Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Γαλλία - Βρετανία: Τι προβλέπει η συμφωνία «ένας μέσα, ένας έξω» Στάρμερ - Μακρόν

Ο Κιρ Στάρμερ και ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνουν σήμερα (10/7) στο Λονδίνο μια συμφωνία-σταθμό για την παράτυπη μετανάστευση, βάζοντας στο τραπέζι το σχέδιο «ένας μέσα, ένας έξω».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα συμφωνία προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα δέχεται ορισμένους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στη Μάγχη, ενώ θα επιστρέφει άλλους πίσω στη Γαλλία, επιχειρώντας να χτυπήσει το δίκτυο των λαθρεμπόρων και να μειώσει τις επικίνδυνες διελεύσεις με μικρά σκάφη.

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση θα γίνει στη συνέντευξη Τύπου που θα ρίξει αυλαία στην τριήμερη κρατική επίσκεψη του Γάλλου προέδρου – την πρώτη από Ευρωπαίο ηγέτη μετά το Brexit. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Μακρόν συναντήθηκε με τον βασιλιά Κάρολο και μίλησε στο βρετανικό κοινοβούλιο, στέλνοντας μήνυμα «επαναπροσέγγισης» Λονδίνου – Παρισιού.

Συμφωνία σε τεντωμένο σκοινί

Μέχρι και την τελευταία στιγμή, κορυφαίοι αξιωματούχοι από τις δύο πλευρές έδιναν μάχη για τις λεπτομέρειες: πότε θα τεθεί σε ισχύ, ποιο θα είναι το κόστος και πώς θα εφαρμοστεί χωρίς να τιναχτεί στον αέρα από νομικές προσφυγές ή αντιδράσεις άλλων χωρών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα μεγαλύτερα «αγκάθια» ήταν το ποσό χρηματοδότησης για την ενίσχυση της γαλλικής αστυνομίας στις βόρειες ακτές, καθώς και η κλίμακα του σχεδίου. Το Παρίσι ζητά περισσότερα κονδύλια για περιπολίες, σκάφη, drones και εξοπλισμό, ώστε να αναχαιτίζονται σκάφη ακόμη και 300 μέτρα από την ακτή.

Η γαλλική κυβέρνηση ανησυχεί επίσης για το ενδεχόμενο το σχέδιο να μπλοκαριστεί στα δικαστήρια, καθώς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ήδη για μαζικές προσφυγές.

Πιλοτικό πρόγραμμα και «λευκή βίβλος»

Όπως αποκάλυψε η Le Monde, στο πιλοτικό μοντέλο που συζητείται, η Βρετανία θα επιστρέφει στη Γαλλία περίπου 2.600 άτομα τον χρόνο, δηλαδή μόλις το 6% του συνολικού αριθμού διελεύσεων από τη Μάγχη. Παράλληλα, το Λονδίνο εξετάζει να εξοπλίσει τη Συνοριακή Δύναμη με βιομετρικά κιτ, για να ελέγχει ποιοι εργάζονται παράνομα στη χώρα, καθησυχάζοντας έτσι το Παρίσι που φοβάται ότι η βρετανική παραοικονομία «τραβά» παράνομους μετανάστες.

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο Ρουάντα και η νέα στρατηγική

Η κυβέρνηση των Εργατικών κατάφερε να ξεκολλήσει τις διαπραγματεύσεις, εγκαταλείποντας το αμφιλεγόμενο σχέδιο της Ρουάντα. Σύμφωνα με πηγές, η προσωπική χημεία Μακρόν – Στάρμερ έπαιξε επίσης ρόλο, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζεται πρόθυμο να συνεχίσει τη χρηματοδότηση για την αστυνόμευση των ακτών της Γαλλίας – ήδη το 2022 είχε εγκριθεί συμφωνία 480 εκατ. λιρών για πρόσθετες περιπολίες και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας.

«Ένας μέσα, ένας έξω» για να σπάσει το κύκλωμα

Η λογική πίσω από το σχέδιο είναι να χτυπηθεί το επιχειρηματικό μοντέλο των κυκλωμάτων διακινητών. Όπως είχε υποστηρίξει το 2023 ο τότε υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ, αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεχτεί έναν αιτούντα άσυλο για κάθε άτομο που επιστρέφεται, οι ροές θα μειωθούν, καθώς οι λαθρέμποροι θα χάσουν το «δέλεαρ».

Οι τελικές λεπτομέρειες θα καθορίσουν αν το σχέδιο μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ή αν θα μείνει στα χαρτιά, όπως τόσα άλλα πριν από αυτό.

Η κοινή συνέντευξη Τύπου Στάρμερ – Μακρόν αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα δείξει αν οι δύο πλευρές κατάφεραν να γεφυρώσουν όλα τα χάσματα και να προχωρήσουν σε μια συμφωνία που αλλάζει το τοπίο της μεταναστευτικής πολιτικής στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ολόκληρη την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ