Κόσμος

Αυτή είναι η πιο παλιά κατοικημένη πόλη του κόσμου

Υπάρχουν κάποιες πόλεις που έχουν περάσει το τεστ του χρόνου κι έχουν σταθεί όρθιες, με μικρότερα ή μεγαλύτερα σημάδια της ιστορίας, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ποια, όμως, είναι η αρχαιότερη πόλη που παρέμεινε κατοικημένη στο βάθος του χρόνου;

Η Δαμασκός της Συρίας θεωρείται ότι είναι η πιο παλιά, συνεχόμενα κατοικήσιμη πόλη στον κόσμο, με ευρήματα που να το αποδεικνύουν 11 χιλιάδες χρόνια πίσω. Η τοποθεσία και η επιμονή της την κατέστησαν έναν «ζωντανό» σύνδεσμο για τους πολιτισμούς που πέρασαν από τα εδάφη της και σήμερα, η μητροπολιτική της περιοχή φιλοξενεί περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Το 2008, μάλιστα, κέρδισε τον τίτλο της Αραβικής Πρωτεύουσας Πολιτισμού.

Από τη λίστα δεν λείπει φυσικά και η Αθήνα, η οποία αποτελεί τη γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού και το μέρος που γεννήθηκε η φιλοσοφία, η οποία κατοικείται πολύ πριν τις ημέρες του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη.

Συγκεκριμένα, η πόλη κατοικείται εδώ και τουλάχιστον 7 χιλιάδες χρόνια, με την πιο παλιά γνωστή παρουσία στην Αθήνα να χρονολογείται μεταξύ 11ης και 7ης χιλιετίας π.Χ.  Και το Άργος, όμως, δεν πάει πίσω, αφού ανταγωνίζεται την Αθήνα για τον τίτλο της πιο παλιάς πόλης της Ευρώπης, μετρώντας επίσης 7000 χρόνια ως κατοικημένη πόλη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ