Κόσμος

Έγινε ξανά! Μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο σε άνθρωπο

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ακόμα μία μεταμόσχευση καρδιάς από γενετικά τροποποιημένο χοίρο σε άνθρωπο, καθώς ένας 58χρονος Αμερικανός έγινε ο – μόλις – δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο που έλαβε το μόσχευμα, σε μια επέμβαση που έχει φέρει την επανάσταση στην ιατρική.

Η δεύτερη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο έγινε την περασμένη Τετάρτη (20.9.2023) και ο 58χρονος βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Λόρενς Φόσετ, την έκανε γιατί δεν είχε ελπίδες επιβίωσης αφού είχε διαγνωστεί με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάλιστα, ο 58χρονος είχε κριθεί «ακατάλληλος» για μεταμόσχευση ανθρώπινης καρδιάς, γι’ αυτό και προχώρησε στη «μοναδική επιλογή» που είχε, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου. Ο ίδιος δηλώνει ότι «τουλάχιστον τώρα ελπίζω σε κάτι, έχω μια ευκαιρία».

«Δεν έχουμε άλλες προσδοκίες παρά μόνο να περάσουμε περισσότερο χρόνο μαζί…», είπε η σύζυγός του, «να καθόμαστε στη βεράντα και να πίνουμε μαζί τον καφέ μας», συμπλήρωσε η ίδια μεταξύ άλλων.

Ο Λόρενς Φόσετ αναπνέει πλέον χωρίς μηχανική υποστήριξη και η νέα καρδιά λειτουργεί καλά, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς. Λαμβάνει ανοσοκατασταλτική αγωγή και «μια νέα θεραπεία με αντισώματα», προκειμένου ο οργανισμός του να μην απορρίψει το μόσχευμα.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το μόσχευμα προέρχεται από γενετικά τροποποιημένο χοίρο, για να περιοριστεί δηλαδή ο κίνδυνος απόρριψης.

Η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο σε άνθρωπο έγινε πριν 1,5 χρόνο

Όπως και η πρώτη παγκοσμίως τον Ιανουάριο του 2022, η μεταμόσχευση έγινε στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρώτος ασθενής που έλαβε τέτοιο μόσχευμα, ο Ντέιβιντ Μπένετ, είχε πεθάνει δύο μήνες μετά την επέμβαση.

Περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμοσχεύσεις οργάνων. Η έλλειψη δωρητών οργάνων έχει οδηγήσει τους επιστήμονες να διερευνήσουν την ξενομεταμόσχευση, δηλαδή τη χρήση οργάνων ζώων για μεταμόσχευση σε ανθρώπους.

Πρόσφατα, μεταμοσχεύσεις νεφρών από γενετικά τροποποιημένους χοίρους έγιναν σε εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, το Ινστιτούτο Μεταμοσχεύσεων στο ιατρικό κέντρο Λανγκόν της Νέας Υόρκης είχε ανακοινώσει πως 32 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο σε εγκεφαλικά νεκρό ασθενή, το μόσχευμα εξακολουθούσε να λειτουργεί χωρίς προβλήματα, υπογραμμίζοντας πως καταρρίφθηκε έτσι το προηγούμενο ρεκόρ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ