Κόσμος

Αναντικατάστατο το αμερικανικό δολάριο: Γιατί δε μπορεί να πάρει τη θέση του το κινεζικό γιουάν;

Τώρα που η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο έχουν καταλήξει σε συμβιβασμό για το εμπόριο, οι ανησυχίες για τα νομίσματα έχουν επανεμφανιστεί. Η ανησυχία είναι ότι το κινεζικό γιουάν θα εκτοπίσει το δολάριο ως το κορυφαίο παγκόσμιο νόμισμα. Στο Πεκίνο σίγουρα αρέσει η ιδέα να γίνει το γιουάν το προτιμώμενο μέσο ανταλλαγής για τους τραπεζίτες και τους traders συναλλάγματος.

Επί χρόνια, η κινεζική πολιτική προσπαθούσε να ενισχύσει το διεθνές κύρος του γιουάν. Ωστόσο, το γιουάν έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να εκτοπίσει το δολάριο και δεν είναι καθόλου προφανές ότι η εμμονή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ) με τον έλεγχο θα επιτρέψει ποτέ τις αλλαγές που απαιτούνται για να συμβεί αυτό.

Φυσικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομία των ΗΠΑ και το δολάριο έχουν χάσει προ πολλού την συντριπτική κυριαρχία που κάποτε κατείχαν. Αυτή είναι σαφώς μια παράμετρος που κάθε έθνος στη γη έχει λάβει υπόψη. Αλλά σε αυτό το θέμα, οι συγκριτικές διαφορές έχουν μεγαλύτερη σημασία από την απόλυτη κυριαρχία. Το δολάριο, παρά την πτώση από την προηγούμενη ισχύ του, παραμένει το μόνο νόμισμα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να χρησιμεύσει ως παγκόσμιο αποθεματικό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε σύγκριση με το γιουάν της Κίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Πεκίνο έχει κάνει πολλά για να ενισχύσει το διεθνές κύρος του γιουάν, ενέργειες που δικαίως έχουν τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Πράγματι, το Πεκίνο έχει προσπαθήσει να δημιουργήσει αυτό που ορισμένοι έχουν ονομάσει «κινεζοκεντρικό σύστημα». Η Κίνα απαιτεί εμπόριο και ροές κεφαλαίων με βάση το γιουάν σε μεγάλα τμήματα της εκτεταμένης  Πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» (BRI). Έχει δημιουργήσει μια Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών που ασχολείται με δάνεια και μεταφορές με βάση το γιουάν. Το Πεκίνο πίεσε με επιτυχία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να συμπεριλάβει το γιουάν μεταξύ των νομισμάτων που προσφέρει μέσω «ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων». Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) έχει συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια προωθώντας ένα ψηφιακό γιουάν.

Ωστόσο, όλη αυτή η προσπάθεια έχει ελάχιστα αλλάξει τα δεδομένα ενάντια στη χρήση του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές. Περίπου το 80% του παγκόσμιου εμπορίου διεξάγεται σε δολάρια, ακόμη και όταν δεν εμπλέκονται Αμερικανοί. Το δολάριο βρίσκεται στη μία ή στην άλλη πλευρά σε περίπου 90% όλων των συναλλαγών σε συνάλλαγμα. Αντίθετα, το γιουάν υπάρχει σε μόλις 4% τέτοιων συναλλαγών, και ακόμη και το ευρώ μπορεί να διεκδικήσει μόνο ένα μερίδιο 30%. Η μετατροπή αιγυπτιακών λιρών σε γιουάν, για παράδειγμα, συνήθως γίνεται μέσω του δολαρίου. Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα άλλα νομίσματα. 

Αυτές οι καλά εδραιωμένες σχέσεις χρειάστηκαν χρόνια για να αναπτυχθούν και θα χρειαστούν χρόνια για να χαλαρώσουν υπέρ του γιουάν. Επιπλέον, το γιουάν έχει δύο άλλα μειονεκτήματα στην προσπάθειά του να εκτοπίσει το δολάριο. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Κίνας δεν έχουν ούτε ρευστότητα ούτε αυτό που οι οικονομικοί αναλυτές αποκαλούν βάθος αγοράς, το οποίο είναι απαραίτητο για τον ρόλο του παγκόσμιου αποθεματικού. 

Η ρευστότητα είναι απαραίτητη. Οι εισαγωγείς, οι εξαγωγείς και η οικονομική τους υποστήριξη απαιτούν το παγκόσμιο νόμισμα για να μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές επτά ημέρες την εβδομάδα, είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα. Οι επιχειρήσεις τους απαιτούν αυτό το είδος ευκολίας και ευελιξίας. Το δολάριο το προσφέρει. Το γιουάν όχι. Έπειτα, υπάρχει το μέγεθος των χρηματοπιστωτικών αγορών που βασίζονται σε δολάριο. Η συντριπτική ποσότητα των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια και οι τεράστιες ροές συναλλαγών που συμβαίνουν συνεχώς σημαίνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μετακινούν τεράστια ποσά με ελάχιστη επίδραση στις τιμές είτε των νομισμάτων είτε των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Οι αγορές που βασίζονται σε δολάριο το προσφέρουν αυτό. Οι αγορές που βασίζονται σε γιουάν όχι. 

Επειδή το παγκόσμιο εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά απαιτούν από τους ανθρώπους να διατηρούν καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία στο αποθεματικό νόμισμα, αναζητούν επίσης μια ποικιλία χρηματοοικονομικών μέσων για να επιλέξουν, ορισμένα βραχυπρόθεσμα, για παράδειγμα, ορισμένα μακροπρόθεσμα και ορισμένα που προσφέρουν παράγωγα που επιτρέπουν την αντιστάθμιση της μεταβλητότητας. Και πάλι, οι αγορές που βασίζονται σε δολάριο προσφέρουν μια τέτοια ποικιλία σε αφθονία, οι αγορές που βασίζονται σε γιουάν δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και οι αγορές που βασίζονται στο γιουάν θα μπορούσαν να αναπτύξουν τέτοια επίπεδα ρευστότητας και βάθους με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό εμπόδιο. Για να επιτευχθεί αυτό, οι αρχές της Κίνας - το ΚΚΚ - θα πρέπει να εγκαταλείψουν την εμμονή τους με τον έλεγχο. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) θα πρέπει να τερματίσει την τρέχουσα επιμονή της να διατηρεί την συναλλαγματική αξία του γιουάν εντός ενός στενού εύρους και να του επιτρέψει να κυμαίνεται ελεύθερα στις παγκόσμιες αγορές. 

Για να προσφέρει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να αγοράζουν και να πωλούν περιουσιακά στοιχεία και νομίσματα εύκολα με την ελάχιστη δυνατή διατάραξη των τιμών, το Πεκίνο θα πρέπει να εγκαταλείψει την τρέχουσα επιμονή του στον έλεγχο των ροών κεφαλαίων και επενδύσεων προς και από τη χώρα, καθώς και την επιμονή του στον περιορισμό των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που μπορούν να δραστηριοποιούνται στην Κίνα. 

Μια τέτοια απαραίτητη αλλαγή δεν είναι απλώς αντίθετη με την τρέχουσα κινεζική πρακτική. Είναι αντίθετη με την προσέγγιση του ΚΚΚ στη διακυβέρνηση. Αν όχι αδύνατη, τέτοιες αλλαγές σίγουρα δεν είναι πιθανές. Η πρωταρχική θέση του δολαρίου σίγουρα θα αντιμετωπίσει προκλήσεις με την πάροδο του χρόνου, αλλά το γιουάν δεν απειλεί προς το παρόν και δεν φαίνεται ότι θα το κάνει ποτέ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ