γενικός Επιθεωρητής του Πενταγώνου την Τρίτη σχετικά με τις αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες στην ανατολική, βόρεια και δυτική Αφρική, μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 31 Δεκεμβρίου 2019. Η έκθεση επεσήμανε ότι ο αριθμός των Ρώσων μισθοφόρων αυξήθηκε από 200 το Σεπτέμβριο του 2019 σε 800-1400 μισθοφόρους στο τέλος του ίδιου έτους.

Σχετικά με τη ρωσική παρουσία στη Λιβύη, η έκθεση της αμερικανική διοικήσεως Αφρικής (AFRICOM), ανέφερε ότι η αύξηση της ρωσικής παρουσίας στη Λιβύη θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για τους συμμάχους των ΗΠΑ και τον αγώνα της Ουάσιγκτον κατά της τρομοκρατίας. Η έκθεση επεσήμανε ότι η παρουσία της Ρωσίας στη Βόρεια Αφρική αποτελεί εμπόδιο για τα κινήματα των Ηνωμένων Πολιτειών στη νότια Μεσόγειο.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι,η Ρωσία παρέχει στρατιωτική υποστήριξη και κατάρτιση στις χώρες της Δυτικής Αφρικής μέσω της Wagner και άλλων εταιρειών ασφάλειας, υποκαθιστώντας τις χώρες της Δύσης στην Αφρική.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι δημοκρατικοί στις ΗΠΑ ζητούν κυρώσεις κατά του Λίβυου στρατηγού Χ.Χαφτάρ, εν μέσω ανησυχιών ότι η κυβέρνηση Τραμπ ήταν πάρα πολύ “μαλακή” με αυτόν, καθώς συνεχίζει την επίθεση του στην Τρίπολη.

Ο γερουσιαστής Chris Murphy, D-Conn., κάλεσε τον Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στο Χαφτάρ  σύμφωνα με το νόμο περί κυρώσεων του 2017, λόγω της υποστήριξης που δέχονται οι πολιτοφυλακές του από τους Ρώσους της Wagner, οι οποίες έχουν ισχυρούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.

“Ο όμιλος Wagner έχει στηλιτευθεί σύμφωνα με τον νόμο (CAATSA) και είναι σαφώς σε επαφή με τον Χαφτάρ", δήλωσε ο Μέρφι στον υφυπουργό Εξωτερικών David Schenker σε συνεδρίαση της Γερουσίας σχετικά με τη Λιβύη σήμερα.

Ο Μέρφι επίσης απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ζητώντας σήμερα μια "συνοπτική περίληψη" των προσπαθειών των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής στη Λιβύη, και μια "λεπτομερή ανάλυση" της σχέσης μεταξύ του Χαφτάρ και της Wagner.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με την επιστολή διερωτάται ο Αμερικανός Γερουσιαστής το κατά πόσον η σχέση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει υποχρεωτικές κυρώσεις στο πλαίσιο του CAATSA, "ή αφορά δευτερεύουσες κυρώσεις σε όσους πραγματοποιούν σημαντικές συναλλαγές στους τομείς άμυνας και πληροφοριών με την Ρωσία".

Ο Schenker αρνήθηκε να συζητήσει αν η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να επιβάλει κυρώσεις στο Χαφτάρ, σημειώνοντας ότι συμμετέχει σε συνομιλίες με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη.

"Θέλουμε να ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές και για αυτό ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα σε αυτές τις συνομιλίες", δήλωσε ο Schenker.

Ο αυξημένος έλεγχος του Κογκρέσου για τον ρόλο της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner στον πόλεμο της Λιβύης, έρχεται καθώς η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας ενισχύει τις προσπάθειες άσκησης πίεσης στο Καπιτώλιο.

Η υπουργός Δημοσίων Υποθέσεων του Σαράτζ για τις δημόσιες σχέσεις ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης στην Ουάσινγκτον από τον περασμένο μήνα, για να δικαιολογήσει το σύμφωνο με την Τουρκία εναντίον της Ελλάδος, της Αιγύπτου και της Κύπρου.

Τουρκικό χρήμα “δούλεψε” και “δουλεύει” πολύ στις ΗΠΑ, για την Λιβύη, την Συρία, το Αιγαίο και όπου θέλει ο Ερντογάν, και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την χώρα μας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ