Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Διεθνής Αμνηστία: Σέρβοι αξιωματούχοι διεξήγαγαν εκστρατεία παρακολουθήσεων με τεχνολογία ισραηλινής εταιρείας

Σέρβοι αξιωματούχοι εγκατέστησαν κατασκοπευτικά λογισμικά στα τηλέφωνα δεκάδων δημοσιογράφων και ακτιβιστών, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, επικαλούμενη ψηφιακά δεδομένα και μαρτυρίες ακτιβιστών που είπαν ότι τηλεφωνικές συνομιλίες τους υποκλέπτονταν τους τελευταίους μήνες.

Σε δύο περιπτώσεις, λογισμικό που παρείχε η ισραηλινή εταιρεία παρακολουθήσεων Cellebrite DI Ltd χρησιμοποιήθηκε για να ξεκλειδώσουν τηλέφωνα πριν μολυνθούν, αναφέρεται στην έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Το σερβικό κατασκοπευτικό λογισμικό, που ονομάσθηκε «NoviSpy» από τη Διεθνή Αμνηστία, τράβηξε στη συνέχεια φωτογραφίες της οθόνης κινητών συσκευών, αντέγραψε επαφές και τις φόρτωσε σε έναν ελεγχόμενο από την κυβέρνηση σέρβερ, αναφέρεται στην έκθεση.

«Σε πολλές περιπτώσεις, ακτιβιστές και ένας δημοσιογράφος ανέφεραν ενδείξεις ύποπτης δραστηριότητας στα κινητά τηλέφωνά τους αμέσως μετά από συνεντεύξεις που έκαναν με τη σερβική αστυνομία και τις αρχές ασφαλείας», αναφέρει η Αμνηστία.

Τα σερβικά υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών και η υπηρεσία πληροφοριών BIA δεν απάντησαν σε αίτημα να σχολιάσουν που τους υποβλήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου.

Δυνάμεις επιβολής του νόμου, περιλαμβανομένου του FBI, χρησιμοποιούν ευρέως τα προϊόντα της Cellebrite για να ξεκλειδώνουν κινητά τηλέφωνα και να τα ερευνούν για στοιχεία. Ο γενικός διευθυντής μάρκετινγκ της Cellebrite Ντέιβιντ Γκι δήλωσε πως ερευνά τους ισχυρισμούς της Αμνηστίας.

«Αν οι κατηγορίες αυτές είναι ακριβείς, μπορεί να πρόκειται για παραβίαση της συμφωνίας που κάνουμε με τους πελάτες μας για τον τελικό χρήστη», δήλωσε ο Γκι στο Ρόιτερς. Αν αυτό συμβαίνει, είπε ο Γκι, η Cellebrite μπορεί να αναστείλει τη χρήση της τεχνολογίας της από τις σερβικές αρχές.

Η τοποθέτηση λογισμικών παρακολούθησης σε συσκευές «δεν είναι επ' ουδενί αυτό που κάνουμε», δήλωσε ο Γκι. Πρόσθεσε πως η Cellebrite άρχισε επαφές με σέρβους αξιωματούχους, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Η κυβέρνηση δεν δίνει παράταση, δίνει τελεσίγραφο! Αν δεν εκδώσετε τον Προσωπικό Αριθμό εως τις 5 Νοεμβρίου θα "μπλοκάρουν" οι συναλλαγές σας με το Δημόσιο

Ή τον ενεργοποιείς ή θα αποκλειστείς από το δημόσιο.Θα αποκλείεστε από κάθε συναλλαγή με το Δημόσιο – από φόρους και...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Είμαστε κοντά σε πρωτοφανή γεγονότα- Τι ετοιμάζουν Κίνα και Ρωσία αμέσως μόλις χτυπήσουν στρατιωτικά οι ΗΠΑ την Βενεζουέλα και τον Μαδούρο;

Δεν υπάρχουν αξιόπιστες Ένοπλες Δυνάμεις της Βενεζουέλας και ο ηγέτης χώρας ζητά μετακίνηση Ρώσων και Κινέζων...