Κόσμος

Ο Έντι Ράμα στην Άγκυρα: Πληροφορίες για πωλήσεις μη επανδρωμένων και τεθωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων

Επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη διάρκεια της επίσκεψης υπεγράφη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως έγραψε χθες το Πενταπόσταγμα η Τουρκία έχει βρει ανοικτές θύρες στην Αλβανία, και ετοιμάζει σίγουρα κάτι άσχημο για την Ελλάδα, με τον Ράμα. Το πιο πιθανό θα είναι διευκολύνσεις για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ πάντα υπάρχει το σενάριο παραχώρησης εδάφους για τουρκική βάση, αν και η Αλβανία ανήκει στο ΝΑΤΟ

Οι Τούρκοι αναζητούν αγωνιωδώς μια αεροπορική βάση στην Αλβανία, για να μετασταθμεύουν τα αεροσκάφη τους, σε Βαλκάνια, και Μεσόγειο. Το αν τα Τίρανα είναι διατιθέμενα να παραχωρήσουν βάση στην Τουρκία Πολεμική Αεροπορία, (έχουν ήδη παραχωρήσει υποδομές στο Πασαλιμάν στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό), αυτό θα το δούμε σύντομα.

Όπως μετέδωσε σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ, Μανώλης Κωστίδης, υπάρχουν πληροφορίες ότι συμφωνήθηκαν πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τεθωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων.

Ο Ερντογάν δήλωσε: «Η Τουρκία έχει επενδύσεις στην Αλβανία που φτάνουν τα 3.5 δισεκατομμύρια δολάρια με αποτέλεσμα να είναι ανάμεσα στους πέντε μεγάλους ξένους επενδυτές. Εξακόσιες τουρκικές εταιρείες απασχολούν 15.000 Αλβανούς πολίτες και έτσι συμβάλλουν στην ιοικονομία της χώρας.

Έχουμε την επιθυμία να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας όπως και στον τομέα της άμυνας  Η συμφωνία 'στρατιωτικού πλαισίου' που υπογράψαμε πριν απο λίγο είναι η απτή απόδειξη αυτής της βούλησης μας».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, δήλωσε: «Ευχόμαστε να προχωρήσει γρήγορα το σχέδιο της λειτουργίας του παραρτήματος του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης στα Τίρανα. Αυτό θα φέρει την τελειότητα της Τουρκίας στην Αλβανία, είναι ένα σημαντικό πανεπιστήμιο. Αναγνωρίζεται απο όλο τον κόσμο και θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς νέους από την Αλβανία και τις χώρες της περιοχής να σπουδάζουν εδώ. Υπήρξε συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και αυτή τη συνεργασία μας θα την αναπτύξουμε περισσότερο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η συμφωνία που υπογράψαμε είναι η απόδειξη της βούλησής μας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, δείγμα της διάθεσης να προχωρήσουν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις.

«Η Τουρκία διαθέτει 600 εταιρείες στην Αλβανία, 15.000 εργαζόμενους και επενδύσεις 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος.

«Επιθυμούμε την εμβάθυνση των σχέσεών μας στον στρατιωτικό τομέα και στην αμυντική βιομηχανία και απτή απόδειξη αυτής της επιθυμίας μας είναι η συμφωνία στρατιωτικού πλαισίου που υπογράψαμε πριν από λίγο», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν και 2.000 μαθητές που εκπαιδεύονται στην Αλβανία από τουρκικά ιδρύματα.

«Θα ενισχύσουμε τις σχέσεις μας στην άμυνα και την ασφάλεια», δήλωσε από την πλευρά του ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία «αναγνώρισε άμεσα το Κόσοβο λίγα λεπτά μετά την απόφαση της ανεξαρτησίας του». Τόνισε ακόμα ότι «το Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης πρόκειται να αποκτήσει παράρτημα στα Τίρανα».

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αλβανικό λαό σε καλές και κακές στιγμές, όπως κάναμε μέχρι τώρα» έγραψε σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Χ ο Τούρκος πρόεδρος με βίντεο από την επίσκεψη του Εντι Ράμα.

Ο διάλογος για τον... καιρό!

Ο Πρόεδρος Ερντογάν εξεπλάγη που ο πρωθυπουργός Ράμα δεν κρυώνει και ρώτησε "Μα δεν κρυώνεις;"

Ο πρωθυπουργός αστειεύτηκε ότι οι Αλβανοί δεν κρυώνουν και τότε ο Ερντογάν είπε "Ας βγάλω κι εγώ τοτο κασκόλ μου"!

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...