Κύπρος

Βόμβα από το ΑΚΕΛ στην Κύπρο για την παρουσία των ελληνικών F-16

Google Logo Προσθέστε το pentapostagma.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Βόμβα έριξε το  ΑΚΕΛ σε συνεδρίαση στο προεδρικό Μέγαρο στην Λευκωσία αφού διερωτήθηκε ότι πιθανόν οι παρανομίες της Τουρκίας υποδαυλίζονται από την παρουσία των ελληνικών F-16 που βρίσκονται στο νησί για να προστατέψουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το ζήτημα αυτό προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια φορτισμένης κοινής συνεδρίας των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Άμυνας και Μεταφορών της κυπριακής Βουλής.

Η συζήτηση αφορούσε τις συστηματικές τουρκικές παραβιάσεις και παρενοχλήσεις πολιτικών πτήσεων εντός του FIR Λευκωσίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, βουλευτές του ΑΚΕΛ έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τις πτήσεις των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση άλλων κομμάτων.

Πολιτικοί αντίπαλοι και μέσα ενημέρωσης (όπως η εφημερίδα «Σημερινή») κατηγόρησαν το ΑΚΕΛ ότι με τη στάση του «αφήνει υπονοούμενα» και επιχειρεί να εξισώσει ή να συνδέσει τις παράνομες τουρκικές παραβιάσεις με τις πτήσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, υποσκάπτοντας έτσι την αποτρεπτική παρουσία της Ελλάδας που σκοπό έχει την προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το θέμα εγγράφηκε για να εξεταστούν οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των πτήσεων στο FIR Λευκωσίας, λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας (όπως οι παρεμβολές σε συστήματα GPS και οι πτήσεις drones).

Κατά τη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσης, βουλευτές του ΑΚΕΛ ζήτησαν διευκρινίσεις για το αν οι πρόσφατες πτήσεις ελληνικών F-16 στην Κύπρο (στο πλαίσιο ασκήσεων ή επετείων) συνδέονται χρονικά ή προκαλούν την κλιμάκωση των τουρκικών παρενοχλήσεων.

 Βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ αντέδρασαν έντονα, κατηγορώντας το ΑΚΕΛ για «εξίσωση του θύτη με το θύμα» και υποστηρίζοντας ότι η παρουσία της ελληνικής αεροπορίας αποτελεί νόμιμο δικαίωμα άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε αντίθεση με την τουρκική παρανομία.

Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ διαχρονικά προσεγγίζει τις στρατιωτικές επιδείξεις ή υπερπτήσεις με σκεπτικισμό (όπως είχε πράξει και στο παρελθόν με αφορμή στρατιωτικές παρελάσεις), εκφράζοντας ανησυχία για το ποια μηνύματα εκπέμπονται προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε κρίσιμες φάσεις του Κυπριακού και υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση ή στην προοπτική των διαπραγματεύσεων.

Η απάντηση του Κύπριου υπουργού Άμυνας, Βασίλη Πάλμα, ήταν άμεση και ξεκάθαρη, ξεκαθαρίζοντας τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στις ανησυχίες που εκφράστηκαν στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, όταν βουλευτές του ΑΚΕΛ έθεσαν το ερώτημα αν οι πτήσεις των ελληνικών μαχητικών προκαλούν την αντίδραση της Τουρκίας ή αν προκαλούν αναστάτωση σε πολίτες και τουρίστες, ο Υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι " η παρουσία και οι πτήσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας εντάσσονται στο πλαίσιο της νόμιμης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα απέναντι στην τουρκική επεκτατικότητα".

Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εξισώνεται η νόμιμη παρουσία φιλικών δυνάμεων που προστατεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία με τις παράνομες και επικίνδυνες παραβιάσεις της Τουρκίας εντός του FIR Λευκωσίας.

Οι κομμουνιστές διαχρονικά σε Ελλάδα και Κύπρο, έχουν  πολιτική "αλλεργία" σε στρατιωτικές κινήσεις που διασφαλίζουν την ακεραιότητα του ελληνισμού απέναντι  στις φασιστικού τύπου πολιτικές της Τουρκίας.

Ελλάδα και Κύπρος, οφείλουν να πράξουν στρατιωτικά οτιδήποτε είναι εφικτό για να διασφαλίσουν ότι από κοινού θα δώσουν ισχυρή στρατιωτική απάντηση στις όποιές τουρκικές προκλήσεις ετοιμάζουν, στα σκοτεινά γραφεία στην Άγκυρα.

Η Τουρκία προκαλεί στην Κύπρο και στο Αιγαίο, επειδή έχει σαφή επεκτατικά σχέδια κατάληψης νέων εδαφών και θαλάσσιων περιοχών, και αναζητά απλές αφορμές για όλα αυτά, τις οποίες αν δεν υπάρχουν θα τις κατασκευάσει η γνωστή τουρκική μονταζιέρα.

    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ