Κόσμος

Περού: Διαδηλωτές απέκλεισαν την κυριότερη πρόσβαση στο Μάτσου Πίτσου

Για τρίτη ημέρα παραμένει κλειστή η πρόσβαση μέσω τρένου στο Μάτσου Πίτσου, το φημισμένο μνημείο των Ίνκας ψηλά στις περουβιανές Άνδεις και από τα πιο δημοφιλή μέρη πολιτιστικής κληρονομιάς παγκοσμίως, εξαιτίας διαδηλωτών που έχουν κλείσει τη σιδηροδρομική γραμμή, διαμαρτυρόμενοι για το νέο, αποκλειστικά ηλεκτρονικό, σύστημα έκδοσης εισιτηρίων για τον αρχαιολογικό χώρο του εμβληματικού μνημείου της προκολομβιανής Αμερικής.

Χιλιάδες τουρίστες που συρρέουν απ’ όλον τον κόσμο αδυνατούν να επισκεφτούν το Μάτσου Πίτσου και πολλοί έχουν μάλιστα αποκλειστεί στην οροσειρά των Άνδεων λόγω της διακοπής των σιδηροδρομικών δρομολογίων. Η πρόσβαση ή η αποχώρηση από το μνημείο μπορεί να γίνει μόνο με τα πόδια, μέσα από πεζοπορικές διαδρομές και μονοπάτια που σε ορισμένα σημεία απαιτούν καλή φυσική κατάσταση, ενώ δεν λείπουν και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και οι βροχές.

Η κυβέρνηση του Περού υιοθέτησε το μέτρο της διάθεσης εισιτηρίων για επισκέψεις στο αρχαιολογικό μνημείο αποκλειστικά μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον αριθμό των επισκεπτών που κατακλύζουν το χώρο. Οι αρχές της χώρας θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά το πλήθος των επισκεπτών, αυξάνοντας μάλιστα το ημερήσιο όριο επισκεπτών σε 4.500 από 3.800 που ήταν μέχρι πριν ένα μήνα.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την άλλη πλευρά όμως, τοπικές επιχειρήσεις και κάτοικοι της περιοχής βγήκαν στο δρόμο κλείνοντας τις επιχειρήσεις τους και αποκλείοντας δρόμους, καθώς ισχυρίζονται ότι η εμπορική διαχείριση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων από μία και μόνο ιδιωτική εταιρεία θα οδηγήσει τελικά στην ιδιωτικοποίηση της ακρόπολης των Ίνκας.  

Το μεγαλύτερο μέρος της δυσαρέσκειας κατευθύνεται στο πρόσωπο της υπουργού Πολιτισμού Λέσλι Ουρτεάγα, την οποία θεωρούν προσωπικά υπεύθυνη για την εξέλιξη αυτή, καθώς και για τη «ληστρική» προμήθεια (3,9%), όπως τη θεωρούν, που παρακρατεί η ιδιωτική εταιρεία από την πώληση του κάθε εισιτηρίου.

Ο χώρος του Μάτσου Πίτσου δεν είναι μόνο το διαμάντι της πολιτιστικής κληρονομιάς που άφησαν πίσω τους οι Ίνκας, αλλά και ένα οικονομικός πόρος ζωτικής σημασίας για την περιοχή και το Περού γενικότερα εξαιτίας των χιλιάδων επισκεπτών κάθε ημέρα. Πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, πάνω από 4,5 εκατομμύρια τουρίστες έφταναν κάθε χρόνο στη χώρα της Λατινικής Αμερικής για να επισκεφτούν αυτό το επιβλητικό μνημείο στις Άνδεις.

Για πολλά χρόνια, ο αρχαιολογικός χώρος του Μάτσου Πίτσου αντιμετώπιζε διαρκώς προβλήματα συντήρησης και βιωσιμότητας εξαιτίας της μαζικής συρροής επισκεπτών. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, η διοίκηση του μνημείου είχε κλείσει τρία τμήματα του χώρου λόγω διάβρωσης του εδάφους και σημαντικής φθοράς λίθινων στοιχείων τους, αποκλείοντας την πρόσβαση σε εμβληματικά αξιοθέατα όπως ο Ναός του Κόνδορα, ο Ναός του Ήλιου και η Ιντιγουατάνα, μια λαξευμένη πέτρα που τη χρησιμοποιούσαν για αστρονομικές παρατηρήσεις.

Το μνημείο δεσπόζει σε μια πλαγιά των Άνδεων σε υψόμετρο 2.500 μέτρων και θεωρείται από τα λαμπρότερα δείγματα του πολιτισμού που είχαν αναπτύξει οι Ίνκας. Χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, την εποχή του αυτοκράτορα Πατσακουτέκ, και από το 1983 έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ