Βαλκάνια

Μυστική συμφωνία ενόψει-Θα αγοράσει τουρκικά drones T B2 και θα δώσει βάσεις στην Τουρκία ο Ράμα στον Ερντογάν;

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα έφτασε στην Άγκυρα και ανέβασε περιχαρής στα κοινωνικά δίκτυα τη στιγμή που κατέβηκε από το αεροσκάφος.

Ο ίδιος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Ερντογάν στο αλβανοτουρκικό Στρατηγικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου.

«Τουρκία, Άγκυρα - Άφιξη στο διεθνές αεροδρόμιο της Άγκυρας, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη διμερή επίσκεψη και τη συνάντηση του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο κυβερνήσεών μας», γράφει ο Ράμα.

Ο πρώτος σταθμός του Αλβανού δεσμοφύλακα του Βορειοηπειρώτη Δημάρχου Φ.Μπελέρη, Έντι Ράμα θα είναι το Ανιτκαμπίρ, το Μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του φονέα του ελληνισμού αλλά και ιδρυτή και πρώτου Προέδρου της Τουρκίας.

Μετά την ειδική τελετή υποδοχής που θα πραγματοποιηθεί στην Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ράμα και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν θα έχουν διμερή συνάντηση μεταξύ τους.

Στη συνέχεια, ο Έντι Ράμα και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ηγηθούν της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με τη συμμετοχή ορισμένων από τους υπουργούς των αντίστοιχων κυβερνητικών υπουργείων.

Υπογραφή μυστικού αμυντικού μνημονίου μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας

Στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας, θα υπογραφούν αρκετές διμερείς συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης στον τομέα του περιβάλλοντος, της άμυνας, των μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνίας κ.λπ.

Η Τουρκία έχει βρει ανοικτές θύρες στην Αλβανία, και ετοιμάζει σίγουρα κάτι άσχημο για την Ελλάδα, με τον Ράμα.
Το πιο πιθανό θα είναι διευκολύνσεις για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ πάντα υπάρχει το σενάριο παραχώρησης εδάφους για τουρκική βάση, αν και η Αλβανία ανήκει στο ΝΑΤΟ.

Οι Τούρκοι αναζητούν αγωνιωδώς μια αεροπορική βάση στην Αλβανία, για να μετασταθμεύουν τα αεροσκάφη τους, σε Βαλκάνια, και Μεσόγειο.

Το αν τα Τίρανα είναι διατιθέμενα να παραχωρήσουν βάση στην Τουρκία Πολεμική Αεροπορία, (έχουν ήδη παραχωρήσει υποδομές στο Πασαλιμάν στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό), αυτό θα το δούμε σύντομα.

Η συμφωνία για χρηματοδότηση κλειστής δομής με μετανάστες από την Ιταλία σε αλβανικό έδαφος με ενοίκιο αρκετά εκατομμύρια χωρίς να υπολογιστούν οι αντιδράσεις εντός χώρας, δείχνει ότι η Αλβανική πλευρά κάνει τα πάντα για το χρήμα.

Άλλωστε και η επιμονή στην φυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη, δείχνει ότι ο Ράμα εκτελεί εντολές, καθώς πληθαίνουν οι φήμες για τουρκικές εταιρείες στην Χιμάρα.
         
Το θέμα από στρατιωτικής και στρατηγικής άποψης είναι εξόχως σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση, αν διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο, να έχει να αντιμετωπίσει απειλές και στο Ιόνιο αλλά και στον Βορρά.

Παλαιότερες πληροφορίες του αλβανικού τύπου μιλούσανν απροσδιόριστα για τουρκικές δραστηριότητες σε αλβανικό έδαφος, για αυτόν τον λόγο πιθανότατα  η Αλβανία θα λάβει φυσικά κάποιου είδους “δώρο” από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Γενικά πάντως τηρείται μια ιδιότυπη "ομερτά" και από τις δύο πλευρές για τα σχέδια του Ερντογάν στην γειτονική χώρα, που σύμφωνα με ειδικούς θα αποτελέσει σύντομα την βάση-εφαλτήριο για τις τουρκικές δυνάμεις στα Βαλκάνια.

Όπως έχει αναφερθεί εδώ και χρόνια το επόμενο σχέδιο της σημερινής τουρκικής πολιτικής και στρατιωτικής ελίτ, στην πορεία αναβίωσης, (κατά κάποιο τρόπο) της πρώην Οθωμανικής αυτοκρατορίας, θα είναι η δημιουργία της αποκαλούμενης Μεγάλης Αλβανίας.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που “κουμπώνει” με τα λόγια και τις πράξεις του Τούρκου προέδρου για επιστροφή στα “ δικά μας εδάφη” και στα Βαλκάνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...