Λίγες μέρες αφότου οι ΗΠΑ και η Κίνα συμφώνησαν σε προσωρινή εκεχειρία σχετικά με τους δασμούς, η ένταση έχει ήδη κορυφωθεί, αυτή τη φορά για το μέλλον των πιο προηγμένων εγχώριων ημιαγωγών του Πεκίνου.
Την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο έχει επανειλημμένα επιτεθεί στην Ουάσιγκτον επειδή προειδοποιεί τις εταιρείες να μην χρησιμοποιούν τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που κατασκευάζονται από την εθνική πρωταθλήτρια τεχνολογίας Huawei. Έχει μάλιστα κατηγορήσει την κυβέρνηση Τραμπ ότι «υπονομεύει» τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στις πρόσφατες εμπορικές συνομιλίες στη Γενεύη, όπου και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να άρουν προσωρινά τους δασμούς και να χρησιμοποιήσουν ένα χρονικό περιθώριο 90 ημερών για να καταλήξουν σε μια ευρύτερη συμφωνία.
Η σύγκρουση σχετικά με τα πιο προηγμένα τσιπ της Huawei χρησιμεύει ως μια επαλήθευση της πραγματικότητας ότι, παρά τα θετικά λόγια που αντάλλαξαν οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι διαπραγματευτές την περασμένη εβδομάδα, εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε μια ποικιλία θεμάτων που μπορεί να είναι δύσκολο να γεφυρωθούν.
Την Τετάρτη, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξαπέλυσε την τελευταία του επίθεση, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «καταχρηστική χρήση των ελέγχων των εξαγωγών για την καταστολή και τον περιορισμό της Κίνας» και για εμπλοκή σε αυτό που χαρακτήρισε «τυπικές πράξεις μονομερούς εκφοβισμού και προστατευτισμού».
Η Κίνα αντιδρούσε στην ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, η οποία ανέτρεπε μια σειρά από περιορισμούς της εποχής Μπάιντεν που αποσκοπούσαν στο να κρατήσουν τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης μακριά από τα χέρια ξένων αντιπάλων.
Στο πλαίσιο αυτής της ανακοίνωσης, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ εξέδωσε οδηγίες στις 12 Μαΐου προειδοποιώντας τις εταιρείες ότι «η χρήση τσιπ Huawei Ascend οπουδήποτε στον κόσμο θα παραβίαζε τους ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ». Το υπουργείο έκτοτε άλλαξε τη διατύπωσή του για να αφαιρέσει την αναφορά «οπουδήποτε στον κόσμο» σε μια ενημερωμένη έκδοση της δήλωσης.
Τα τσιπ Ascend είναι οι πιο ισχυροί επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης της Huawei, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και στοχεύουν στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Nvidia στον σχεδιασμό τσιπ υψηλής τεχνολογίας. Οι προσπάθειες της Huawei είναι κεντρικής σημασίας για τα σχέδια του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping να ενισχύσει την ικανότητα της Κίνας να αναπτύσσει τσιπ αιχμής, καθώς ανταγωνίζεται για την υπεροχή στην τεχνητή νοημοσύνη με τις ΗΠΑ.
Σε μια κορυφαία πολιτική συνάντηση τον περασμένο μήνα, ο Xi ζήτησε «αυτοδυναμία» για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Κίνα, λέγοντας ότι η χώρα του θα αξιοποιήσει το «νέο ολόκληρο εθνικό της σύστημα» για να στοχεύσει σε σημεία συμφόρησης, όπως τα προηγμένα τσιπ.
Το CNN επικοινώνησε με την Huawei για σχόλια.
Η οργή του Πεκίνου
Τη Δευτέρα, το Πεκίνο άφησε να εννοηθεί ότι η αλλαγή στη διατύπωση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στην ενημερωμένη δήλωση για την Huawei δεν ήταν αρκετή για να τερματίσει τη διαμάχη. Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι παρά την «προσαρμογή» στη διατύπωση, τα «μεροληπτικά μέτρα και ο στρεβλωτικός χαρακτήρας της αγοράς» των ίδιων των οδηγιών παρέμειναν αμετάβλητα.
«Η Κίνα έχει εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις και επικοινωνίες με τις ΗΠΑ σε διάφορα επίπεδα μέσω του μηχανισμού οικονομικών και εμπορικών διαβουλεύσεων Κίνας-ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ υπονόμευσαν σοβαρά τη συναίνεση που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών υψηλού επιπέδου στη Γενεύη», ανέφερε το υπουργείο, προτρέποντας τις ΗΠΑ να «διορθώσουν το λάθος τους».
Η τελευταία δήλωση του υπουργείου την Τετάρτη συνοδεύτηκε από μια επιπλέον προειδοποίηση από το Πεκίνο προς τις παγκόσμιες επιχειρήσεις, απειλώντας με νομικές ενέργειες εναντίον οποιουδήποτε βοηθήσει αυτό που αποκαλεί προσπάθεια των ΗΠΑ να «απαγορεύσουν παγκοσμίως τη χρήση προηγμένων κινεζικών τσιπ».
«Οποιοσδήποτε οργανισμός ή άτομο που εφαρμόζει ή βοηθά στην εφαρμογή αυτών των μέτρων των ΗΠΑ ενδέχεται να παραβιάζει τον Νόμο περί Κυρώσεων κατά των Ξένων της Κίνας και άλλους σχετικούς νόμους και κανονισμούς και πρέπει να φέρει τις αντίστοιχες νομικές ευθύνες», αναφέρει η δήλωση.
«Η Κίνα θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των μέτρων των ΗΠΑ και θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να διαφυλάξει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», πρόσθεσε.
Δεν έχει ανακοινωθεί περαιτέρω εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή, ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ και ο εμπορικός απεσταλμένος της Κίνας Λι Τσενγκγκάνγκ συναντήθηκαν στο περιθώριο μιας συνάντησης υπουργών εμπορίου της APEC στη Νότια Κορέα, ανέφερε το Reuters.
Ο επικεφαλής της Nvidia παραπονιέται για τους ελέγχους
Καθώς η Huawei επιταχύνει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη των δικών της τσιπ υψηλής απόδοσης, ο αμερικανικός γίγαντας τσιπ Nvidia ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για την απώλεια πρόσβασης στην κινεζική αγορά, αφότου η κυβέρνηση Τραμπ περιόρισε τις εξαγωγές των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης H20 στην Κίνα.
Μιλώντας στην ετήσια εμπορική έκθεση Computex της Ταϊβάν την Τετάρτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang, δήλωσε ότι η απαγόρευση ανάγκασε την εταιρεία να διαγράψει «πολλά δισεκατομμύρια δολάρια» από αποθέματα. «Το κόστος για εμάς είναι πολύ υψηλό», πρόσθεσε.
Ο Χουάνγκ εκτίμησε ότι η αγορά της Κίνας θα μπορούσε να αξίζει 50 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος. «Θα ήταν κρίμα να μην μπορέσουμε να απολαύσουμε αυτή την ευκαιρία, να φέρουμε φορολογικά έσοδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε τη βιομηχανία», είπε. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να επιτρέψει στην αμερικανική τεχνολογία να εξυπηρετεί, να συμμετέχει και να ανταγωνίζεται στην αγορά της Κίνας».
Ο Χουάνγκ χρησιμοποίησε επίσης την ευκαιρία για να επικρίνει τους ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ προς την Κίνα, λέγοντας ότι έδωσαν στις κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης «το πνεύμα, την ενέργεια και την κυβερνητική υποστήριξη» για να επιταχύνουν τη δική τους ανάπτυξη.
«Νομίζω ότι, συνολικά, ο έλεγχος των εξαγωγών ήταν μια αποτυχία», πρόσθεσε.
Αλλά ο Χουάνγκ χαιρέτισε την άρση των περιορισμών της εποχής Μπάιντεν από τον Τραμπ ως «μια μεγάλη αντιστροφή μιας λανθασμένης πολιτικής», χαρίζοντας στην Nvidia μια μεγάλη νίκη στη Μέση Ανατολή.
«Οι θεμελιώδεις υποθέσεις που οδήγησαν στον κανόνα Διάχυσης Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν αποδειχθεί θεμελιωδώς λανθασμένες... και αυτή η θεμελιώδης υπόθεση είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μόνος πάροχος Τεχνητής Νοημοσύνης, και αυτό δεν είναι αρκετά προφανές για μένα», είπε.
«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να παραμείνουν στην ηγεσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν ο υπόλοιπος κόσμος να βασιστεί στην αμερικανική τεχνολογία, πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τη διάδοση της Τεχνητής Νοημοσύνης, να μεγιστοποιήσουμε την ταχύτητα. Και εκεί βρισκόμαστε σήμερα».
Την περασμένη εβδομάδα, η Nvidia έκλεισε μια σημαντική συμφωνία στη Σαουδική Αραβία, ανακοινώνοντας μια στρατηγική συνεργασία με την startup Humain για την κατασκευή «εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης» στη χώρα με προβλεπόμενη χωρητικότητα έως και 500 μεγαβάτ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Κόλπο.
Για την τροφοδοσία αυτών των εγκαταστάσεων, η Nvidia θα πουλήσει εκεί αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες από τις πιο προηγμένες μονάδες επεξεργασίας γραφικών της τα επόμενα πέντε χρόνια, ξεκινώντας με 18.000 από τα κορυφαία τσιπ GB300 Grace Blackwell.
Οι αναλυτές ανέφεραν ότι οι συμφωνίες του Κόλπου, στις οποίες συμμετείχαν επίσης η AMD και η Qualcomm, ήταν δυνατές επειδή η κυβέρνηση Τραμπ κατάφερε να «παρακάμψει» τους περιορισμούς της εποχής Μπάιντεν, οι οποίοι ακυρώθηκαν πριν τεθούν σε ισχύ.