Κόσμος

Αποκαλυπτική έρευνα στην Βρετανία: Οι νέοι δεν ξέρουν τι είναι ο βιασμός και η συναίνεση

Μία αποκαλυπτική έρευνα που διεξήχθη στη Βρετανία έδειξε πώς σχεδόν οι μισοί νέοι της χώρας δεν γνωρίζουν ποιες πράξεις συνιστούν βιασμό, καθώς νομίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται αν το θύμα δεν αντεπιτεθεί ή δεν προβάλλει αντίσταση.

 

Σύμφωνα με την Daily Mail, μία έρευνα υπό την επιμέλεια της Βασιλικής Εισαγγελικής Υπηρεσίας για την κατανόηση των σεξουαλικών αδικημάτων δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του κοινού πιστεύει ότι οι γυναίκες προσποιούνται τον βιασμό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Τι πιστεύουν οι νέοι για τον βιασμό

Στη μεγαλύτερη έρευνα του είδους της, το 47% των νέων δήλωσε ότι πιστεύει πως τα θύματα πρέπει να αντισταθούν ή να αντεπιτεθούν για να υφίσταται βιασμός.

Η στάση αυτή προδίδει βέβαια μία ανησυχητική άγνοια, αφού σύμφωνα με τα περισσότερα λεξικά αλλά και τον Αμερικανικό Ψυχολογικό Σύλλογο, βιασμό συνιστά «Η μη συναινετική στοματική, πρωκτική ή κολπική διείσδυση που υφίσταται ένα άτομο από ένα άλλο, σωματικά ή μέσω κάποιου αντικειμένου, με τη χρήση βίας, απειλών, εκφοβισμού ή εκμετάλλευσης της αδυναμίας του ατόμου να συναινέσει».

Σχεδόν οι μισοί από τους 3.000 ερωτηθέντες, το 49%, δεν κατανοούσαν καν την έννοια της συναίνεσης, ενώ θεωρούσαν ότι ένας δράστης μπορεί εύλογα να πιστεύει ότι το θύμα συμφώνησε στη σεξουαλική επαφή.

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι τέτοιες παραφιλολογίες είναι πιο διαδεδομένες μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών, με μόλις το 46% να αναγνωρίζει ότι ακόμα και αν ο δράστης βρίσκεται υπό τη επήρεια ουσιών, εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για τον βιασμό. Μόνο το 40% των νέων πιστεύει ότι ένα άτομο ενδέχεται να μην μπορεί να συναινέσει στο σεξ εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωματική βία.

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η ακριβής κατανόηση του βιασμού από το κοινό επικαλύπτεται από ψευδείς πεποιθήσεις, παρερμηνεύσεις, έλλειψη γνώσεων και λανθάνοντα στερεότυπα».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...