Κόσμος

Ουκρανία και Ρωσία αναφέρουν ότι οι επιθέσεις με drones συνεχίζονται παρά την τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Πούτιν

 Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορήθηκαν ότι εκτόξευσαν επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη η μία εναντίον της άλλης κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ - και αρνήθηκαν εκ νέου άμεση κατάπαυση του πυρός.

Η Ρωσία εκτόξευσε 108 drones Shahed και «διάφορους τύπους drones-δολωμάτων», ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας στο κανάλι της στο Telegram την Τρίτη, προσθέτοντας ότι οι αεράμυνες κατέστρεψαν 93 από αυτά στα ανατολικά, το κέντρο και το βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι επιθέσεις έρχονται μετά την σχεδόν δύοωρη συνομιλία Τραμπ και Πούτιν τη Δευτέρα – ο Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο και ο Πούτιν τηλεφώνησαν από επίσκεψη σε μουσική σχολή στην πόλη Σότσι.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Τραμπ δήλωσε ότι το Κίεβο και η Μόσχα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός «άμεσα».

Αλλά ο Πούτιν δήλωσε ότι το Κρεμλίνο ήταν έτοιμο να συνεργαστεί με την Ουκρανία για μια «πιθανή κατάπαυση του πυρός για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι αντίστοιχες συμφωνίες».

Ούτε ο Πούτιν ούτε ο Τραμπ συζήτησαν χρονοδιάγραμμα για πιθανή εκεχειρία, δήλωσε ο βοηθός του προέδρου του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα προσπαθεί να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να συνεχιστεί η σύγκρουση. «Είναι προφανές ότι η Ρωσία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο προκειμένου να συνεχίσει τον πόλεμο και την κατοχή της», έγραψε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από μια συζήτηση με τον Φινλανδό πρόεδρο Αλεξάντερ Στουμπ, η οποία αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία του Τραμπ με τον Πούτιν.

Ο Πούτιν έχει προηγουμένως αγνοήσει μια πρόταση από την Ουάσινγκτον και το Κίεβο για 30ήμερη κατάπαυση του πυρός και την περασμένη εβδομάδα αγνόησε την κλήση του Ζελένσκι για συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο στην Κωνσταντινούπολη.

Καθώς οι συνομιλίες με την Τουρκία καθυστερούσαν, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν πίστευε ότι θα υπήρχε σημαντική πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες  μέχρι να μιλήσει απευθείας με τον Πούτιν .

«Δυστυχώς, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν, το status quo δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ζελένσκι.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία μέσω κυρώσεων, αφού ο Τραμπ τους ενημέρωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς σε ανάρτηση στο X αργά τη Δευτέρα.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία νέα κυρωση κατά της Ρωσίας «επειδή υπάρχει πιθανότητα» προόδου.

«Νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει κάτι, και αν το κάνετε αυτό, θα μπορούσατε επίσης να το κάνετε πολύ χειρότερο. Αλλά θα μπορούσε να υπάρξει μια στιγμή που αυτό θα συμβεί», είπε ο Τραμπ.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις σχετικά με τη μελλοντική τοποθεσία ενός περαιτέρω γύρου συνομιλιών - ο οποίος θα έχει ως πρώτο στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με την τοποθεσία για τη συνέχιση πιθανών μελλοντικών επαφών» με Ουκρανούς αξιωματούχους.

«Ενδιαφερόμαστε πρωτίστως για μια άμεση διευθέτηση, εξαλείφοντας τις βαθύτερες αιτίες αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Πούτιν «θέλει την παράδοση της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γουίλιαμ Τέιλορ, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία και διακεκριμένος συνεργάτης στο Ατλαντικό Συμβούλιο, στο Newsroom με τη Ρόζμαρι Τσερτς του CNN.

«Θέλει η Ουκρανία να συνθηκολογήσει. Θέλει η Ουκρανία να αφοπλιστεί... να βρεθεί σε μια θέση όπου... οι Ουκρανοί δεν θα μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους», είπε ο Τέιλορ.

«Αυτό εννοεί ο Πούτιν όταν λέει «οι βαθύτερες αιτίες»».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ