Κόσμος

COP28: 117 χώρες συμφώνησαν να τριπλασιάσουν την παγκόσμια απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030

Περισσότερες από τις τις μισές χώρες του πλανήτη -συνολικά 117 κυβερνήσεις, μεταξύ τους και η Ελλάδα- δεσμεύτηκαν να το Σάββατο στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) να τριπλασιάσουν την παγκόσμια απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Η δέσμευση ήταν μεταξύ μιας σειράς ανακοινώσεων που έκανε το Σάββατο η COP28 και είχαν στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού τομέα (πηγή περίπου των τριών τέταρτων των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου) και η οποία περιελάμβανε επέκταση της πυρηνικής ενέργειας, μείωση των εκπομπών μεθανίου και περιορισμό της ιδιωτικής χρηματοδότησης για την ενέργεια από άνθρακα.

Με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η δέσμευση ανέφερε επίσης ότι ο τριπλασιασμός της ανανεώσιμης ενέργειας θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των ορυκτών καυσίμων που εκπέμπουν CO2 από το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα έως το 2050 το αργότερο.

Υποστηρικτές της πρότασης ήταν η Βραζιλία, η Νιγηρία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Χιλή και τα νησιά Μπαρμπέιντος.

Ενώ η Κίνα και η Ινδία έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα υποστηρίξουν τον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, δεν υποστήριξαν τη συνολική δέσμευση- η οποία συνδυάζει την αύξηση της καθαρής ενέργειας με τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Οι υποστηρικτές, όπως η ΕΕ και τα ΗΑΕ, θέλουν η υπόσχεση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να περιλαμβάνεται στην τελική απόφαση της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, ώστε να γίνει παγκόσμιος στόχος. Αυτό θα απαιτούσε συναίνεση μεταξύ των σχεδόν 200 χωρών που είναι παρούσες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...