Η συζήτηση για την πιθανή επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 έχει αναζωπυρωθεί, μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως μεταδίδει το Breitbart News.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει τεχνικές συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας για το ζήτημα, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες περιφερειακών δυνάμεων, ιδιαίτερα του Ισραήλ.Ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας στο Breitbart News, κάλεσε το αμερικανικό Κογκρέσο να εμποδίσει την πώληση των F-35 Lightning στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως σοβαρή απειλή για την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.
Το F-35, γνωστό στην Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ως Adir, αποτελεί το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της Δύσης και έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα από το Ισραήλ, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πρόσφατου 12ήμερου πολέμου με το Ιράν
Ανησυχίες για τις τουρκικές φιλοδοξίες
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις στρατηγικές φιλοδοξίες της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα επιδιώκει την «αποκατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», με πιθανό στόχο τον έλεγχο της Ιερουσαλήμ.
Επισήμανε ότι η απόκτηση F-35 από την Τουρκία θα μπορούσε να ενισχύσει τη στρατιωτική της ισχύ, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιθετικών κινήσεων κατά του Ισραήλ. «Αν χρειαστεί, το Ισραήλ θα λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις τουρκικές βλέψεις, αν και προτιμά να αποφύγει τη σύγκρουση», δήλωσε, τονίζοντας την ανάγκη αποφασιστικής παρέμβασης του Κογκρέσου.
Η Τουρκία έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια μια εχθρική στάση απέναντι στο Ισραήλ, με τον Ερντογάν να συγκρίνει επανειλημμένα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Χίτλερ και ο Στάλιν, ενώ έχει προσφέρει καταφύγιο σε ηγετικά στελέχη της Χαμάς.
Επιπλέον, ο αξιωματούχος κατηγόρησε την Άγκυρα για σχέδια εγκατάστασης στρατιωτικών βάσεων στη Συρία, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά με πραγματικό στόχο την άσκηση πίεσης στο Ισραήλ.
Το Ισραήλ, όπως ανέφερε, έχει ήδη παρέμβει για να αποστρέψει τέτοιες κινήσεις και παραμένει σε ετοιμότητα.
Η στάση των ΗΠΑ και το ιστορικό της Τουρκίας
Η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα των F-35 το 2019, λόγω της αγοράς ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, μια απόφαση που κρίθηκε ότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία, Τομ Μπαράκ, υποδηλώνουν ότι το Κογκρέσο ενδέχεται να επανεξετάσει την πώληση, καθώς το ζήτημα πλησιάζει, όπως είπε, σε «επίλυση». Οι δηλώσεις αυτές έχουν προκαλέσει έντονη καχυποψία στο Ισραήλ, το οποίο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.Η πιθανή επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 εγείρει σοβαρά ζητήματα για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Η ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με ένα από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη παγκοσμίως θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες δυνάμεων, ιδιαίτερα σε μια περιοχή που ήδη μαστίζεται από εντάσεις. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι η πώληση των F-35 στην Τουρκία δεν αποτελεί απλώς τεχνικό ζήτημα, αλλά μια απόφαση με βαθιές γεωπολιτικές συνέπειες, καλώντας το Κογκρέσο να λάβει υπόψη τις ευρύτερες επιπτώσεις.